Taha Akyol: Hz.Ömer’i denetleyen Müslümanlar Diyanet İşlerini neden denetleyemesin?

KARAR TV'deki Neden-Nasıl? programında birbirinden kritik değerlendirmelerde bulunan Taha Akyol, 'Sahabe, Hz.Ömer’i denetliyor da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Diyanet’i niye denetleyemesin? Diyanet İşleri Başkanı, Hz.Ömer değil dimi? Hz.Ömer’i bile denetleyen bir sahabe geleneğine sahip olan Müslümanlar, Diyanet 11.8 milyar TL fazla para harcadığında neden denetleyemesin?' dedi.

MUSTAFA SİVİŞ

Taha Akyol ve Gülay Erdemli'nin yorumuyla ekranlara gelen 'Neden-Nasıl?' programı, Türkiye ve dünya gündeminin nabzını tutmaya devam ediyor.

16 Ocak Salı günü izleyenleriyle buluşan programda birbirinden kritik konulara dikkat çeken Akyol, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2023 yılında bütçesinin üzerine ek olarak 11.8 milyar TL'lik fazladan harcama yapmasını eleştirdi.

Rekor bütçe açığı ve denetim eksikliğinin altını çizen Akyol, 'Sahabe Hz.Ömer’i denetliyor da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Diyanet’i niye denetleyemesin? Diyanet İşleri Başkanı, Hz.Ömer değil dimi? Hz.Ömer’i bile denetleyen bir sahabe geleneğine sahip olan Müslümanlar, Diyanet 11.8 milyar TL fazla para harcadığında neden denetleyemesin?' şeklinde konuştu.

İşte, Taha Akyol ve Gülay Erdemli'nin değerlendirmelerinden önemli satır araları...

TÜRKİYE’NİN EKONOMİ KARNESİ: REKOR BÜTÇE AÇIĞI

GÜLAY ERDEMLİ: Merkez Bankası Başkanı ABD’ye gitti yatırım günlerinde, toplamda 50 trilyon dolarlık portföyü yöneten 200 fon yatırımcısına sunum yaptı. Mehmet Şimşek de toplantıya çevrimiçi katıldı. Kamunun harç ve vergilerine yüzde elliden fazla bir zam yapıldı. Pazarlarda marketlerde olur ya ‘Abi al yarın bu fiyata bulamayabilirsin’ diye bir şey vardır. Belki bunlar pazarlama stratejisi olabilir ama durum şu anda tam olarak böyle. Peki, Türkiye ekonomisi toparlanabilir mi?

TAHA AKYOL: Böyle ‘Bunu yarın alırsam, daha pahalı olur. Bugün almam gerekiyor’ gibi şeyler enflasyon psikolojisidir. Bu ister istemez talebi artırıyor ve bu da enflasyonun artmasına neden oluyor. Bir ay içerisinde bütçeden 842 milyar lira açık veriliyor. Bu rakam, önceki 11 ayda yapılan bütçe açığının toplamından daha fazla. Niye? Seçim dönemine giriyoruz, seçim ekonomisi. İşte, bu delik deşik bütçe ile yani kamunun, bu seçimi kazanmak için har vurup harman savurmasıyla bütçe açığını bugünkü noktaya getirmesiyle enflasyonun dizginlenmesi ve maalesef Mehmet Şimşek’in yaptığı mücadelenin beklenen sonucu vermesi çok zor.

yeni-proje-61.jpg

Faiz arttırıldığı halde dolar dizginlenemiyor, bunun sebebi, faizin işe yaramıyor olması değil güven probleminin olmasıdır. Yabancı basın da bunu yazmaya devam ediyor. Hatta Bloomberg'in yaptığı yayında, ‘Mehmet Şimşek’in ne zaman görevden alınacağına dair piyasalarda tedirginlik var’ deniyor. Çünkü MB bağımsız değil. Yarın bir gün sabah kalkmışız ki Bakan olarak Mehmet Şimşek, MB Başkanı olarak da Hafize Gaye Erkan görevden alınmış, bu da mümkün. Alınmayacak, ama bunu ‘Alınmayacağım’ diyenlerin bildiği bir iş. Piyasaların, bugünkü politikaların, rasyonel Ortodoks ekonomi politikalarının devam edeceğine inanabilmesi için MB’nin bağımsız olması lazım. Nasıl olacak bu bağımsızlık? Merkez Bankası’nın bağımsızlığını kaldırmış olan 703.Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameyi ve 3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni Meclisten çıkartacağınız bir kanunla ortadan kaldıracaksınız. Var mı böyle bir teşebbüs? Böyle bir teşebbüs olmayınca da ‘Bugün böyle söylüyorlar yarın ne yapacakları belli olmaz’ çelişkisini izale edemiyorsunuz. Güven gelmeyince de para gelmiyor.

ERDEMLİ: Mehmet Şimşek valilere ‘Harcadığımız para babamızın parası değil, milletin parası. Makam araçlarınızı satıp TOGG alabilirsiniz’ diyor ama bir yandan da Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 yılında 11.8 milyar TL ödenek üstü harcamaya imza atmış.

AKYOL: Sahabe Hz.Ömer’i denetliyor da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Diyanet’i niye denetleyemesin? Diyanet İşleri Başkanı, Hz.Ömer değil dimi? Hz.Ömer’i bile denetleyen bir sahabe geleneğine sahip olan Müslümanlar, Diyanet 11.8 milyar TL fazla para harcadığında neden denetleyemesin?

Bu tablo gelişmekte olan bir ülke tablosu. Hukuk kuralları yerleşmiş ve ekonomik olarak gelişmesini tamamlamış bir ülke tablosu değil.

Orada Sayın Mehmet Şimşek’in israf ve gösterişle ilgili çok önemli uyarıları var. Bunu daha önce Bülent Arınç söylemiş, ‘Ne kadar araba ne kadar makam mevki düşkünüymüşüz’ şeklinde konuşmuştu. Şimdi Mehmet Şimşek ‘Gösterişi bırakın, mütevazi olun’ diyor. Her iktidar zamanında, batıda falan da böyle şeyler olur ama hiçbir zaman bu iktidar zamanındaki gibi bir şey olmamıştı. Şimdi geliyoruz, modern devletin şeffaf ve hesap verebilirlik gibi bu tür fırıldaklıkları ve yolsuzlukları önleyen mekanizmalarının önemine.