Uykusuzluk nedeniyle vücudunuzda oluşan 6 korkunç şey

Uykusuzluk nedeniyle vücudunuzda oluşan 6 korkunç şey

Araştırmalar, uykunun ortalama bir insan için her derde deva olduğunu göstermiştir. Neredeyse her üç kişiden birinde uykusuzluk belirtileri olduğu düşünülürse, bunu uzun vadede konuşmak mantıklı geliyor. Uyku yoksunluğunu neyin tehdit ettiğini bilmelisiniz.

İYİ UYURSAK VÜCUDUMUZ DAHA ÜRETKEN VE SAĞLIKLI OLUR

İyi uyursak kendimizi daha iyi, daha mutlu ve gençleşmiş hissediyoruz. Uzmanlar 18-35 yaş grubundaki gençlerin her gün 7 ila 9 saat uykuya ihtiyaç duyduğunu gösteren bazı istatistikler ortaya çıkardı.

Uyuyamadığınız zamanlar vardır. Hasta ve bakıma muhtaç kişilerin daha fazla uykuya ihtiyacı olabilir, ancak bu, ortalama sağlıklı yetişkinin her gece uykuya dalmasını engellemez.

GÜNLÜK ORTALAMA NE KADAR UYUMALIYIZ?

İşte yeni önerilerle birlikte tüm erkekler ve kadınlar için uyku düzeni:

Yaşlılar, 65+ yaş : 7-8 saat

Yetişkinler, 26-64 yaş: 7-9 saat

Genç yetişkinler, 18-25 yaş : 7-9 saat

Gençler, 14-17 yaş : 8-10 saat

Okul çağındaki çocuklar, 6-13 yaş: 9-11 saat

Okul öncesi çocuklar, 3-5 yaş: 10-13 saat

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, 1-2 yaş: 11-14 saat

Bebekler, 4-11 ay: 12-15 saat

Yenidoğan, 0-3 ay : 14-17 saat

Kronik uyku eksikliği ile insan vücudunu etkileyebilecek hastalıkların bir listesi:

uyku.jpg

1. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BOZUKLUĞU

Uyku ve bağışıklık sistemi arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Uyku yoksunluğu, vücudun ciddi hastalıklarla savaşmasını engelleyen komplikasyonlara yol açar. Böylece, istemeden verimliliğimizi etkileyen hastalıklara yol ortaya çıkar.

2. MANTIKSAL DÜŞÜNME SÜRECİ SEKTEYE UĞARAYABİLİR

Ortalama bir insan birkaç gün uykudan mahrum kalırsa, düşünce süreçleri genellikle zarar görür. Deneysel Beyin Araştırması, uyku yoksunluğunun zayıf karar vermeye ve düşük düşünme seviyelerine yol açtığını gösteren bir çalışmayı 2022 yılının başında yayınladı. Ayrıca problem çözme becerileri genellikle yavaşlar, tepkiler hız keser.

uykusuzluk.jpg

3. KİLO ALIMI VE OBEZİTE İLE İLİŞKİLİ RİSKLER

Kilonuza takıntılıysanız, yeterince uyumanız gerekir. 21.000'den fazla yetişkin, uyku ve kilo arasındaki ilişki için değerlendirildi ve test edildi. Günde 5 saatten az uyuyanların obez olma olasılığı ve kalp krizi riski daha yüksekti .

4. SOLUK VE KURU CİLT

Uyku alışkanlıkları ve cilt durumu üzerine yapılan bir araştırma, 30'lu ve 50'li yaşlarında daha az uyuyan kişilerin görünümlerinden ve ciltlerinden memnun olmama ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu. Çoğu, kırışıklıklar , yaşlılık lekeleri ve cilt elastikiyetinin eksikliğinden şikayet etti.

uykusuzluk-001.jpg

5. KARDİYOVASKÜLER HASTALIK VE FELÇ RİSKİ

Kalbimizin uzun vadede düzgün çalışması için iyi bir gece uykusu da şarttır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, uyumayanların koroner kalp hastalığına sahip olduğunu ve daha sonra ölümcül olabilen inme riski altında olduğunu buldu .

6. KANSER RİSKİNE BAĞLI UYKU EKSİKLİĞİ

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ayrıca günde 7-9 saatten az uyuyanların kansere yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu öne sürdü . Kadınların meme ve rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunları yaşama olasılığı daha yüksek.

Uykusuz kaldığınızda, iyi bir gece uykusu çekebilir ve zihninizin kendini onarmasına yardımcı olabilirsiniz. Vücut ayrıca hücrelere verilen hasarı onarabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN