Prof. Dr. Naci Görür yine uyardı: İstanbul'da en az 7,2'lik deprem bekliyoruz!

Prof. Dr. Naci Görür yine uyardı: İstanbul'da en az 7,2'lik deprem bekliyoruz!

"İsyanımdır, ölüyoruz" diyen Prof. Dr. Naci Görür bir kez daha uyardı. Türkiye'nin deprem hazırlıklı olmadığını sık sık konuşmalarında vurgulayan Görür "İstanbul'da en az 7,2, en çok 7,6 büyüklüğünde deprem bekliyoruz" dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin eski başkanı ve 1999-2014 döneminde deprem araştırmalarında görev alan Prof. Dr. Naci Görür, bir kez daha uyardı. Türkiye'nin deprem hazırlıklı olmadığını sık sık konuşmalarında yineleyen Görür "İstanbul'da en az 7,2, en çok 7,6 büyüklüğünde deprem bekliyoruz" dedi.

Halk TV'de konuşan Görür çok önemli uyarılarda bulundu.

"Ölüyoruz, benim isyanım 20 senedir depremi anlatmaya çalışan bir bilim insanının isyanı artık" diyen Görür "İstanbul depremle yeni tanışmayacak. İstanbul genellikle 7 ve üzeri depremlerle sınanmış, genellikle o dönemin nüfusuna göre ağır darbeler almıştır.

İstanbul'daki bütün tarihi eserler ya yıkılmış ya da zarar görmüş, sonrasında restore edilmiştir. İstanbul’da olacak deprem 7,2 ile 7,6 arasında değişecek. En küçüğü bile düşünemeyeceğimiz tahribatı oluşturacak" ifadelerini kullandı.

"RİSK YÖNETİMİNİ TALEP ETMİYORLAR"

"Türk hükümetlerinin hemen hemen hiçbiri depremi ön plana almamış, yapılması gerekeni yeterince yapmamıştır" diyen Görür şunları kaydetti: 

"Türk hükümetlerinin depreme bakış açısı şu: 'Deprem olsun, biz gideriz, halkı toplarız, başsağlığı dileriz, Allah’tan geldi bu tehlike yapacak bir şey yok deriz, ölenlere Allah’tan rahmet dileriz. Sizi aç, susuz bırakmayacağız, hükümet güçlüdür, yaralarınızı saracağız deriz.' Bu güzel bir şey ama testi kırıldıktan sonra hükümetin olaya müdahale ettiğinin göstergesi. Günümüzde deprem afet yönetimi önemlidir. Deprem olmadan önce gereken yapılmalı ki ölenlerin sayısını azaltabilelim. Bu, bilgi toplumlarında, bilim toplumlarında mümkündür.

Deprem öncesi çalışmalarına kısaca 'risk yönetimi' deniyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin hiçbirinin bu konuda bir talebi olmamıştır. Aksine, bu konu hiç konuşulmasın istiyorlar. Bir deprem olsun o zaman gereken yapılır diye bakılıyor. Türkiye Cumhuriyeti yönetimleri, risk yönetimini talep etmiyorlar. Bu nedenle deprem öncesinde herhangi bir çalışma yapmak yerine bir sonraki seçimde yeniden kazanmak için çalışma yapıyorlar. Biz yönetimlerimizden risk yönetimine tabi olmalarını, olası bir deprem durumunda ölü sayısını azaltacak çalışmalar yapmalarını bekliyoruz."

"HALKIN 'BİZ DEPREMDE ÖLMEK İSTEMİYORUZ' DEMESİ LAZIM"

Daha önce de halka çağrı yapan Prof. Dr. Naci Görür "Halkın 'Biz depremde ölmek istemiyoruz' demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor" açıklaması yapmıştı.

Görür şunları kaydemişti: Minimum 7,2 bekliyoruz. Ama 1766'daki gibi, 3 ay arayla Marmara'nın tamamı kırılabilir. İşte bu en kötü senaryo... 1766’da, Kumburgaz ve Adalar hatları üç ay arayla kırılmış, her biri 7’nin üzerinde iki deprem olmuş. Bugün de zaten bu iki hat kilitlenmiş vaziyette. Beklediğimiz depremin 1999’dan itibaren her an olma kaydıyla, 30 yıl içinde gerçekleşme olasılığı yüzde 62 olarak hesaplandı. Artı-eksi 10-15 sene veriyoruz. İşin son demlerindeyiz."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN