Bugüne kadar yanlış içiyormuşuz! Mercimek çorbasını içen kolesterole, tansiyona veda ediyor: Prof. Dr. Saraçoğlu açıkladı

Bugüne kadar yanlış içiyormuşuz! Mercimek çorbasını içen kolesterole, tansiyona veda ediyor: Prof. Dr. Saraçoğlu açıkladı

Ramazan sofralarının vazgeçilmesi olan mercimek çorbası yediden yetmişe sevilerek tüketilmekte. Her sofrada mutlaka olan mercimek çorbasının bu özelliğini duyunca bir daha sofranızdan eksik etmeyeceksiniz. Bugüne kadar hep yanlış içiyormuşuz. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, 'Mercimek çorbasını böyle içen kolesterol ve tansiyona veda ediyor' diyerek açıkladı. Bunu yapın ve amansız hastalıklardan anında kurtulun. İşte İbrahim Saraçoğlu'nun gizli mercimek çorbası tarifi...

Günümüzde en çok görülen hastalıkların başında gelen kolesterol ve tansiyon rahatsızlıkları her yaşta görülen yaygın rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar için birçok ilaç tedavisi uygulanırken Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, doğal yöntemini açıkladı. Sofraların vazgeçilmesi olan mercimek çorbasını içen kolesterole ve tansiyona veda ediyor. Bugüne kadar yanlış içiyormuşuz. Saraçoğlu, doğal yöntemini paylaştı. Vücudunuz baştan aşağı yenilecek.

Kolesterol yüksekliğinin zaman içerisinde sebep olacağı hastalıklar genelde geri dönüşü olmayan kalıcı rahatsızlıklardır. Unutmayınız ki, kalıcı rahatsızlıklar yaşam kalitenizi düşürür.

DİKKAT: YÜKSEK KOLESTEROL ŞİKÂYETİ OLANLAR

Değerli KARAR okuyucuları, yüksek kolesterol şikâyeti olan hastalar hekimlerinin önerileri doğrultusunda kolesterolü baskılayıcı, örneğin statin grubu, ilaç kullanmak zorundadırlar. Katıldığım bir akşam yemeğinde kolesterol düşürücü ilaç kullandığını söyleyen bir tanıdığım, o akşam dikkat etmesi gereken bazı yemekleri ve tatlıları hiç çekinmeden tüketmişti. Yemek sonrası kendisine, akşamki ziyafette ölçüye dikkat etmediğini söylediğimde, bana aynen şu cevabı verdi: “Sayın hocam, nasıl olsa ilaç kullanıyorum, pek fazla dikkat etmeme gerek yok”.

gfgfgfgfgf-28.jpg

Kendisine bunun çok yanlış olduğunu anlattım. Çünkü kolesterol düşürücü ilaçlar, öğünlerde tükettiğimiz besinlerin içerdiği kolesterolü etkilemez. Kolesterol düşürücü ilaçlar, karaciğerin kendi ürettiği kolesterolü baskılar, yani karaciğerin daha az kolesterol üretmesini sağlar. Ancak besinler üzerinden aldığımız kolesterol üzerinde herhangi bir düşürücü özelliğe sahip değildir. Bu nedenle kolesterol oranı yüksek olan besinlere ve şeker oranı yüksek olan tatlılara karşı mutlaka ölçülü olunması gerekir. Önerilen diyete, ilaç kullanılmasına rağmen mutlaka uyulması gerekir.

Kolesterol düşürücü ilaçlar kanda bulunan kolesterolü düşürmez veya parçalamaz. Sadece ve sadece karaciğere daha az kolesterol üretmesi komutunu verir. Değerli okuyucu, hemen hemen tüm kolesterol düşürücü ilaçlar diyabet hastalığına (şeker hastalığına) yakalanma riskini artırır. Şeker hastasıysanız ve statin grubu (kolesterol baskılayıcı) ilaç kullanıyorsanız, bu durumun kan şekerinizin yükselmesinde etkili olabileceğini göz ardı etmeyiniz.

jhjhhjhj-8.jpg

Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, burada ki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.

Mercimek, hem tansiyon dengeleyici hem de kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir. Tansiyon dengeleyici özelliği, içerdiği esculin ve choline maddelerinden kaynaklanır. Esculin, tansiyon yükseltici etki gösterirken, choline tansiyon düşürücü etki gösterir. Bu iki zıt etkiye sahip maddelerin bir arada bulunması, mercimeğe tansiyon dengeleyici özellik kazandırır. Özellikle yeşil mercimekte bu özellikler daha belirgindir. Ayrıca mercimek, yüksek protein içeriği ile bilinir ve etin yerini en iyi dolduran bakliyatlardan biridir.

hjhjhjhj-32.jpg

Yağsız yeşil mercimek çorbası kürü, enginar kadar kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir. Haftada iki-üç defa tükettiğiniz yağsız mercimek çorbası, hem kolesterolünüzü kontrol altına almanıza yardımcı olur, hem de tansiyonunuzu dengeler. Ancak unutmamanız gereken önemli bir nokta, mercimek kürünün tansiyon veya kolesterol sorunlarını tedavi eden bir ilaç olarak düşünülmemesi gerektiğidir. Eğer kolesterol veya tansiyon problemleriniz varsa, mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Beslenmeye bağlı kolesterol yüksekliği durumunda, haftada birkaç kez tüketilen yağsız yeşil mercimek, kolesterolün kontrol altına alınmasına önemli katkı sağlayabilir. Eğer genetik olarak yüksek kolesterol söz konusu ise, bu durumda kürün faydası olmayacaktır. Genetik kolesterol yüksekliği durumunda, doktor kontrolünde ve doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Kandaki kolesterolün yükselmesi veya yüksek seviyelerde olması, kişinin rahatsızlık hissetmesine neden olmaz. Ancak, uzun süre yüksek kolesterol seviyeleri, kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle, zaman zaman kan tahlili yaptırarak kolesterol seviyesini kontrol etmek önemlidir. Erken teşhis edilen kolesterol yüksekliği, ileride risk altında olabileceğiniz birçok hastalığa karşı tedbir almanızı sağlar.

Kolesterol yüksekliği tedavisinde kullanılan ilaçlar, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte uygulanmalıdır. Kolesterol düşürücü ilaçlar, besinlerle alınan kolesterolü etkilemez ve sadece karaciğerin ürettiği kolesterol miktarını azaltır.

Bu nedenle, yüksek kolesterol şikayeti olan kişilerin, doktorlarının önerdiği kolesterol düşürücü ilaçları kullanırken aynı zamanda beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Yüksek kolesterol içeren besinler ve şekerli tatlılar tüketirken ölçülü olmak önemlidir. Kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılıyor olsa bile, önerilen diyete uyulması gerekmektedir.

Ayrıca, kolesterol düşürücü ilaçların bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Özellikle statin grubu ilaçlar, diyabet (şeker hastalığı) riskini artırabilir. Eğer şeker hastasıysanız ve kolesterol düşürücü ilaç kullanıyorsanız, kan şekerinizi düzenli olarak kontrol etmekte fayda vardır.

ÖNEMLİ UYARI

Unutmamanız gereken önemli bir nokta, doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanız ve bu uygulamaları destekleyici olarak görmektir. Ayrıca, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız. Hekime gitmeden ve teşhis konulmadan, burada verilen bilgilerle kendi kendinize tedavi etmeye çalışmamanız önemlidir. Herhangi bir şüpheniz veya sorunuz varsa, mutlaka doktorunuza başvurun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN