Yüzüncü yılını kutlayan Türkiye İş Bankası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın teknoloji merkezi MEXT iş birliğiyle gerçekleştirilen ve dijital sanatın öncülerinden Refik Anadol tarafından hayata geçirilen ‘Büyük Doğa Modeli: Türkiye’ projesine imza attı. Proje kapsamında Türkiye genelinde 33 milli parktan toplanan ses, görüntü ve tarama verileri yapay zeka ile işlendi. Araştırmacılar ve sanatçılar verilere projenin etkileşim portalı ‘Yaşayan Ansiklopedi’den ulaşabilecek.
Yüzüncü yılını kutlayan Türkiye İş Bankası, ‘Büyük Doğa Modeli: Türkiye’ projesine imza attı. Yapay zekâ, büyük veri ve algoritmaları sanatla entegre eden Refik Anadol’un uluslararası çapta geliştirdiği ‘Büyük Doğa Modeli’ projesinin Türkiye ayağı; sürdürülebilir bir gelecek için eğitim, çevre, kültür ve sanat, spor ve bilim alanlarındaki çalışmaları destekleyen İş Bankası’nın katkılarıyla ve MEXT iş birliğiyle gerçekleştirildi. Proje için Türkiye genelinde 33 milli parkı kapsayan veri toplama ve işleme çalışmaları, İş Bankası’nın 100. kuruluş yılı olan 2024’ün Temmuz-Kasım ayları arasında tamamlandı. Sahalardan toplanan ses, görüntü ve tarama verileri ile açık kaynaklı akademik veriler, özel veri işleme teknikleriyle düzenlenerek yapay zekâ geliştirme süreçlerinde kullanıldı.
Projenin tanıtıldığı toplantıda konuşan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Büyük Doğa Modeli’nin en heyecan verici yanı, sanata yönelik doğa temalı ilk yapay zekâ projesi olması” dedi. Sanatçı Anadol ise “Büyük Doğa Modeli: Türkiye, ülkemizin zengin ve çoğu zaman gözden kaçan doğal ritimlerini veri ve yapay zekâ aracılığıyla görünür kılmayı amaçlıyor. Türkiye’nin farklı ekosistemlerinden toplanan görseller, sesler, hareketler ve formlar dijital sanatın diliyle yeniden yorumlanarak insan ve doğa arasındaki bağı güçlendiriyor. Bu proje, Türkiye’nin benzersiz doğal mirasını keşfetmek ve onunla etkileşime geçmek için yeni bir kapı aralıyor” diye konuştu. MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da, “Teknoloji Merkezimiz MEXT’in böylesine vizyoner bir projede yer almasından gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
‘YAŞAYAN ANSİKLOPEDİ’
‘Büyük Doğa Modeli: Türkiye’ projesi, doğaya dair verileri işleyerek akademisyenler, araştırmacılar, sanatçılar ve doğaseverlerin faydalanabileceği etkileşimli bir ‘Yaşayan Ansiklopedi’ oluşturdu. Projenin etkileşim portalı Yaşayan Ansiklopedi’de yer alan ‘Research’ (Araştırma) modülü ile doğa hakkında akademik bilgilere ulaşmak, ‘Create’ (Yaratıcılık) modülüyle doğal yaşama ilişkin görsel tasarımlar oluşturmak, ‘Dream’ (Rüya) modülüyle yapay zekânın öğrenilmiş imgelerinden hareketle doğanın sürekli değişen görsel temsilini üretmek mümkün. Ayrıca Sanatçı Refik Anadol, proje kapsamında oluşturulan veri tabanı ve yapay zekâ modelinden yararlanarak ülkemizin doğal yaşamını temsil eden bir veri heykeli tasarlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor.