Rus füzeleri tarihi manastırı vurdu

Rus füzeleri tarihi manastırı vurdu

Kiev’e işgal savaşı başlatan Moskova’nın füzeleri Ukrayna’nın kültürel varlıklarını hedef almaya devam ediyor. Ülkede 19. yüzyılın mimari anıtları olarak bilinen evleri, Ukrayna Devrimi Müzesi, Kiev Sanat Galerisi, Mykola Bazhan ve Pavel Tychyna Anıt Müzesi gibi kültürel mekanlara zarar veren Rusya, Donetsk bölgesindeki 160 yıllık Sviatohirska Dormition Lavra Manastırı’nı da vurdu. UNESCO savaşta Ukrayna genelinde 207 kültürel alanın tahrip edildiğini açıkladı.

Ukrayna’ya yönelik işgal ve yıkım savaşı başlayan Rusya, ülkenin asırlık kültürel varlıklarını yok ediyor. Daha önce Kiev’de 19. yüzyılın mimari anıtları olarak bilinen evlerin yanı sıra Ukrayna Devrimi Müzesi, Kiev Sanat Galerisi, Mykola Bazhan ve Pavel Tychyna Anıt Müzesi gibi kültürel mekanlara zarar veren Rusya, bu kez de 160 yıllık manastırı vurdu. Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde 1862 yılında inşa edilen Sviatohirska Dormition Lavra manastırı, saldırılar sonucu ağır hasar gördü. Ukrayna Savunma Bakanlığı, manastırın saldırıdan önce ve sonrasına ait fotoğrafları yayınladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, hasar gören manastırın fotoğraflarını yayınlayarak yaptığı paylaşımda “Ruslar tarafından beş ay süren bombardımandan önce ve sonra Dolyna köyündeki Sviatohirska Dormition Lavra. Liderlerine göre Ukrayna’da ‘şeytanla’ savaşanlar, şimdiden binlerce Hristiyan’ı öldürdüler ve onlarca kiliseyi yıktılar” denildi.

207 KÜLTÜREL ALAN HASAR GÖRDÜ

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 27 Ekim’de yayımladığı raporda, Ukrayna genelinde 207 kültürel alanın savaş nedeniyle hasar gördüğünü duyurmuştu. Bu alanlar arasında 88 dini mekanın, 15 müzenin, 76 tarihi binanın, 18 anıtın ve 10 kütüphanenin yer aldığı ifade edilmişti. Bu arada, savaşın başladığı tarihten sadece 4 gün sonra, 28 Şubat’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki yerel müze Ivankiv’e yapılan saldırı sonucu, Ukraynalı ünlü ressam Maria Pryimachenko’nun 25 eseri yanmıştı.

BAKAN SALDIRILARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Ukrayna kültür varlıklarına yapğtığı saldırıları Ukrayna Kültür Bakanı Oleksandr Tkachenko değerlendirmişti. Tkachenko, Facebook’tan yaptığı paylaşımda, ‘sivillerin ve kritik altyapı tesislerinin’ yanı sıra, ‘kültür ve eğitim kurumları, köprüler ve parklar’ın da Rusya tarafından saldırıya uğradığını bildirmişti. Tkachenko, Rus güçlerinin hedef aldığı kurumlar arasında Taras Shevchenko Kiev Ulusal Üniversitesi, Ulusal Filarmoni ve 1917-21 Ukrayna Devrimi Müzesi’ni sıraladı. Tkachenko ayrıca Kiev’in tarihini yansıtan Kiev Sanat Galerisi, Ulusal Araştırma ve Restorasyon Merkezi, Mykola Bazhan ve Pavel Tychyna Anıt Müzesi, Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Ulusal Doğa Bilimleri Müzesi ve Ulusal Bilimler Müzesi’nin camlarının da kırıldığını aktararak, ‘19. yüzyılın mimari anıtları’ olarak nitelendiren konutların da zarar gördüğünü vurguladı.

22.jpg

UNESCO MOSKOVA’YI UYARMIŞTI

Rusya’nın Şubat ayında başlayan ve sekiz aydır devam eden Ukrayna’yı işgal girişimi sırasında, miras alanlarının, dini binaların ve müzelerin yağmalandığı ve tahrip edildiğine dair birçok rapor tutuldu. UNESCO, hem Rusya hem de Ukrayna’nın imzaladığı 1954 Lahey Sözleşmesi’nin koruması altındaki kültürel eserleri kurtarmak için Ukrayna kültür sektörüyle iş birliği yaparken, UNESCO genel müdürü Audrey Azoulay Nisan ayında yaptığı açıklamada, “Bu normların herhangi bir ihlali, faillerin uluslararası sorumluluk altına girmesine neden olacaktır” demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN