Ayaklarınızın sağlığınız hakkında söylediği 10 şey! Bunlara dikkat...

Ayaklarınızın sağlığınız hakkında söylediği 10 şey! Bunlara dikkat...

Ayaklarınızın sağlığınız hakkında söylediği 10 şey Ayak parmaklarınız sağlığınız hakkında çok şey söylüyor. Bunlara kulak vermelisiniz. Ayak parmaklarınızın işaret edebileceği bu sağlık sorunları listesine göz atın.

1 - ARTER HASTALIĞI

Tüylü ayak parmakları çok çekici görünmese de sağlıklı olduğunuzu gösterir. Ayak parmaklarınızda kıl dökülmesi, periferik arter hastalığı veya PAH adı verilen bir durumunuz olduğu anlamına gelebilir. PAH, arter duvarlarında yağ birikintileri ve kalsiyumun biriktiği yaygın bir arter hastalığıdır. Atardamarlarınız tıkandığında, vücudunuz kalbinizin pompaladığı oksijenli kanı alamaz. PAD gelişimine katkıda bulunan etmenler şunlardır:

Sigara içmek

Diyabet

Zayıf beslenme

Egzersiz eksikliği

ayak-001.jpg

2 - MANTAR ENFEKSİYONLARI

Ayak tırnaklarındaki değişiklikleri izleyin. Ayak tırnaklarınız kalınlaşmaya ve yanlarındaki deriden ayrılmaya başlarsa, tırnaklarınızın altında mantar enfeksiyonu olduğu anlamına gelebilir. Spor salonunda veya spada mantar enfeksiyonlarına yakalanmak kolaydır. Yumuşak, nemli cilt lekeleri, mantarların gelişmesi için mükemmel yerlerdir. Mantar enfeksiyonlarından kurtulmak genellikle zordur.

İşte enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olabilecek bazı yararlı ev ilaçları:

Hidrojen peroksit: Mantar enfeksiyonundan etkilenen bölgeleri hidrojen peroksite batırılmış bir bezle silin. Ardından tamamen kurulayın.

Siyah çay: Bazı insanlar ayak parmaklarını her gün 30 dakika siyah çay banyosunda bekleterek mantar enfeksiyonlarından kurtulurlar. İşlemden sonra ayaklarınızı iyice kurulayın.

Elma sirkesi : Elma sirkesine batırılmış bir bezle enfeksiyonlu bölgenin tabanlarını silin.
Yardımcı olabilecek birçok reçetesiz ürün vardır veya enfeksiyondan kurtulamıyorsanız mantar enfeksiyonunu temizlemek için ilaç yazma konusunda doktorunuzla konuşun.

3 - GUT ARTRİT BELİRTİSİ

Şişmiş ve ağrılı bir ayak başparmağınız varsa, gut belirtisi olabilir. Gut, ürik asit oluştuğunda ortaya çıkan bir artrit türüdür. Çok fazla alkol almak vücuttaki ürik asit seviyelerini yükseltir, bu nedenle gut alevlenebilir. Vücudunuzun ürik asidi temizlemesine yardımcı olacak kadar su için. Ayrıca tavsiye için bir doktora danışın, bu hastalığı çalıştırmamalısınız.

ayaklar-001.jpg

4 - DİYABET

Bacaklarınızdaki iyileşmeyen kesikler, tip 2 diyabetinizin bir işaretidir. Tip 2 diyabetli kişilerin yaklaşık %20'sinde ayaklarında hastalık belirtileri görülür. Diyabet, vücudunuzun kendini iyileştirme yeteneğini etkiler. Ekstremiteleri etkileyen diğer diyabet semptomları şunları içerir:

Ayak şişmesi

Yanma veya karıncalanma

Uyuşma

Bacaklarda kabarcıklar

Ayak parmaklarında bursit

Nasır

5 - TİROİD RAHATSIZLIĞININ BELİRTİSİ

Bazı beslenme koşulları, bir tiroid rahatsızlığınız olduğunu gösterebilir. Bu belirtilere dikkat edin:

Pul pul, kuru cilt: Topuklarınızın veya ayağınızın diğer kısımlarının çevresinde pürüzlü veya çok pul pul dökülen bir cildiniz varsa, bu bir tiroid sorununun işareti olabilir. Hipotiroidizm, palmoplantar keratodermaya, ayak tabanlarında ve ayrıca ellerde derinin kalınlaşmasına neden olur.

Kaşıntılı Deri: Kaşıntılı deri, hipotiroidizmin iyi bilinen bir belirtisidir. Sadece ayak parmaklarınızda değil, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.

Soğuk ayaklar: Arızalı bir tiroid bezi dolaşımınızın durmasına neden olabilir. Sonuç olarak, ekstremiteleriniz soğur.

Bacak krampları: Bacaklardaki kas krampları, hipotiroidizmin bazen görmezden geldiğimiz ciddi semptomlarıdır. Kronik bacak ağrısı çekiyorsanız, tiroid probleminiz olabilir. Bu olasılığı doktorunuza sorun. Basit bir kan testi, tiroidinizin düzgün çalışıp çalışmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Hoş olmayan ayak kokusu: Hipertiroidizm ile özellikle ayaklarınızda çok terlersiniz. Terleme, tabanları ıslatır. Nem, bakterilerin büyümesini teşvik eder ve bu da ayaklarınızın kötü kokmasına neden olur.

Sararmış ayaklar: Tiroidiniz, vücudunuzun beta-karoten işlemesine yardımcı olan bir hormon üretir. Tiroid fonksiyon bozukluğunuz varsa, vücudunuz beta-karoteni işleyemez, bu nedenle ayaklarınız da dahil olmak üzere cildinizin dış katmanlarında birikir.

6 - DEMİR EKSİKLİĞİ

Ayak tırnaklarınız kaşık şeklindeyse, bu anemi veya demir eksikliği belirtisi olabilir. Tırnaklardaki olağandışı eziklere dikkat edin. Bunu fark ederseniz, demir eksikliği olasılığı hakkında doktorunuzla konuşun.

7 - PERİFERİK NÖROPATİ

Alt ekstremitelerinizde hafif bir karıncalanma hissediyorsanız, bu periferik nöropatinin bir işareti olabilir. Bu, ayağın sinirlerine zarar verir. Bu hislerin nedenini bulmak çok önemlidir, bu nedenle gerekli testleri yapabilecek doktorunuzla konuşun. Diyabetli kişilerde periferik nöropati geliştirme riski daha yüksektir, bu nedenle bu aynı zamanda diyabetinizin bir işareti olabilir.

ayaklariniz-001.jpg

8 -SİNİRLERDE ZAYIFLIK

Ayağınızın herhangi bir bölümünü kaldırmakta zorlanıyorsanız, bacaklarınızı kaldıran kaslarda felç veya zayıflık belirtisi olabilir. Buna dikkat edin çünkü multipl skleroz (MS), felç, amyotrofik lateral skleroz (ALS) veya diğer sinir bozuklukları gibi nörodejeneratif bir hastalığın belirtisi olabilir.

9 - RAYNAUD HASTALIĞI

Soğukta dışarı çıktığınızda bacaklarınız maviye dönerse, bu Raynaud hastalığınızın bir işareti olabilir. Bu, kan damarlarınızın ayağınızın derisine kan iletmek için düzgün çalışmadığı bir durumdur. Bu durum başınıza gelirse mutlaka doktorunuza danışınız. Raynaud hastalığının tedavisi kolaydır, ancak soğukta dışarıda olduğunuzda bacaklarınızı ve kollarınızı örtmeye özellikle dikkat etmeniz gerekir.

10 - KALP HASTALIĞI

Şişmiş ayaklar , ayak bilekleri şişme belirtisidir. Ödem bize kalp problemlerini anlatır. Kalbiniz düzgün çalışmıyorsa, kanınız düzgün şekilde dolaşmayacaktır. Kan akışı yavaşlar, bu da bacak dokularında sıvı birikmesine neden olur.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN