İspanya'da milyonlarca plastik atık kıyıya vurdu

İspanya'da milyonlarca plastik atık kıyıya vurdu

Kuzey İspanya'da kıyıya vuran milyonlarca plastik peltesinin çevre felaketine yol açmasından korkuluyor. Bir gemiden düşmesi sonucu milyonlarca küçük plastik topağın kıyılarda biriktiği tahmin ediliyor. Kuzeybatı Galiçya bölgesinde gönüllüler atıkları temizlemek için çalışıyor.

Kuzey İspanya'daki bölge sakinleri, milyonlarca küçük plastik topağın bir gemiden düştükten sonra kıyıya vurması nedeniyle çevre felaketinden korkuyor.

BBC'de yer alan habere göre, Kuzey Portekiz'deki Viana do Castelo'nun yaklaşık 80 kilometre batısında Danimarkalı Maersk şirketine ait altı konteynerin düştüğüne inanılıyor. Bunlardan birinde en az 26 bin kilogram pelet bulunurken, diğerlerinde streç film, lastik ve domates sosu gibi eşyalar bulunuyordu.

Kıyı topluluğu, 13 Aralık'tan bu yana yavaş yavaş karaya vuran 'beyaz bir pelet dalgası' gördü. Kuzeybatı Galiçya bölgesindeki sızıntıyı temizlemek için yüzlerce gönüllü çalışmaya başladı.

En kötü etkilenen bölgeler Galiçya liman kenti Noia civarında ve Vigo'nun daha güneyindeki balıkçılar Atlantik'te yüzen pelet çuvallarını arıyorlar.

plssss22.jpg

ATIK ÜLKENİN DOĞUSUNA İLERLİYOR

Savcılar olayla ilgili soruşturma başlatırken, plastik pelte atığın doğuya, Bask ülkesine doğru yayılabileceği tahmin ediliyor.

Plastik şişeler gibi genel malların üretiminde kullanılan küçük plastiklerin büyüklüğü 5 milimetreden az olduğundan temizliği son derece zorlaştırıyor. Gönüllüler plastik topakları bulmak için kumu tarayıp suyu süzüyorlar.

Galiçya'daki bölgesel hükümet, İspanya'nın Sosyalist liderliğindeki ulusal hükümetini iki hafta boyunca yerel yetkilileri bilgilendirmemek ve bir deniz kirliliği planını harekete geçirmemekle suçladı. Ulusal hükümet kıyı yetkililerini bilgilendirdiği konusunda ısrar etti.

Yaşanan plastik krizi, 2002 yılında, petrol tankeri Prestige'in Galiçya kıyılarının hemen açıklarında parçalanması ve bölgenin kıyı şeridine 60 bin tondan fazla ağır akaryakıt dökülmesiyle İspanya'nın şimdiye kadarki en kötü çevre felaketini anımsatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN