Yüzüne Bak Hastalığını Oku! Yüzünüz Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?

Yüzüne Bak Hastalığını Oku! Yüzünüz Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?

Sana bakan yüze gerçekten aşinasın. Ancak daha yakından bir bakış, sağlığınız hakkında ipuçları verebilir - ne arayacağınızı biliyorsanız. Hastalıklarınızın izlerinin yüzünüzde olduğunu biliyor muydunuz? Yüzüne Bak Hastalığını Oku! Yüzünüz Sağlığınız Hakkında Ne Diyor? İşte onlarca hastalığın belirtileri...

BENLER

Bunlar genellikle koyu renkli lekeler veya tümseklerdir. Çoğu endişelenecek bir şey değildir, ancak cilt kontrolleri kanseri yayılmadan önce tespit etmenize yardımcı olabilir. Benler söz konusu olduğunda, ABCDE'lerinizi unutmayın:

yuzunuz-ve-hastalik-2.jpg

Asimetrik: Şekil her iki tarafta farklı mı?

Sınır: Pürüzlü mü?

Renk: Düzensiz mi?

Çap: Bir bezelyeden daha mı büyük?

Gelişen: Son birkaç hafta içinde değişti mi?

Bu sorulardan herhangi birine evet yanıtı verdiyseniz doktorunuzla konuşun.

yuzunuz-ve-hastalik-1.jpg

SARIMSI CİLT VE GÖZLER

Bu sarılık. Vücudunuzun kırmızı kan hücrelerini parçaladığı zaman ürettiği çok fazla atık ürününüz olduğunda. 38 haftadan önce doğan bebeklerde yaygın ve genellikle zararsızdır çünkü karaciğerleri gerektiği gibi çalışacak kadar olgunlaşmamıştır. Yetişkinlerde sarılık, viral enfeksiyonlar (hepatit, mononükleoz) gibi daha ciddi durumlar anlamına gelebilir; karaciğeriniz, safra keseniz veya pankreasınızla ilgili sorunlar; veya alkol kötüye kullanımı.

yuzunuz-ve-hastalik-3.jpg

DUDAK ÇEVRESİNDE YARALAR

Dudaklarınızın ve ağzınızın etrafındakiler büyük olasılıkla tip 1 herpes virüsünün neden olduğu uçuklardır. (Oral herpesi olan çoğu insan, cinsel temastan değil, çocukken veya genç yetişkinken tükürüğünden bulaşmıştır.) Virüsü bir kez kaptığınızda, sizinle birlikte kalır. Hasta, endişeli veya aşırı yorgun olduğunuzda veya çok uzun süre güneşte kaldığınızda yaralar patlayabilir. Genellikle kendiliğinden geçerler, ancak büyük veya sık görülen salgınlarınız varsa doktorunuz ilaç önerebilir.

yuzunuz-ve-hastalik-4.jpg

ÇATLAMIŞ DUDAKLAR

Herkeste özellikle kış aylarında zaman zaman kuruyan veya çatlayan dudaklar olur. Balzamlar onları korumaya ve nemli tutmaya yardımcı olabilir. Ancak bazen kuru dudaklar, vücudunuzda yeterli su olmadığında dehidrasyon gibi bir sağlık sorununun işaretidir. Ayrıca steroidler gibi bir ilaca alerjik reaksiyon veya yanıt olabilirler.

yuzunuz-ve-hastalik-5.jpg

KELEBEK DÖKÜNTÜSÜ

Çoğu döküntü ciddi değildir ve kendi kendine iyileşir, ancak bu olağandışıdır. Her iki yanağı da kelebek şeklinde kaplar ve bu yaygın bir lupus belirtisidir. Bu, bağışıklık sisteminizin kendi doku ve organlarınıza saldırmasına neden olan bir hastalıktır. Ayrıca ateşiniz, ağrılı ve sert eklemleriniz ve soğukta maviye dönen parmaklarınız olabilir. Açıklanamayan bir döküntü varsa, özellikle de diğer semptomlarla birlikte geliyorsa, doktorunuza görünün.

yuzunuz-ve-hastalik-6.jpg

OLAĞANDIŞI YERLERDE KILLAR

Sadece istemediğiniz yerde büyüyen bir saç olabilir - bu, erkeklerde kulak ve kaş çevresinde ve kadınlarda çene çevresinde yaşlandıkça olabilir. Genç kadınlarda sakal, hamile kalmayı zorlaştıran bir durum olan polikistik over sendromunun bir işareti olabilir.

yuzunuz-ve-hastalik-7.jpg

SARKIK GÖZ KAPAKLARI

Doktorlar buna pitoz veya blefaroptoz diyor. Bir veya iki gözde olabilir - ciddi vakalarda göz kapağınız görüşünüzü engelleyebilir. Onunla doğabilir veya on yıllar boyunca alabilirsiniz. Genellikle zararsızdır, ancak beyniniz, sinirleriniz veya göz yuvanızdaki sorunların bir işareti olabilir. Günler veya saatler içinde olursa veya çift görme, zayıf kaslar, yutma güçlüğü veya kötü bir baş ağrınız varsa doktorunuza görünün - bunlar felç belirtileri olabilir.

yuzunuz-ve-hastalik-8.jpg

YÜZÜNÜZÜN BİR TARAFINI HAREKET ETTİREMEZSİNİZ

Vücudunuzun bir kısmını hareket ettiremiyorsanız, hemen tıbbi yardım alın. Ama başka semptomlarınız yoksa, muhtemelen Bell'in felcidir. Bir şey - muhtemelen bir virüs - yüzünüzdeki kasları kontrol eden bir sinire bastığında veya şişmesine neden olduğunda olur. Saatler veya günler içinde ortaya çıkar ve genellikle yüzünüzün bir tarafını zayıflatır. Ayrıca çenenizde ve kulağınızın arkasında ağrı olabilir. Genellikle ciddi değildir ve 3 ila 6 ay içinde iyileşir.

yuzunuz-ve-hastalik-9.jpg

YÜZ FELÇİ

Bir kan damarı patladığı veya tıkandığı için beyninizin bir kısmına kan akışı kesildiğinde inme meydana gelir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın: Yüzünüzün alt kısmı aniden felç oldu veya kollarınızda veya bacaklarınızda uyuşma veya güçsüzlük, konuşma bozukluğu, çift görme, baş dönmesi veya yutma güçlüğünüz varsa.

yuzunuz-ve-hastalik-10.jpg

GÖZ KAPAKLARINDAKİ SARI NOKTALAR

Üst ve alt göz kapaklarınızın üzerindeki ve çevresindeki bu kabarık sarı yumrulara ksantelazmata denir. Kolesterolden yapılırlar ve görünüşlerini beğenmeseniz de tehlikeli veya acı verici değildirler ve genellikle çıkarılabilirler. Ancak kalp hastalığına yakalanma veya kalp krizi geçirme olasılığınızın daha yüksek olduğunun bir işareti olabilirler, bu nedenle doktorunuzu fiziksel olarak görmek iyi bir fikirdir.

yuzunuz-ve-hastalik-11.jpg

ŞİŞ GÖZLER

Gözlerinizin altındaki boşluk sıvı ile dolabilir ve bu da onların şişmiş veya kabarık görünmesine neden olabilir. Sıcak, nemli hava, uykusuzluk, çok fazla tuzlu yiyecek ve hormon değişiklikleri gibi vücudunuzun daha fazla su tutmasına neden olabilir. Yaşlandıkça daha sık olur çünkü göz kapaklarınızı destekleyen kaslar zayıflar. Gözleriniz kırmızı ve kaşıntılıysa, gıda, polen, makyaj, koku, temizleyici veya pembe göz gibi bir enfeksiyona karşı alerjik bir reaksiyon olabilir.

yuzunuz-ve-hastalik-12.jpg

MELAZLEME

Bu, yüzünüzde gri-kahverengi cilt lekelerine neden olur. Doktorlar tam olarak neden olduğunu bilmiyorlar, ancak hamilelik veya belirli doğum kontrol hapları almak gibi şeyler tarafından tetiklenebilir. Bu durumlarda, melazma genellikle bebek doğduktan veya kadın hapları almayı bıraktıktan sonra kendiliğinden geçer. Diğer durumlarda, yıllarca sürebilir. Ancak kimyasal peeling gibi ilaçlar ve diğer tedaviler yardımcı olabilir.

yuzunuz-ve-hastalik-13.jpg

KIL KAYBI

Kirpiklerinizi veya kaşlarınızı ve saçınızın parçalarını kaybediyorsanız, bu alopesi areata adı verilen bir durumun belirtisi olabilir. Bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla saç köklerinize saldırdığında olur. Yeni lekeleri önlemenin bir yolu yoktur, ancak saçınızın uzamasına yardımcı olabilecek ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN