Geri dönüştürülen plastiklerde daha fazla hastalık uyarısı

Geri dönüştürülen plastiklerde daha fazla hastalık uyarısı

Profesör Bethanie Carney Almroth öncülüğünde bir grup bilim insanı tarafından Afrika, Güney Amerika, Asya ve Doğu Avrupa’daki 13 ülkede bulunan plastik geri dönüşüm tesislerinden alınan peletler üzerinde yapılan çalışmada, bu peletlerin üzerinde 600’den fazla zehirli kimyasal tespit edildi. Çalışmada, plastiklerdeki zehirli kimyasalların, geri dönüşümü zorlaştırdığı dolayısıyla geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanımının uygun olmadığı tespitinde bulunuldu.

Uzmanlar, geri dönüşüm sürecinin ardından içinde bulunan zehirli kimyasallar nedeniyle daha tehlikeli hale gelen plastiklerin, başta kanser olmak üzere farklı hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulundu. Göteborg Üniversitesinden Profesör Bethanie Carney Almroth öncülüğünde bir grup bilim insanı tarafından Afrika, Güney Amerika, Asya ve Doğu Avrupa’daki 13 ülkede bulunan plastik geri dönüşüm tesislerinden alınan peletler üzerinde yapılan çalışmada, bu peletlerin üzerinde 600’den fazla zehirli kimyasal tespit edildi.

Plastiklerin kullanım esnasında diğer kimyasalları adsorbe ettiği sonucuna ulaşıldı. Çalışmada, plastiklerdeki zehirli kimyasalların, geri dönüşümü zorlaştırdığı dolayısıyla geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanımının uygun olmadığı tespitinde bulunuldu.

İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Talınlı “Plastiğin içindeki bu kimyasallar geri dönüşümle daha tehlikeli oluyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN