Eltiniz Gelse Böyle Tatlı Yapamaz! İşte Gönüllere Taht Kuran Şambali Tatlısı Tarifi

Eltiniz Gelse Böyle Tatlı Yapamaz! İşte Gönüllere Taht Kuran Şambali Tatlısı Tarifi

Lezzetli şambali tarifi, hem bütçe dostu olması hem de tatlı ihtiyacını karşılaması dolayısıyla evde akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Özellikle Ramazan ayında tüketilen şerbetli tatlı, İzmir Şambalisi adıyla coğrafi işaret aldı. İşte, şambali (Şam tatlısı) yapılışı...

En güzel sokak yemekleri arasında yer alsa da evde şambali tatlısı yapımı mümkün. 'Şambaba' veya 'Şam tatlısı' olarak da bilinen 'şambali', özellikle İzmir'de camekanlı motorlarda satılması meşhur. Esasen adından da tahmin edileceği üzere Suriye'nin Şam kentine özgü bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir ve Ege bölgelerinde kendine yer edinmiş durumda.

sambalitatlisitarifi1294073086165cbb97b427.jpg

EVDE ŞAMBALİ NASIL YAPILIR?

Şam tatlısının (şambali) ana malzemeleri yoğurt, irmik ve undur. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır.

Şambali yapımı ortalama 50-60 dakika sürüyor. Verdiğimiz tarifte 10 kişiye birer dilim şambali düşüyor. 1 dilim şambali tatlısının 330 kalori olduğunu belirtelim.

ŞAMBALİ (ŞAM TATLISI) MALZEMELERİ

* 500 gr irmik
* 1,5 su bardağı yoğurt
* 1,5 su bardağı şeker
* 1,5 paket kabartma tozu
* 1,5 paket vanilya

Şerbeti için:

* 2 su bardağı su
* 3,5 su bardağı toz şeker
* Birkaç damla limon suyu

Üzeri için:

* Tuzsuz yer fıstığı

maxresdefault-1.jpg

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

Hamuru için; derin bir kaba irmik, toz şeker, yoğurt, un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip ve karıştırın. Karışımı, yağladığınız fırın tepsisine boşaltın ve elinizle eşit olarak yayın. Hamurun üzerine fıstık sıralayın. Fırında 200 derecede (40 dakika) kızarana kadar pişirin.

Şerbet için; derin orta boy bir tencereye 2 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edin. Şeker eriyene kadar karıştırın, kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirin. Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. İçine 3 damla limon suyu ekleyip 20 dakika kadar kaynatın. Daha sonra ocaktan alıp ılımaya bırakın.

Pişen tatlıyı fırından çıkarıp bir süre dinlendirerek ilk sıcaklığının gitmesini sağlayın. Tepsi fırından çıktıktan sonra sıcak şerbetin yarısını dökün. Ardından bıçakla dilimledikten sonra kalan şerbeti de dökerek 2-3 saat kadar çekmesini bekleyin. Şambali tatlısı dinlendikçe lezzet kazanır. Daha sonra dilim olarak servis yapabilirsiniz.

Şambali tatlısının püf noktası, hamurunda yağ olmamasıdır. Şambali üzerine tarçın dökülebilir. Ayrıca üzerine dondurma ya da kaymak sürülerek de yenebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN