Bu güzel havalarda eve kapananlara dikkat!

Bu güzel havalarda eve kapananlara dikkat!

Isınan havaların bahar depresyonuna neden olabileceği uyarısında bulunan Psikolog Dilara Dalyan, “Kişiler belirgin bir şekilde dikkat ve konsantrasyon güçlüğü yaşar. Eskiden mutlu olduğu şeylere ilgi duymaz, hiçbir şey yapmak istemez. Yorgunluk, enerji ve motivasyon kaybı, uyku bozukluğu, aşırı alınganlık, sabırsızlık, kilo verme ya da aşırı iştahla kilo alımı görülebilir. Bazen de saldırganlık, yaşamı değersiz bulma ve intihar düşüncelerine yol açabilir” dedi.

Mevsimlerin değişmesinin sadece doğanın değil, insanların da fizyolojik ve psikolojik yönden değişime girmesine neden olduğunu söyleyen Medical Park Florya Hastanesi’nden Psikolog Dilara Dalyan, “Kimileri kış aylarında kendilerini çökkün bir halde hissederken kimileri de bahar ve yaz aylarında hissetmeye başlarlar. Bu olumsuz etkiler yoğun ve uzun geçen kış/yaz aylarının uzun olduğu bölgelerde daha belirgin olarak yaşanmaktadır. Genelde bu durumla daha çok kış aylarında karşılaşsak da artık günümüzde çoğu kişi bahar yorgunluğuna ve yaz depresyonuna doğru kaymaya başladı” dedi.

Psk. Dalyan, bahar yorgunluğunun nedenlerine dair şunları söyledi:

“Dışarıdaki güneşe, çevrenizdeki enerji dolu insanlara ve yapılan planlara rağmen kendinizi uzun süredir mutsuz, yorgun ve depresif hissediyorsanız bahar depresyonu geçiriyor olabilirsiniz. Genetik faktörler, stres, travmatik olaylar yaz depresyonuna neden olabilecek faktörler arasında gösterilmektedir. Ayrıca melatonin hormonunun az salgılanması gibi biyolojik faktörler de depresyonun ortaya çıkmasına neden olabilir.”

Psk. Dalyan, halk arasında ‘bahar depresyonu olarak da bilenen bahar yorgunluğunun belirtilerini şöyle sıraladı:

“Kişiler çok belirgin bir şekilde dikkat ve konsantrasyon güçlüğü yaşar. Eskiden mutlu olduğu şeylere ilgi duymaz, hatta hiçbir şey yapmak istemez. Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, motivasyon kaybı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu, aşırı alınganlık, duygusallık, sabırsızlık, iştah kaybı, kilo verme ya da aşırı iştahla kilo alımı görülebilir. Bazen de saldırganlık, yaşamı değersiz bulma ve intihar düşüncelerine kadar gidebilir.”

ALTI ADIMDA ÖNLEM ALIN

Psk. Dalyan, bahar yorgunluğuna karşı alınacak önlemleri ise şu şekilde sıraladı:

DÜZENLİ UYUYUN: Düzenli uyku en iyi koruyuculardandır.

SAĞLIKLI BESLENİN: Eğer gündelik hayatınızda bir yeme düzeniniz yoksa, kendinize dengeli ve düzenli bir beslenme planı oluşturun.

EGZERSİZE BAŞLAYIN: Spor salonuna gidemiyorsanız bile dışarıda yapacağınız 30 dakikalık yürüyüşün bile sizlerde yarattığı değişikliği en kısa sürede fark etmeye başlayacaksınız.

KİŞİSEL BAKIMINIZA ÖNEM VERİN: Sadece işe giderken veya arkadaşlarınızla buluşurken değil, evde tek başınıza olduğunuzda bile kişisel bakım rutinlerinizi devam ettirin.

SEVDİKLERİNİZE ZAMAN AYIRIN: Bazen tek başımıza kaldığımızda yüklerimiz artar ve işin içinden çıkamaz hale geliriz. Sevdiklerimizle buluşup onlara yaşantılarımızı aktarıp, paylaşımlar yapmak çoğu zaman yüklerimizi atmamıza ve rahatlamamıza yardımcı olur.

TATİLE ÇIKIN: İmkânınız varsa bulunduğunuz yerden ayrılıp tatile çıkmak, içinde bulunduğunuz ruh halinden çıkmak için bir ilaç yerine geçebilir.”
Uzun süre bu durumu yaşayanları da uyaran Psk. Dalyan, duygularla artık baş edilemediği hissediliyorsa, mutlaka bir uzman desteği alınmasında fayda olduğunun altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN