İlk kez bir Parkinson hastası tekrar yürümeye başladı

İlk kez bir Parkinson hastası tekrar yürümeye başladı

Parkinson hastalarının yeniden yürümesi mümkün hale geldi. İsviçre'de geliştirilen teknoloji ile Marc Gauthier omuriliğine yerleştirilen nöroprotez sayesinde dünyada yürümeyi başaran ilk parkinson hastası oldu.

Titreme, denge ve koordinasyon güçlüğü gibi belirtilerle kendisini gösteren, milyonlarca kişiyi etkileyen Parkinson hastalığı tedavisinde yeni bir buluşa imza atıldı.

İsviçreli bir firma, omuriliğe yerleştirilerek bacak kaslarını harekete geçiren ve hastaların yeniden yürümesini mümkün kılan bir nöroprotez geliştirdi.

25 yıldır Parkinson hastası olan 63 yaşındaki Marc Gauthier’e Lozan Üniversite Hastanesi’nde (CHUV) takılan nöroprotez ile tekrar yürümeye başladı.

Rehabilitasyon sürecinin ardından zorluk yaşamadan 5 kilometre yürüyebildiğini belirtilen Gauthier’in sandalyesinden kalkabildiği, merdivenleri kendi başına çıkabildiği ve asansöre binebildiği açıklandı.

ÇOK SAYIDA HASTA TEDAVİDEN YARARLANABİLECEK

CHUV’da sinir bilimi profesörü olan Gregoire Courtine, Gauthier’in omuriliğine iletilen elektriksel uyarılar sayesinde yürüyebildiğini söyledi. Courtine, çok sayıda kişinin bu yöntemden faydalanabileceğine inandıklarını da sözlerine ekledi.

Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişide bulunan Parkinson hastalığı, kronik ve artan hareket bozukluklarına yol açarak, ileriki evrelerde hastaların yürüyemez hale gelmesine neden oluyor. Genelde 60 yaş ve üstü kişilerde görülen hastalık, nadiren genç bireylerde de ortaya çıkabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN