Kendini düşünen ağzına sürmesin! Canan Karatay kanseri artıran besini açıkladı, birçok hastalığın altından o yiyecek çıkıyor

Kendini düşünen ağzına sürmesin! Canan Karatay kanseri artıran besini açıkladı, birçok hastalığın altından o yiyecek çıkıyor

Gündelik yemeklerimizde kullandığımız bu besin adeta tüm vücudumuzu zehirliyor. Çoğu kişi bu besinin zararlarının farkında değil ancak İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bas basa bağırarak uyardı. Kendi sağlığını düşünen bu besini sakın ağzına sürmesin. Kanser riskini yüzde 100 artıran bu besin, bir çok hastalığın çıkmasına neden oluyor. İşte Canan Karatay'ın tüketilmemesi dediği ve kanser riskini arttıran o besin...

Sağlıklı beslenme üzerine yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme gelen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, margarinlerin vücuda oldukça zarar verdiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Birçok hastalığın margarin yüzünden gün yüzüne çıktığını belirten Canan Karatay, bu besinin kanser riskini yüzde 100 artırdığını söyledi. Canan Karatay kanseri artıran besini açıkladı, birçok hastalığın altından o yiyecek çıkıyor.

CANAN KARATAY UYARDI: AĞZINIZA BİLE SÜRMEYİN

Mutfaklarda sıklıkla kullanılan margarinler için korkutan uyarı Prof. Dr. Canan Karatay'dan geldi. Margarinin kalp hastalıkları, kanser gibi ölümcül rahatsızlıkların artışında büyük etkisi bulunduğunu söyleyen Karatay, çok önemli uyarılarda bulundu.

gfgf-2023-11-07t113039-389.jpg

Bir çorba kaşığı margarin 0,5 ila 2 gram doymuş yağ ile 60 ila 100 kalori içeriyor. Ayrıca Cleveland Clinic tarafından verilen bilgiler göre; bu besin, LDL (kötü) kolesterolü yükselten, HDL (iyi) kolesterolü düşüren ve kan trombositlerini daha yapışkan hale getirerek kalp hastalığı riskini artıran trans yağ içerebilir.

Hidrojenlenmiş veya kısmen hidrojenlenmiş yağlar içeren margarinler trans yağ içerir ve bundan kaçınılmalıdır.

"KRONİK HASTALIKLARA VE KANSERE NEDEN OLUYOR"

Margarinlerin kanser ve kronik hastalıklara neden olduğunu ifade eden Canan Karatay, şunları söyledi:

"Bitkisel yağlar tereyağı gibi oda sıcaklığında katı değildir. Gıda bilimcileri bunları margarinde kullanılmak üzere katı hale getirmek için hidrojenasyon olarak bilinen bir işlemi kullanarak yapılarını kimyasal olarak değiştirir. Bu durum, yağların yüksek ısıya, yüksek basınca, hidrojen gazına ve bir metal katalizöre maruz bırakılmasıyla oluşur. Healthline'ın verdiği göre; hidrojenasyon, doymamış yağların bir kısmını oda sıcaklığında katı olan doymuş yağa dönüştürür ve ayrıca ürünün raf ömrünü uzatır. Maalesef yan ürün olarak trans yağ oluşmasına da neden olur.

ghgh-32.jpg

Yüksek miktarda endüstriyel trans yağ alımı, artan kronik hastalık riskiyle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle sağlık otoriteleri insanlara tüketmelerini sınırlamalarını şiddetle tavsiye ediyor.

Ayrıca birbirinden farklı çoklu doymamış yağ türü mevcuttur. Genellikle kimyasal yapılarına göre kategorilere ayrılırlar. En yaygın olanlardan ikisi, omega-3 ve omega-6 yağları olarak bilinir."

MARGARİNİN ZARARLARI NELER?

Margarin hayvansal, bitkisel, ve kimyasal maddeler içeren bir yağ çeşididir. İçeriğinde yüksek oranda tuz ve renklendirici maddelere sahiptir.

Vücuda girdiğinde çok zor enzimlenir. Hayvansal yağları yüksek oranda içerdiğinden kolesterol seviyesini yükselterek kalp ve damar hastalıklarını tetikler.

Obeziteyi de tetiklediği için margarin hakkında 2010 yılında bir kez daha alarm verilmişti. Ancak bu kez alarm boyuttu ciddileşti.

Uzmanlar yapılan araştırmalarda margarinin sinir hücrelerini ve kan akışını zayıflattığını bunun da zamanla beyin hücrelerine sirayet ettiğini duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN