Kredi puanı sorgulama nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmeli?

Kredi puanı sorgulama nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmeli?

Kredi puanınızı sorgulamak için Findeks'in web sitesini kullanabilir veya müşterisi olduğunuz bankanızın internet sitesine giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet portalından kredi risk durumunuzu öğrenebilirsiniz. İşte dikkat edilmesi gerekenler

Günlük araç veya ev satın almak isteyen vatandaşlar, bankaların kredi imkanlarını yakından takip ediyor. Bankalar ise müşterilerinin kredi notuna göre meblağı belirleyebilirken, kredi vermeye uygun bulmayadabiliyor. Bankalardan 'ret' yanıtı almamak için kredi notunuzu öğrenerek başvuruda bulunmakta fayda var.

KREDİ NOTU ANINDA NASIL ÖĞRENİLİR?

Bankalardan çekeceğiniz kredi için belirleyici unsur olan 'kredi notu'nu öğrenmenin tek yolu, Findeks'in internet sitesinden makul ücret karşılığı talepte bulunmaktır. TC kimlik numaranız, telefon numaranız ve ücreti online ödeyerek kredi notunuzun detaylı dökümünü görüntüleyebilir ve PDF olarak cihazınıza indirebilirsiniz.

2020-11-04-162035.jpg

Müşterisi olduğunuzun bankanızın mobil uygulaması veya internet sitesine giriş yaparak da Findeks aracılığıyla kredi notunuzu öğrenmeniz mümkün. Her bankanın online işlemleri farklılık göstermekle beraber, uygulama içerisinde 'kredi notu' kelimeleriyle arama yaparak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bankanızın şubesine giderek, veznedardan kredi notunuzu talep edebilirsiniz. Makul bir ücret karşılığında kredi puanınızın yer aldığı belgeyi alabilirsiniz.

E-DEVLET İLE ÜCRETSİZ KREDİ PUANI SORGULAMA

Türkiye Bankalar Birliği'nin e-Devlet portalı sayfasını ziyaret ederek kredi risk durumunuzu öğrenebilirsiniz. Fakat buradan elde edilecek bilgi içerisinde kredi notunuzun yer almayacaktır. e-Devlet'ten alınan kredi risk durumu ile, bankaların size verdiği kredi limitlerini ve bankalara olan toplam borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Bankaların size tanıdığı limitler, yukarıda bahsettiğimiz üzere kredi notu ile belirlenmektedir.

2020-11-04-153501.jpg

2020-11-04-153518.jpg

2020-11-04-153536.jpg

2020-11-04-153949.jpg

KREDİ NOTUNU ÖĞRENMENİN DİĞER YOLLARI

Turkcell, Avea, Vodafone gibi telefon operatörleri, taahhütler karşılığında taksitle telefon ve tablet satışı gerçekleştiriyor. Bu satış işlemleri için müşterinin kredi notu kontrol ediyor. Bir operatörün şubesine giderek, taahhüt karşılığı telefon ya da tablet almak istediğiniz zaman, görevli kişi sizden TC kimlik numaranız isteyerek anında kredi notunuzu kontrol eder. Bu sırada görevli kişiye kredi notunuzu sorabilirsiniz.

KREDİ ÇEKMEK İÇİN KREDİ NOTU KAÇ OLMALIDIR?

Bankaya ve kişinin gelir durumuna göre, kredi çekmek için kaç puana ihtiyaç olduğu değişmektedir. Fakat bir genel olarak kredi notu 1500 ve üzeri olan vatandaşlar, kredi almalarında bir sorun yaşamamaktadır.

Kredi notunun bazı durumlarda daha yüksek olması gerekebilir. Kredi notunun yüksek tutulabilmesi için bazı gerekli şartlar vardır. Kredi notunun yüksek tutulması için aylık kredi ve kredi kartı ödemeleri düzenli yapılmalıdır. Bu kredi notunun yüksek olmasındaki en temel unsurdur.

KREDİ NOTU NE ANLAMA GELİR, NASIL HESAPLANIR?

0-500: Kredi alma ihtimali düşük olan puan türüdür.

500-800: Kredi başvurusu talebine riskle bakılan ancak ipotek veya kefil gösterme ile kredi verilebilecek olan puan türüdür.

800-1100: Kredi alması muhtemel olan az riskli gruptur.

1100-1400: Borçlarını zamanında ödeyebilen ve kredi notu iyi olan grupta yer almaktadır.

1400 ve üzeri: Tüm bankalardan kredi kullanabilen ve düşük faiz ile kredi alabilen gruptur.

KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR?

* Aylık kredi ödemeleri bütçeye göre yapılandırılmalıdır.

* Borçlar bir kredi üzerinde birleştirilmelidir

* Kredi kartı asgari ödemesi bir gün dahi olsa geciktirilmemelidir

* Çok fazla kredi başvuru yapmak kredi notunu düşürür korkusu yaşayanlar olabilir. Kredi başvurusunun çok olması kredi notunu düşürmez. Fakat bankaların gözünde kötü bir izlenim bırakabilir. Örneğin, bir ayda 10 tane kredi başvurusu yapmış olan kişi bankaların gözünde riskli grubunda yer alır. Bu yüzden de kişinin kredi talebi onaylanmayabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN