Patatesi sakın böyle tüketmeyin! Bu hata zehirlenmenize yol açabilir

Patatesi sakın böyle tüketmeyin! Bu hata zehirlenmenize yol açabilir

Hemen her öğün yenebilen patatesin temizliğini iyi yaptığınıza emin olmalısınız. Zira, kumpir veya elma dilim gibi kabuğuyla haşlanan patateslerde yeterli temizliğin yapılmaması durumunda zararlı mikroplar vücudumuza girebilir. Bu hata sizi zehirlenmeye kadar götürebilir. İşte, patates temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler...

Mutfağın en temel gıda ürünü patates, toprağın altında büyüyen bir sebze olduğu için üzerinde toprak kalıntıları olabilir. Bu kalıntıların temizlenmesi oldukça önemli.

NE KADAR YIKARSANIZ YIKAYIN MİKROPLAR TEMİZLENMEYEBİLİR

Patatesin dış yüzeyini ne kadar yıkarsanız yıkayın, zararlı mikroplar geçmeyebilir. O nedenle patatesin mutlaka kabuğu soyulmalı.

Patatesin yüzeyindeki mikropları temizlemeden kabuğuyla (örneğin kumpir, elma dilim gibi) tüketmek;

* Mide bulantısına yol açabilir,

* Şiddetli ishale neden olabilir,

* Zehirlenme riski taşır.

elma-dilim-patates-nasil-yapilir.jpg

PATATES SAĞLIKLI NASIL HAŞLANIR?

Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir.

Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.

PATATES HAŞLARKEN SUYUN SICAKLIĞINA DİKKAT

Sıcak ya da ılık değil, mutlaka soğuk su eklemelisiniz. Bunun sebebi de şu; patatesleri direkt sıcak suya koyduğunuzda tıpkı kızgın tavaya koyduğunuz bir bonfile dilimi gibi dış kısmı mühürlenir. Bu sebeple içi pişene kadar dış kısmında dağılmalar meydana gelir.

PATATES HAŞLARKEN SUYA TUZ KOYUN

Patateslerin üzerine su ekledikten sonra, hem daha lezzetli olması hem de daha hızlı haşlanması için suya bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.

kumpir-nasil-yapilir.jpg

FİLİZLENMİŞ PATATESE DİKKAT

Öte yandan beslenme uzmanları filizlenmiş patates konusunda da uyarıyor. Eğer haşlayacağınız patates filizlenmişse sakın haşlamayın. Filizlenmiş patateste zehir riski taşımaktadır.

PATATES NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Patateslerin uzun süre muhafaza edilebilmesi için karanlık, serin ve havalandırılan dolapların tercih edilmesi gerekiyor. Yüzde 80'i sudan oluşan patates nemli ortamda bekletildiğinde tomurcuklanıyor ve yeşile dönüyor.

Buzdolabında saklanan patatesler ise kararıyor. Kapaklı kutular havalanmasını önlediğinden patatesin kurumasına neden oluyor. Uzmanlar patateslerin mümkünse karanlık bodrum katlarında veya evin girişindeki serin yerlerde saklanmasını öneriyor.

patates-nasil-soyulur.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN