Hadi yine iyiyiz, aralık ayına enflasyon düşecekmiş!

2 Aralık 2021’de Hazine ve Maliye Bakanlığına atanan Nurettin Nebati Bloomberg’e verdiği röportajda “Şimdi biz enflasyonu çözeceğiz, ondan sonra 2022 yılı tam bir dönüş, istikrar ve işlerin oturduğu bir yıl olacak. Enflasyon ocakta pik yapar, mayısta düşer, seçimlere enflasyon tek hane” demiş hatta sunucuya “önümüzdeki yıl yapacağımız sohbette faizde, enflasyonda ve kurdaki olumlu değişimlerin nasıl gerçekleştiğini siz bana soracaksınız, ben de anlatacağım” demişti. (14 Ocak 2022)

Bakan Nebati ‘ocakta pik, mayısta düşer, seçimlere tek hane’ açıklamasını yaptığında ülkemizde enflasyon oranı yüzde 48,69’du. Sayın Nebati’ye göre ülkemiz Aralık ayının kamburunu taşıyordu, yazın gıda fiyatlarında gevşeme olacaktı ve gıda fiyatlarındaki normalleşmeler ülkemizin artık yeni bir patikaya girdiğini gösteren en önemli aylar olacaktı.

15 gün sonra yani 3 Şubat 2022’de Japon Nikkei ajansına konuşan Bakan Nebati “Enflasyonda zirveyi Nisan ayında göreceğiz, yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum, umarım yanılmam. 2023 haziran seçimlerine kadar tek haneli enflasyona sahip olacağız” dedi.

Bakan Nebati Japon Nikkei’ye mülakat verirken, TÜİK şubat ayında enflasyon oranının bir önceki aya göre yüzde 4,81 artığını buna göre yıllık artışla enflasyon oranının yüzde 54,44 olduğunu açıkladı.

TÜİK yıllık enflasyon oranını yüzde 54,44 olarak açıklarken, Bakan Nebati de ülkemizde enflasyon oranının yüzde 50 seviyesini görmeyeceğini açıklıyordu.!

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 Ocak 2022 tarihli açıklamasını da hatırlamakta fayda var. Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısına ne demişti Sayın Erdoğan “Ekonomide en kötü sona erdi. Döviz kurunun üzerindeki köpüğü almıştık, enflasyonun üzerindeki köpüğü de yakın zamanda alarak ülkemizi bu görüntüden kurtaracağız.”

Köpük benzetmesi bir hayli sempatik. Sayın Erdoğan yaptığı “köpük” benzetmesi ile kamuoyuna “işimiz kolay, enflasyonu düşürmek bizim işimiz, o iş bizde” mesajı vermeye çalıştı.

Sayın Erdoğan ve ekonomiden sorumlu teknisyenleri ekonominin üzerindeki köpüğü alabildiler mi?

Alamadılar. Nitekim 3 Ocak’ta “köpük” benzetmesi yapan Sayın Erdoğan 31 Ocak’ta çıktı ve enflasyonun üzerindekinin “kambur” olduğunu ve bu kamburu da bir müddet sırtımızda taşıyacağımızı açıkladı.

Enflasyon piklerde rekora doymuyor, ocak ayında pik yaptı, şubat ayında pik yaptı, mart ayında pik yaptı, nisan ayında yine pik yaptı.

Bakan Nebati durum tespiti yapamıyor. Öngörüde bulunamıyor. Yarına dair söyleyebileceği hiçbir şey yok. Söylediği hiçbir şey tutmuyor. Yönettiği bakanlıktan, ekonomi kurumlarından haberi yok. Vahim olanı bu. Ülkemiz öngörülebilir olmaktan çıktı.

***

Enflasyon ocakta pik yapacak sonra düşecek demiş. Sonra çıkmış enflasyon Nisanda pik yapacak ama enflasyon oranı yüzde 50 seviyesini görmez derken enflasyon oranı yüzde 54 olarak açıklanmış.

Sayın Erdoğan’ın zaten söylediği hiçbir şey doğru çıkmıyor.

Çıkıyor mu?

4 Ağustos 2021 tarihinde A Haber’de “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok” demişti.

Sayın Erdoğan bu açıklamayı yaparken enflasyon oranı kaçtı? Yüzde 19.

Bir dolar kaç liraydı? Sekiz lira.

Erdoğan’ın “daha yukarı çıkması mümkün değil” dediği enflasyon oranı TÜİK verilerine göre yüzde 62.

Ve Sayın Nebati sahnedeki yerini almış şimdi de diyor ki “Aralık ayından itibaren ülkede her ay enflasyonun nasıl düştüğünü hep beraber göreceğiz ve yürüyeceğiz. Enflasyon yavaş yavaş yoluna giriyor. İşler daha iyi olacak.”

***

Sayın Nebati? Nasıl olacak bu iş?

Aralık ayına kadar enflasyon oranı ne olacak peki? Hangi zirveyi görecek?

Enflasyon pik yapa yapa mı kavuşacak aralık ayına?

20 Aralık Olayı gibi mi olacak enflasyonun düşmesi de? Yüzde 80’lere çıkmış enflasyon yüzde 70’e düştüğünde bu iktidarınızın başarısı mı olacak? Ülke genelinde davullarla zurnalarla enflasyonun yüzde 70’e düşmesini kutlatacak mısınız?

Aralık ayına kadar yüzde 80’lere çıkacak olan enflasyon vatandaşı ne hale getirecek?

Bu arada Bakan Nebati’nin “yürüyeceğiz” sözünün altını çizdim kendisine sormak istiyorum:

Sayın Nebati, “enflasyonun nasıl düştüğünü hep beraber göreceğiz” diyorsunuz tamam, “yürüyeceğiz” sözü ne alaka? Bir açıklar mısınız, hep birlikte nereye yürüyeceğiz? Ne demek istiyorsunuz?

Ben bu satırları yazarken Mardin’de iş adamlarıyla bir araya gelen Bakan Nebati çıktığı sahneden “Enflasyonu bu yıl sonunda makul seviyeye getireceğiz, biraz sabır” mesajı verdi.

Benim asıl merak ettiğim husus şu:

MHP lideri Devlet Bahçeli Cumhur İttifakı’nın içinde yer almasaydı, muhalefette olsaydı. Bakan Nebati’nin bu son enflasyon açıklamasına hangi atasözleriyle ve deyimlerle tepki gösterirdi.

Sayın Bahçeli ile empati yapınca aklıma “dereye su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlamış” atasözü geldi. Sayın Bahçeli’nin atasözü, deyimler repertuarı deniz derya, eminim daha iyi atasözleri, henüz üzeri açılmamış deyimler kullanırdı.

YORUMLAR (42)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
42 Yorum