Çay tiryakilerini yakından ilgilendiriyor: Çayı böyle içerseniz zehirlenebilirsiniz! Uzmanları uyardı

Çay tiryakilerini yakından ilgilendiriyor: Çayı böyle içerseniz zehirlenebilirsiniz! Uzmanları uyardı

Lezzetli çay demlemenin püf noktaları kadar çayın ne zaman içildiği de önem arz ediyor. Zira, uzmanlar çayın yemekten sonraki 1 saat içinde içilmesi durumunda demir emilimine bağlı olarak kansızlık ve zehirlenme durumunun yaşanabileceği konusunda uyarıyor. İşte, lezzetli çay demlemenin yöntemi...

Sabah kahvaltılarının ve akşam sohbetlerinin vazgeçilmezi olan çayın, bilinenin aksine yemekten hemen sonra içilmesinin zararlı olduğu ortaya çıktı.

Prof. Dr. Canan Karatay, daha önce çayı yemekten hemen sonra asla içmeyin diyerek uyarıda bulunmuştu. Benzer açıklama diyetisyen İpek Ağaca'dan geldi.

Yemekten hemen sonra içilen çayın vücutta demir emilimini azalttığı ve çayı zehre dönüştürdüğünü açıklayan İpek Ağaca, yemekten en az 1 saat sonra çay içmeli konusunda uyardı.

cay-nasil-demlenir.jpg

YEMEKTEN SONRA 1 SAAT İÇİNDE ÇAY İÇMEK DEMİR EKSİKLİĞİ YAPIYOR

Yemekten hemen sonra içilen çayın vücuttaki demiri tükettiğini açıklayan deneyimli diyetisyen, şöyle konuştu:

"Demir eksikliğinde anemi dediğimiz kansızlık oluşabilmektedir. Anemi, ülkemizde çok sık görülen bir sağlık sorunudur.

Ekonomik durum, beslenme alışkanlıkları ve daha pek çok etken kansızlığın meydana gelmesinde rol almaktadır.

Tabi bu etkenlerden biri de çaya olan düşkünlüğümüz diye düşünüyorum.

Demir eksikliğine dayalı kansızlıkta, renk solukluğu, halsizlik, yürüyüş ve hareketlerde isteksizlik, efora tahammülsüzlük görülmektedir."

en-guzel-cay-nasil-yapilir.jpg

LEZZETLİ ÇAY NASIL DEMLENİR?

Tavşan kanı, lezzetli ve berrak bir çay elde edebilmek için kullanılan suyun ve çayın kalitesi ve özellikleri çok önemlidir. Çeşme suyunun sertliği yüksek olduğu için çayın tadında değişme ve bulanıklığa neden olabilir. Bu nedenle çay, iyi kalite içme suyuyla demlenmelidir.

Çay, bekletilmiş ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla demlenmemelidir. Kaynayıp soğumuş su, daha az oksijen barındırdığından çayın tadını olumsuz yönde etkileyebilir.

Demleme sırasında iyi kalite çay, yeterli miktarda kullanılmalıdır.

Çay, ortamdaki diğer kokuları içine çeker. Bu nedenle, aromasının bozulmaması için serin ve kokusuz ortamda saklanmalıdır.

Çay demlenirken, ısıyı eşit ve dengeli olarak dağıttığı için porselen veya cam demlik tercih
edilmelidir. Çayın koku çekme özelliğinden ötürü, bitki ve meyve çaylarının demlenmesinde farklı demlik kullanılmalıdır.

cay-demlemenin-puf-noktalari.jpg

İdeal bir demleme için;

* Çaydanlıkta su kaynatılır. Bu sırada, demlik, çaydanlığın üzerine yerleştirilerek ısınması sağlanır. Bu aşamada, demliğin içinde çay bulunmamalıdır.

* Orta büyüklükte bir demlik için 4-5 demlik poşet çay veya üç yemek kaşığı dökme çay kullanılır. Çayın üzerine 2.5 su bardağı taze kaynamış içme suyu (Demliğin deliğinin seviyesini geçecek kadar) eklenir.

* Ocağın altı kısılır ve ortalama yirmi dakika demlemeye bırakılır.

* Bu sürenin sonunda, bardağa, istenilen miktarda dem ve su eklenerek servis edilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN