Ağrı deyip geçmeyin: Baldır ağrısı kalp rahatsızlıklarının habercisi

Ağrı deyip geçmeyin: Baldır ağrısı kalp rahatsızlıklarının habercisi

Baldır ağrısı yürürken hissedilebildiği gibi otururken bir anda sızı hissiyle de yaşanabiliyor. Baldır ağrısı yaşayan kişiler ağrının nedenini öğrenebilmek için hangi doktora, hangi bölüme gitmek gerektiğini merak ediyor. Uzmanlar, kişiyi yürürken durduran bir ağrı oluşursa, durumdan şüphelenmenin ve gerekli incelemelerde bulunmanın önemli olduğunu söylüyor. Baldır ağrısı kalp rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. İşte, 'baldır ağrısını neden dikkate almalıyız'ın yanıtı...

Baldır ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle kas sıkışmalarının yol açtığı ağrı, yetersiz su tüketimi, protein, karbonhidrat, yağ ve diğer tüketim unsurları bakımından dengesiz ya da eksik bir beslenme biçimi, kan dolaşımındaki sorunlar ve fiziksel olarak kasların fazla kullanılması gibi sebeplerden ortaya çıkabilir. Baldırda ağrı kas kısmında hissedilir. Ciddiye alınıp bir hekime başvurulmadığı takdirde, ağrının asıl kaynağı belirlenemez ve tehlikeli sağlık problemleri baş gösterebilir. Baldır ağrısı kalp hastalıklarının sinyali de olabilir.

BALDIR AĞRISI NEDEN OLUR?

Diğer ağrı problemleri gibi baldırda yaşanan kas ağrısında da genellikle doğal çözümlere başvurmak, denenen ilk yol oluyor. Kontrolsüz kas gevşetici içmek, ağrıyan bölgeyi bir bandaj yardımıyla sarmak, buz koymak ilk durak olabiliyor. Aslında bunlar, geçici çözümlerdir. Bunun için mutlaka bir uzmana görünmek gerekir. Doğru teşhis ve tedavi için, kalp damar cerrahından, nörologdan, genel cerrahi ya da bir ortopedi uzmanından yardım alabilirsiniz.

Baldır ağrısının kalp damarlarında yaşanan tıkanıkların habercisi olabileceğini ifade eden uzmanlar, şikayetlerin soğuk havada arttığını ve sigara tüketen kişilerde daha sık gözlemlendiğini vurguluyor.

Birçok hastalığa neden olan fazla kilolar, bedene yüklediği ağırlık nedeniyle baldır ağrılarına da neden olabiliyor. Fazla kilonun etkisiyle kişi yürümekte zorluk yaşıyor. Yürürken bacakların birbirine sürtünmesinden dolayı bu kısımlarda ağrı, acı oluşabilir. Bu gibi durumlarda şikayetlerin geçmesi için kilo vermek çok önemlidir.

Şeker hastalığı da baldırda ağrı oluşturabilir. Diyabet rahatsızlığı bulunan bireylerin, düzensiz ilaç kullanımı, düzenli spor programına sahip olmaması ya da diyete uymaması pek çok soruna yol açabilir. Özellikle bacaklarda, şişmeler, ağrılar, kramplar meydana gelebilir.

Baldır ağrısına , ani ve yanlış yapılan egzersizler de neden olabiliyor. Spor öncesi antrenman ve ısınma hareketleri yapmadan direkt ağır egzersizler yapmak baldır ağrıları yaşatabilir.

Kaslarda yaşanan sinir sıkışması, kas spazmı ağrının diğer bir nedeni olabilir.

BALDIR AĞRISINA İYİ GELEN YİYECEKLER

Yalnızca baldır ağrısında değil, baldırda oluşabilecek yaralanmalara karşı da dengeli içerikler barındıran vitamin ve mineraller bakımından zengin bir diyeti benimsemek önemli. Karbonhidrat, kalsiyum, protein ve sağlıklı yağlar doğru miktarda tüketilmeli.

Kas sağlığı için 'karnitin' adı verilen maddenin önemli olduğu yapılan araştırmalarca ortaya çıkmıştır. Kırmızı etler, karnitin bakımından oldukça zengindir.

AĞRIYAN BALDIRA İYİ GELEN DOĞAL YÖNTEMLER

* Ağrıyan bölgeye masaj yapmak.

* Hindistancevizi yağı, zeytinyağı gibi doğal yağlarla bölgeyi ovmak.

* Bir kaşık toz zerdeçal, bir çay kaşığı susam yağı ve ılık su ile hazırlanan karışımı ağrılı yere uygulayıp 20 dakika bekletin. Ardından ılık su ile temizleyip yağlarla masaj yapın. Antioksidan özelliğe sahip zerdeçalın ağrılara iyi geldiği biliniyor.

BALDIR AĞRISI İÇİN EGZERSİZLER

Baldır ağrısından yakınan kişiler evde yapabilecekleri birkaç kolay egzersizle ağrılarını hafifletebilir.

İşte kolay, fazla efor göstermeye gerek duymayan faydalı egzersizler:

* Öncelikle uygun bir zemine oturun. Baldır ağrısı olan ayağınızın altına yumuşak bir bez geçirin (pilates bandı kullanabilirsiniz) ve iki ucunu elinizle tutun.

* Ardından bandın ortasını ayak parmak ucunuza değdirin ve el yardımı ile bandın iki ucunu kendinize çekin. Bu esnada topuğunuzu yere değdirin. Bu egzersizi '15x2' kez olacak şekilde tekrarlayın.

Baldır ağrıları için diğer egzersiz,

* Ağrılı olan ayağınızı yerde sabit tutun ve diğer ayağınızı arkaya doğru havaya kaldırın. Bu sırada ağrılı ayağınızı yerdeyken iyice gerin ve mümkün olduğunca bedeninizi tek ayak üstünde dengede tutmaya çalışın.

* Hareketi 30 saniye boyunca devam ettirin.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN