Adrenalin yükselten oyunda kalp krizi riski

Adrenalin yükselten oyunda kalp krizi riski

Avustralya’daki bir araştırmada adrenalini artıran video oyunlarının çocuklarda kalıtsal kalp hastalıklarını tetiklediğinin ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Esen “Araştırma video oyunları sırasında çocuklarda ani ritim bozuklukları ve ani kalp durmaları sonucu yaşam kayıpları olabildiğini gösterdi” dedi.

Avustralya yapılan araştırmada, aksiyon ve heyecan verici oyunlar sırasında salgılanan yüksek adrenalinin, çocuklarda ölümcül sonuçlara neden olabildiği ortaya çıktı. Bu tetiklenme sonucu çocuklarda bilinç kaybı, kalp durması, ani ritim bozuklukları yaşanabileceği belirtildi.

Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Esen, çocukların son 10 yılda video oyunlara ilgisinin arttığını belirterek “2022 Ekim ayında Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı klinik çalışma, video oyunları sırasında çocuklarda ani ritim bozuklukları, bayılma atakları ve ani kalp durmaları sonucu, yaşam kayıpları olabildiğini gösterdi. Özellikle, bilinen bir kalp hastalığı olmayan çocuklarda görüldü” dedi.

Semptomların görüldüğü çocuklarda yapılan tetkiklerde de çocukların önemli bir kısmında teşhis edilmemiş kalıtsal ritim bozukluklarının gözlendiğini vurgulayan Esen, “Doğuştan kalp hastalıkları olabilir. Aslında profesyonel sporlar sırasında bayılma, ritim bozukluğu, ani kalp ölümlerinin sebebi olan durumlar burada da söz konusu” diye konuştu.

Anne ve babaları uyaran Prof. Dr. Esen, şunları kaydetti: “Çocuklarınız bu oyunları çok fazla oynuyor ve oyun sırasında ‘Kalbim sıkışıyor, heyecanlanıyorum, bayılır gibi oluyorum’ gibi semptomlar ifade ediyorsa, durumu dikkate almalı, kalp kontrollerinden geçirmeliler. Aksiyon ve heyecan verici oyunlar sırasında çocukta kalıtsal bir ritim bozukluğu veya bir kalp hastalığı varsa, özellikle bu çocuklarda daha tehlikeli bir durum söz konusu. Heyecan dolu müsabakalar, adrenalinin pik yaptığı oyunlar sırasında bu sorunlar ortaya çıkıyor. Şayet bir ritim bozukluğu tespit edilirse, bu ortamlardan çocukları mümkün olduğu kadar uzak tutmalı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN