Gerçeklik algımızı sarsan filmler

Gerçeklik algımızı  sarsan filmler

Türk sinemasında distopik yapımların artmasını hedefleyen Uluslararası Distopya Film Festivali’nin ikincisi başladı. 20 Kasım’a kadar devam eden festivalin Uluslararası Kısa Film Yarışması kapsamında üçü yerli 6 kısa film Yeşilçam Sineması’nda izleyiciyle buluşacak. Festivalde ayrıca Kerem Akça ve Kerem Müjdeci sinemada türler üzerine bir söyleşiye imza atacak. Türkiye’nin bu yılki Oscar adayı Kerr’i izleyemeyenler ise festivalin son gününde kaçırdıkları fırsatı yakalayacak.

Türk sinemasında distopik yapımlara alan açmayı hedefleyen 2. Uluslararası Distopya Film Festivali özellikle pandemi döneminde tavan yapan distopya türü meraklıları ile buluşuyor. Bugün başlayan festival 20 Kasım’a kadar Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan Yeşilçam sinemasında takip edilebilecek. Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği tarafından Hatice Aşkın direktörlüğünde düzenlenen festivalde bu yıl ulusal ve uluslararası kısa film gösterimlerinin yanı sıra, çeşitli etkinlikler sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin bu yıl 78 yapımın başvurduğu Ulusal Kısa Film Senaryo Yarışması’nda 5 yapım finale kaldı. Seçilen filmler arasında Enes Altuntaş’ın ‘Can Suyu’, Emre Kalaylar’ın ‘Elektrikli Bir Adamın Trajik Aşk Hikâyesi’, Musa Çalışkan’ın ‘Koloni’, Öykü Develioğlu’nun ‘Küllerin Nefesi’ ve Adem İşlerin ‘Rüya’ isimli senaryo aşamasındaki projeleri yer alıyor. Filmleri ise yönetmen Erdem Tepegöz’ün başkanlığında oyuncu Tuba Ünsal, oyuncu Haki Biçici, senarist Kemal Hamamcıoğlu ve senarist Orkide Ünsür değerlendirecek.

ALTI KISA FİLM YARIŞIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve BKM Mutfak’ın iş birliğiyle düzenlenen festivalin bu sene 365 kısa filmin başvurduğu Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda toplam 6 yapım finale kaldı. Germain Aguesse ve Robin Aguesse imzalı ‘Arca’, Mohammed Zare imzalı ‘Dot’, Ahmet Sami Kuris imzalı ‘Kaybolan İnsanlar’, Kumru Karataş imzalı ‘Körfez’, Celal Yücel Tombul imzalı ‘Mary’ ve Alesja Suzdaltseva imzalı ‘The Rise’ uluslararası kategoride yarışacak filmler. Yabancı yapımları ise TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan başkanlığında oyuncu Derya Alabora, yapımcı Nida Karabol, müzisyen Murat Evgin ve görüntü yönetmeni Orçun Özkılınç’ın yer aldığı jüri puanlayacak. Festivalin ikinci onur ödülü ise oyuncu Nazan Kesal’a takdim edilecek.

Sinema eleştirmeni ve festivalin program direktörü Kerem Akça’nın yönetmen ve senarist Kaan Müjdeci ile sinemada türler üzerine yarın saat 17.00’da bir panele imza atacağı festivalin kapanış filmi ise Türkiye’nin bu yılki Oscar adayı ‘Kerr’ olacak. Festivalde geçen yıl ‘En İyi Kısa Film Yarışması’ Birincilik Ödülünü Murat Uğurlu’nun ‘Tapınak’, ‘En İyi Senaryo Ödülü’nü de ‘Ölemeyenler: Öteki Dünya Bileti’ isimli projesiyle Ersin Karahaliloğlu kazanmıştı. Bu yılki ödül töreni 20 Kasım saat 17.00’da başlayacak festivale dair detaylar ‘distopyaff.com’ adresinden incelenebiliyor.

ÜÇ YERLİ DİSTOPYA İZLEYİCİSİNİ BEKLİYOR

Festivalde yarışan Kumru Karataş’ın hem yazıp hem yönettiği ‘Körfez’ (The Gulf) filmi gündüzleri dışarı çıkılamayan bir dünyada yaşayan 3 kişilik bir çekirdek ailenin bir gece vakti küçük kızlarının oyuncak bebeğini evin dışındaki bir ambarda unutmasının ortaya çıkmasıyla yapmak zorunda kaldıkları zorlu bir seçimi izleyiciye aktarıyor. Ahmet Sami Kuris’in yönettiği ‘Kaybolan İnsanlar’ filmi de virüse teslim olan bir dünyada babası ile birlikte hayatta kalmaya çalışan bir çocuğun hasta olmayan bir yabancı ile karşılaştıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor. Celal Yücel Tombul’un yazıp yönettiği ‘Mary’ ise çocuk özlemiyle yanıp tutuşan işçi bir ailenin dramını alternatif bir Türkiye hikayesi üzerinden beyazperdeye taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN