Oscar’a Asya damgası

Oscar’a Asya damgası

Sinema dünyasının en prestijli ödülü Oscar’lar 95’inci kez sahiplerini buldu. Los Angeles’taki törende zafer, ‘En İyi Film’ dahil yedi ödül kazanan Her Şey Her Yerde Aynı Anda’nın oldu. Asya kökenli sinemacıların Hollywood’da görünürlüğü açısından önem taşıyan filmin başrol Michelle Yeoh, ‘En iyi Kadın Oyuncu’ ödülünü kazanan ilk Asya kökenli kadın oyuncu olarak tarihe geçti. Yeoh “Kadınlar, kimsenin size en iyi zamanınızın artık geride kaldığını söylemesine izin vermeyin” dedi.

Dünyada sinemanın en prestijli ödüleri olarak kabul edilen Oscar bu yıl 95’inci kez sahiplerini buldu. Ödül gecesi Hollywood’daki Dolby Theatre’da gerçekleşti. Yönetmenliğini Daniel Kwan ve Daniel Scheinert’in yaptığı, sürreal bir film olan Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) aday gösterildiği 11 daldan 7’sinde Oscar heykelini kaptı. Bunlar arasında ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Film’, ‘En İyi Özgün Senaryo’ ve “En İyi Kurgu’ da var. Michelle Yeoh, Everything Everywhere All At Once filmindeki rolüyle ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü aldı. Yeoh bu ödülü alan ilk Asyalı kadın da oldu.

EN İYİ KADINDAN KADINLARA ÇAĞRI

60 yaşındaki Michelle Yeoh ödül konuşmasında, filmin ‘annelerin süper kahraman olduğunu göstermek için mükemmel bir fırsat’ olduğunu söyledi. Filmde göçmen bir anneyi canlandıran ve ödülünü dünyadaki tüm annelere adayan Yeoh “Kadınlar, kimsenin size en iyi zamanınızın artık geride kaldığını söylemesine asla izin vermeyin” dedi. Brendan Fraser ise The Whale filmindeki performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandı. En iyi yardımcı erkek ve kadın oyuncu ödülleri de, Everything Everywhere All At Once filmindeki rolleriyle Ke Huy Quan ve Jamie Lee Curtis’e gitti.

45 YILLIK KARİYERDE İLK OSCAR

Jamie Lee Curtis böylece 45 yıllık oyunculuk kariyerinin ilk Oscar’ını kazanmış oldu. Ke Huy Quan, ödülünü alırken yaptığı duygusal konuşmada “Ben hayallerimden neredeyse vazgeçmiştim ama hayaller gerçekten inanmanız gereken şeylerdir” dedi. 51 yaşındaki Ke Huy Quan, çocukken The Goonies ve Indiana Jones and the Temple of Doom filmlerinde oynamış, ardından oyunculuğa uzun bir ara vermişti. Vietnamlı aktör “Bunun gibi hikayelerin sadece filmlerde olduğu söylenir. Bunu yaşadığıma inanamıyorum. Bu, Amerikan rüyası... Yolculuğum bir botta başladı. Bir yılım mülteci kampında geçti ve bir şekilde burada, Hollywood’un en büyük sahnesinde son buldu” dedi.

62 YIL SONRA KIRMIZI HALI GİTTİ

Oscarlarla adeta bütünleşen ‘kırmızı halı’, 62 yıl sonra yerini ‘şampanya rengi’ halıya bıraktı. Kararın arkasındaki yaratıcı danışman Lisa Love “Bu renk daha şık bir akşam ortamı sağlıyor” diyerek renkteki değişimi savundu. 1961’deki 33. Akademi Ödülleri Töreni’nden bu yana davetlilerin salona giriş yaparken poz verdiği halının rengi kırmızıydı.

Oscar Ödülleri’nin bu yılki sunucusu Jimmy Kimmel “Kırmızıdan şampanya rengi halıya geçme kararı artık törende kan dökülmeyeceğinden ne kadar emin olunduğunu gösteriyor” diyerek törende geçen yıl yaşanan tokat olayına gönderme yaptı. Geçen yılki törende, sunucu Chris Rock’ın, Will Smith’in eşinin saçlarıyla ilgili yaptığı espri sonrası Smith sahneye çıkarak Rock’ı tokatlamıştı.

EN İYİ BELGESEL ÖDÜLÜ NAVALNİ’YE

En iyi kurgu belgesel ödülü, Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin 2020 yılında zehirlenmesiyle ilgili olayları anlatan Navalni filmine verildi.
Ödül konuşmasında belgeselin yönetmeni Daniel Roher, ödülü Navalni’ye ve dünyadaki tüm siyasi tutuklulara adadığını söyledi. Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya da “Aleksey, özgür kalacağın ve ülkemizin de özgür olacağı günün hayalini kuruyorum, güçlü ol aşkım” dedi.

11 DALDA ADAY, 7 DALDA ÖDÜL

EN İYİ FİLM: Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda)
EN İYİ YÖNETMEN: Daniel Kwan ve Daniel Scheinert (Everything Everywhere All At Once)
EN İYİ KADIN OYUNCU: Michelle Yeoh (Everything Everywhere All At Once)
EN İYİ ERKEK OYUNCU: Brendan Fraser (The Whale)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: Ke Huy Quan (Everything Everywhere All At Once)
EN İYİ UYARLAMA SENARYO: Women Talking
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO: Everything Everywhere All At Once
YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM: All Quiet on the Western Front (Almanya)
EN İYİ SİNEMATOGRAFİ: All Quiet On The Western Front
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI: Black Panther: Wakanda Forever
EN İYİ FİLM KURGUSU: Everything Everywhere All At Once
EN İYİ ANİMASYON: Guillermo Del Toro’s Pinocchio
EN İYİ BELGESEL: Navalny
EN İYİ KISA ANİMASYON: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
EN İYİ KISA BELGESEL: The Elephant Whisperers
EN İYİ MAKYAJ VE SAÇ TASARIM: The Whale
EN İYİ PRODÜKSİYON TASARIMI: All Quiet on the Western Front
EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK: All Quiet On The Western Front (Volker Bertelmann)
EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI: Naatu Naatu (From “RRR”)
EN İYİ SES KURGUSU: Top Gun: Maverick
EN İYİ GÖRSEL EFEKT: Avatar: The Way of Water
EN İYİ KISA CANLI AKSİYON FİLMİ: An Irish Goodbye

vc.jpg

AVATAR DA TÖRENİ BOŞ GEÇMEDİ

All Quiet on the Western Front ‘En İyi Uluslararası Film’, ‘En İyi Özgün Müzik’, ‘En İyi Prodüksiyon Tasarımı’ ve ‘En İyi Sinematografi’ ödüllerini aldı. Avatar- Suyun Yolu filmi ise “En İyi Görsel Efekt” ödülünü kazandı. Gecenin en büyük hayal kırıklığı ise 9 dalda adaylığı bulunan The Banshees Of Inisherin’in eve ellerinin boş gitmesi oldu. Törende bazı ünlüler, mavi kurdele takarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) ‘Sığınmacılarla Birlikteyim’ kampanyasına destek verdi. Şarkıcı Rihanna ve Lady Gaga törende sahne aldı. Lady Gaga törenin başında giydiği kıyafetini değiştirerek sahneye kot pantolon ve tişört ile makyajsız olarak çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN