Memur ve emeklilere talih kuşu kondu! O tarihte maaşlara okkalı zam geliyor: İşte flaş zam oranı!

Memur ve emeklilere talih kuşu kondu! O tarihte maaşlara okkalı zam geliyor: İşte flaş zam oranı!

2023 yılı ile birlikte emekli maaşına yapılan zamlar gündemdeki sıcaklığını koruyor. Emekli ve memur maaşları için Ocak ayı zammı %30 olarak belirlenirken 2 zamlarla birlikte %114'ün üzerinde bir artış görüldü. Emekli ve memur zamları için araştırmalar devam ederken temmuz zammı içinde ilk hesaplamalar yapıldı. İşte memur ve memur emeklisi 2023 Temmuz zamları…

Sabahtan Mete Dirice'nin haberi doğrultusunda emekli ve memur maaşları için 3 aylık enflasyon farkı kesinleşti. Emekli ve memur maaşları zammı için 6 aylık ilk hesaplama rakamları belirlendi. Her sene iki kez zamlanan SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları Ocak ayı refah payı ile birlikte %30 zam oranı ile hesaplandı. Son yapılan açıklamalar kapsamında en düşük emekli maaşı 5500 TL'den 7500 TL'ye yükseltildi. Emekli ikramiyelerinde ise %82 oranında artış yapılarak 2.000 TL ödeme yapılacağı belirtildi. Emekli ve memurlar gözlerine Temmuz ayı zamlarına çevirdi. İşte memur ve memur emeklisi 2023 Temmuz zamları…

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI TEMMUZ AYINDA NE KADAR OLACAK?

TÜİK tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamları kapsamında 3 aylık enflasyon oranı belli oldu. Emekli ve memur temmuz zammı için 6 aylık enflasyon rakamları da şekillenmeye başladı. Sosyal destek anlayışı kapsamında önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' sözleri hatırlatıldı. Bu adımla yapılan ilk düzenlemeler ise en düşük emekli maaşı ile birlikte bayram ikramiyelerinde oldu.

paralarr.jpg

EMEKLİ MAAŞINA %114 ZAM

2023 yılı ocak ayından önce 3500 TL olarak ödenen en düşük emekli maaşı yeni yıl ile birlikte 5500 TL'ye yükseldi. Geçtiğimiz günlerde yapılan yeni düzenleme ile birlikte en düşük emekli maaşı 7.500 TL oldu. Enflasyon rakamları ile birlikte en düşük emekli maaşı üzerinde yapılan zam oranı ise %114'ten fazla olarak maaşlara yansıdı. AK Parti döneminde uygulanmaya başlanan emekli ikramiyesinde ise %82 artış görülürken rakamlar ise 2000 TL'ye yükseldi. Yapılan zamlarla birlikte 15 milyondan fazla emekli Ramazan ve Kurban bayramında toplam 4.000 TL ek ödeme alacak.

para-odemesi-1.jpg

MAAŞLARDA VERGİ AYARI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Enflasyonun sabit gelirler üzerindeki tahribatını ortadan kaldırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ortak çalışmasına imza attı.


Yapılacak yeni düzenleme ile birlikte ücretler üzerindeki vergiler de yeniden hesaplanıyor. Çalışanların gelirini arttırmaya yönelik atılan adımlar Hayata geçirilirken işçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ ve işvereni temsil eden TİSK görüşmeleri de gündemde yer alıyor.

para-hesap-1.jpg

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM MÜJDESİ VERİLDİ


Geçtiğimiz yıl ara zam uygulaması yapılan asgari ücret için 2023 yılında da ara zam beklentisi arttı. Ocak ayında %54'ün üzerinde rekor bir artışa ulaşan asgari ücret zamları 8.506 TL olarak maaşlara yansıdı. Asgari ücret dönemin kur düzeyi ile birlikte 455 dolar seviyesine yükselerek bir rekora imza attı.


Asgari ücrete ara zam olacak mı? sorusunun yanıtı aranırken Cumhurbaşkanı Erdoğan ara zam için Temmuz ayına işaret etti.

para-verilmesi.jpg

14 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE GÖRÜLDÜ


Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olan mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK tarafından yapılan açıklama kapsamında enflasyon oranı Mart ayında aylık %2,29 olarak verilere yansıdı. Rakamları yıllık bazda baktığımızda ise %50,51 olarak kayıtlara geçti. Verilere yansıyan rakamlar ise son 14 ayın en düşük rakamları olarak açıklandı.


Ocak ayında enflasyon yüzde 6,65, Şubat ayında yüzde 3,15 ve Mart ayında ise yüzde 1,0229 olarak kayıtlara geçti. Son açıklanan bu rakamla beraber 3 aylık emekli ve memur zammı da kesinleşti.

para-para.jpg

3 AYLIK ZAM ORANI BELLİ OLDU

2023 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayı enflasyon rakamları açıklanırken 3 aylık emekli ve memur zam oranları da netleşmiş oldu. Hesaplara göre 3 aylık SSK, Bağ-Kur emekli zam oranı %12,52 memur enflasyon farkı ise %4,52 olarak görüldü. 3 aylık memur zam oranına bakıldığında ise %6 toplu sözleşme zammı ile birlikte %10,52 olarak yansıdı. 2023 yılı 3 aylık enflasyon rakamları ve zam oranları şu şekildedir:

  • 3 aylık enflasyon oranı: Yüzde 12,52
  • 3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 12,52
  • Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8
  • Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6
  • Memur enflasyon farkı: Yüzde 4,52
  • 3 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 10,52


para-kazanmak.jpg

3 ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR

6 aylık enflasyon verilerinin 3 ayını geride bıraktık. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Nisan Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranları ile birlikte 6 aylık enflasyon rakamları da belli olmuş olacak. Yıl içerisinde iki kez zam alan emekli maaşları Ocak ve Temmuz döneminde 6 aylık enflasyon oranı kapsamında güncelleniyor.


Memur ve memur emeklisi enflasyon farkı ile birlikte toplu sözleşme zammı da maaşlara yansıtılıyor. Enflasyon farkı ise bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerine 6 aylık enflasyon farkının eklenmesi ile ortaya çıkıyor.

para-vermek.jpg

İLK 6 AYLIK RAKAMLAR İÇİN İLK HESAPLAMA YAPILDI

3 aylık enflasyon oranı %12,52 olarak açıklanırken milyonlarca emeklinin merakla beklediği Temmuz zammı için de ilk hesaplamalar tamamlandı. Enflasyon rakamları yılın ilk çeyreğinde TÜFE endeksi kapsamında 1,428 düzeyine ve 6 aylık rakamlar kapsamında %26,61 seviyesine yükseldi.


İlk hesaplamaların tamamlanması ile birlikte 6 aylık enflasyon rakamlarının %25 civarında gerçekleşeceği görülüyor. Merkez Bankası'nın mart ayı piyasa katılımcıları anketi sonucuna göre 2023 yılsonu enflasyon tahmini ise %37,72 olarak açıklandı.

  • Hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı: Yüzde 26,61
  • 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 26,61
  • Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8
  • Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6
  • 6 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 18,61
  • 6 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 24,61

para.jpg

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLACAK?


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzası ile yayınlanan genelge kapsamında Ocak-Temmuz 2023 dönemlerinde belirlenen kıdem tazminatı ise 19.982,83 TL olarak belirlendi. %24,61 memur zammı hesaplamalarına göre temmuzda ödenecek tutar ise 24.900,60 TL olarak açıklandı.

para-hesap.jpg

TEMMUZ DÖNEMİ REFAH PAYI NE KADAR OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen rakamlar kapsamında Temmuz döneminde yapılacak maaş artışları için hesaplamalar yapılmaya devam ediyor.


Emekli ve memurlar için refah payı artışı tartışılırken Temmuz 2023 döneminde %6 düzeyinde düşük kalan toplu sözleşme zamanında yükseltilmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN