Karadeniz'e özgü pepeçura tatlısının tadına doyum olmuyor

Karadeniz'e özgü pepeçura tatlısının tadına doyum olmuyor

Siyah üzüm ya da kokulu mor üzüm yardımıyla yapılan pepeçura tatlısı, Karadeniz mutfağının sevilen tatları arasında yer alıyor. Ağızlarda bambaşka bir lezzet bırakan pepeçura tarifi, biraz zahmetli olsa da yiyenlere şölen yaşatıyor. İşte, lezzetli ve kolay pepeçura tarifi...

Mısır unu, nişasta, su, şeker, siyah ya da mor kokulu üzüm malzemeleriyle yapılan pepeçuranın püf noktası uygulandığında adeta damak çatlatıyor. Nişasta yerine sadece mısır ununun da kullanıldığı pepeçuranın kıvamı tutturulduğunda daha leziz oluyor.

PEPEÇURA NEDİR?

Karadeniz'in geleneksel tatlıları arasında yer alan pepeçura, üzüm şırasının nişastayla buluşturularak, damaklara müthiş bir tat bırakan farklı bir lezzettir. Samaksa, pepeçi, mor üzüm tatlısı, kara üzüm muhallebisi olarak da biliniyor. Siyah üzüm ya da kokulu mor üzümlerden yapılıyor. Normal üzümlerden yapıldığı da olur ancak tadı, kokusu aynı olmuyor. Karadeniz'de hâlâ birçok evde üzüm zamanı geldiğinde yapılıyor.

pepecura.jpg

PEPEÇURA MALZEMELERİ

* 3 su bardağı su
* Yarım çay bardağı mısır unu
* 1 kilogram siyah kokulu üzüm
* 4 yemek kaşığı nişasta
* 1 su bardağı şeker

EVDE PEPEÇURA TARİFİ

Üzümleri yıkayın. Saplarından ayıkladıktan sonra tencerenin içine koyun. Üstüne şeker ve su ekleyerek, kısık ateşte pişirin. Üzümler iyice suyunu salıp, eriyene dek pişirmeye devam edin.

Arkasından büyükçe bir süzgeç yardımıyla süzün. Ezilmemiş olan üzümleri tahta kaşıkla güzelce ezin. Ortaya çıkan üzümlü şekerli karışımın hemen hemen 2 su bardağı kadarını tencerenin içerisine dökün. Bir çırpma teliyle içine nişasta ve arkasından mısır ununu yedirene kadar karıştırın.

Kalan suyu kepçeyle azar azar ekleyin. Karıştırmayı sürdürün. İstediğiniz kıvama ulaştığında kaselere dökün. Kaselerinin içerisinde bir süre ılımasını bekleyin. Birazcık ılımasının ardından buzdolabına kaldırın ve iyice soğumalarını bekleyin. Soğuyup, kıvamı oturan tatlılarınızı süsleyerek servis edin.

PEPÇURA YAPILIŞININ PÜF NOKTALARI

İsterseniz tatlınızı tamamen mısır unuyla da hazırlayabilirsiniz. Fakat daha yoğun bir kıvama ve alışıldık bir tada sahip olması adına nişasta ve mısır unu kullanılması öneriliyor. Kıvamı istenildiği gibi olmazsa bir miktar nişastayı suyla açarak tatlınıza ekleyebilirsiniz. Kokulu üzüm bulunmaması durumunda, klasik mor üzümlerden de pepeçuranın hazırlanabileceği belirtiliyor.

68220.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN