Kas ağrısı deyip geçmeyin: İşte evde doğal tedavi yöntemleri

Kas ağrısı deyip geçmeyin: İşte evde doğal tedavi yöntemleri

Spor sonrası ağrıları, belki de spor yapmanın en tatsız yönüdür. Fakat spor öncesi ısınma hareketleriyle bu ağrıların önüne geçilebileceği gibi sonrasında yapılacak birkaç uygulama ile kas ağrılarından kurtulmak mümkün. İşte, kas ağrısı için evde doğal tedavi yöntemleri...

Bir süredir egzersiz yapmadıysanız veya yeni bir fiziksel aktiviteye başlıyorsanız, spor sonrası muhtemelen kaslarınızda ağrı hissedersiniz. Kas ağrısının geçmesi için zaman geçmesi gerekiyor.

SPOR SONRASI AĞRI NASIL GEÇER?

Egzersiz yoğunluğunuzu artırıyorsanız ya da yeni bir spor veya egzersize başlıyorsanız, yoğun bir antrenmandan, zorlu egzersizden bir veya iki gün sonra ağrılı kaslarınız olması normaldir. Gecikmiş kas ağrıları ve kas ağrısı, kas lifi ve bağ dokusundaki küçük yaralanmalardan kaynaklanır.

İyi haber şu ki, vücudunuz yeni spora veya egzersize alıştığında, çok az kas ağrısı çekecek veya hiç hissedemeyeceksiniz.

KAS AĞRISININ NE KADAR SÜRMESİ GEREKİYOR?

Sıkı bir antrenmandan sonra ortaya çıkan ağrılı kaslar genellikle 24-48 saat dinlendikten sonra azalır. Ancak kas ağrıları birkaç gün dinlendikten sonra geçmezse veya daha da şiddetli hale gelirse, bu ciddi bir kas hasarına maruz kaldığınızın bir işareti olabilir.

Bir egzersiz sırasında şiddetli kas ağrısı yaşamak, kas gerginliğiniz veya kas yaralanmanızın bir işareti olabilir. Kas ağrısına solunum güçlüğü, yüksek ateş, kas güçsüzlüğü ve boyun tutulması eşlik ediyorsa, bir doktora görünün.

KAS AĞRISINA NE İYİ GELİR?

* Bir buz torbası kullanın

Kas veya eklem bölgesinde şişlik fark ederseniz ve sıcak hissederseniz, buz torbasını ince bir havluya sarın ve yaklaşık 15 dakika ağrılı kasların üzerine koyun. Herhangi bir şişlik yoksa ve kaslar egzersizden dolayı ağrıyorsa, kan dolaşımını artırmak için 15 dakika boyunca bir ısı paketi uygulayın.

* Masaj yaptırın

Bir tetik noktası veya spor masajı, çok sıkı ağrılı kasları gevşetmeye ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olacaktır.

* Kaslarınızı esnetin

Ağrıyan kasları önlemek için sıkı bir çalışmadan sonra kaslarınızı yaklaşık 10 dakika esnetin. Egzersiz yapmadan önce, kol sallamak ve yerinde yürümek gibi basit hareketlerle vücudu ısıtmayı veya yavaşça yürümeye başlamayı ve adım adım hızlanmayı unutmayın.

* Hafif egzersizler yapın (yürüme, yüzme gibi)

Egzersizi tamamen bırakmayın. Egzersiz yaptıktan sonra kas ağrısı çekiyor olmanız, kaslarınızın gerildiğinin ve yavaş yavaş güçlendiğinin bir işaretidir. Kaslarınızı kullanarak (hafif aktivite ile), laktik asit oluşumunun ortadan kaldırılmasını hızlandırabilirsiniz.

* Eksantrik egzersizleri yavaşça oluşturun

Kaslarınız eksantrik çalışıyorsa kas ağrıları yaşama olasılığınız daha yüksektir. Pazı kıvrılmasının aşağı hareketinde görüldüğü gibi, kaslarınız gerilim altında uzadığında eksantrik kasılmalar meydana gelir. Yokuş aşağı yürümek veya koşmak da eksantrik antrenman örnekleridir. Yoğunluğu kademeli olarak artırın.

* Ilık bir banyo yapın

Ilık bir banyo, sıkı kasları gevşetebilir ve kan dolaşımını hızlandırarak geçici rahatlama sağlayabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN