Osman Sert: Sistemi 50+1'e getirmek siyaseti siyasetsizliğe mahkum ediyor

KARARTV'nin Bi' Karar Ver programında konuşan Panoramatr Araştırma Direktörü Osman Sert, anket çalışmalarının partiler üzerinden etkisini konuşarak Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini ele aldı. Sert, "Sistemi yüzde 50+1'e getirmek siyaseti siyasetsizliğe mahkum ediyor" ifadelerini kullandı.

MERVE ŞİŞMAN

Türkiye’de yaşanan siyasi, ekonomik, toplumsal ve jeopolitik gelişmeleri, 20 yılı aşkın bir süredir kamuoyu araştırması yapan PANORAMATR'nin Araştırma Direktörü Osman Sert, KARARTV'nin Bi' Karar Ver programında Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularına yanıt verdi. Aynı zamanda KARAR gazetesinde yazıları yer alan Osman Sert, İmamoğlu'na getirilen 'siyasi yasak' kararının kamuoyu üzerindeki etkisine değindi. 2023 yılının getirdiği Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile birlikte gözler altılı masanın çıkaracağı adaya çevrildi. Osman Sert, Cumhurbaşkanı aday tartışması ile ilgili kararsız seçmen gruplarından bahsederek, "Kararsız olanlar daha çok muhalefet seçmeni. 'Kılıçdaroğlu ve Erdoğan aday' dediğimizde iktidara oy verenler net bir şekilde Erdoğan lehine kararını koyuyor ama aday Kılıçdaroğlu olduğunda CHP, İYİ Parti'de dahil kararsızlar artıyor" şeklinde konuştu.

ANKET ÇALIŞMALARI PARTİLER HAKKINDA NE SÖYLÜYOR?

Karar gazetesi yazarı Osman Sert, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik aday tartışmalarında anketlerin neler söylediğine vurgu yaparak, "Yaptığımız araştırmalarda ikinci turda Mansur Yavaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı geçiyor. İYİ Parti Lideri Meral Akşener, Erdoğan ile başa baş bir mücadele veriyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda ikinci turda Sayın Erdoğan'ı geçtiğini görmedik. Kararsız olan gruplar daha çok muhalefet seçmeni. Anketler kutsal metin değiller, bizler çalışmalar yapıyoruz muhtemel anketler yapıyoruz. Anketler sayesinde insanlar tepkilerini ortaya koyuyor. Bu anketler Sayın Kılıçdaroğlu'nun asla seçilmeyeceği anlamına da gelmez." şeklinde konuştu.

"ALTILI MASANIN VARLIK SEBEBİ VAR"

Araştırmalarına ve kamuoyuna yönelttiği sorulara değinen Osman Sert, "Altılı masanın bir varlık sebebi var, ortak aday gösterebilmek. Ortak aday göstermeyi çektiğinizde altılı masanın siyaseten bir anlamı kalmaz. Bunu ortaya koymak lazım. Sayın Babacan, 'ortak bir aday göstereceğiz' dedi. Davutoğlu, 'Altılı masa asla dağılmayacak' dedi. Sokağa çıkacaksınız ve anlatacaksınız. Ortak adayının olmaması altılı masanın Türk siyasetinde oyun dışı kalmasına sebep olur. Bugün bile bir ortak aday üzerinde mutabık olamayacağı enerjisi verildiği için topluma altılı masa hiçbir paydaşı için bir oy üretemiyor. Bizim rakamlarımızda CHP ve İYİ Parti'de oylar Cumhur İttifakı'nı geçti. 'Altılı masa HDP'siz %50'yi yakalayabilir mi?' sorusunu sormuştuk kamuoyuna. Bu soru sorulalı birkaç ay oldu. Bu enerji Millet İttifakı'nı Cumhur İttifakı'nın gerisine çekti." ifadelerini kullandı.

"SİYASETÇİLERE SİYASET YAPMAMAYI DAYATIYORSUNUZ"

Resmi rakamlara göre Türkiye'de 85 milyon 040 bin kişi yaşamını sürdürüyor. Oy kullanması mümkün olan kişiler ise gelecek seçimde Türkiye'nin kaderini belirleyecek. Bu noktada siyasetçilerin seçimler yaklaştıkça oy alabilmesi ise elzem hale geliyor. KARAR TV'de konuşan Osman Sert, oy oranlarını yüzdelik bazda değerlendirerek, "Her şeyi yüzde 51'e getirmek siyasetçileri siyasetsiz hale getiriyor. Yerel seçimlerde 50+1'in bir mantığı olabilir ama Türkiye gibi bir toplumda yüzde 51'i topluma dayattığınızda siyasetçilere siyaset yapmamayı dayatıyorsunuz. Siyaset ürettiğiniz durumda birilerini ürkütüyorsunuz. 'Kardeşim siz içki içenlere ne karışıyorsunuz?' dediğinizde muhafazakarları itiyorsunuz. Bu yüzde 51 siyasetinin getirdiği bir durum. Yerel bir yönetimde bu normal karşılanabilir. Kimliklerinden soyunmaya dayatıyorsunuz. Aslında altılı masayı biraz da bu mümkün hale getirdi." ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN