Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Haftada 4 gün çalışma sistemi test edildi! İşte detaylar...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Haftada 4 gün çalışma sistemi test edildi! İşte detaylar...

Dönem dönem Türkiye’de de gündeme gelen haftada 4 gün çalışma uygulamasıyla ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Bu uygulama Portekiz'de 41 şirkette bir süreliğine denendi. Ortaya çıkan sonuç ise herkesi şaşırttı. İşte detaylar...

Birçok çalışanın istediği Türkiye'de de tartışmalara neden olan haftada 4 gün çalışma sistemiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Portekiz'de 41 şirkette uygulanan çalışma sonucunda haftada 4 gün çalışmanın uykusuzluk ve stresi azalttığı görüldü. Portekiz'de Haziran ayında birçok şirkette başlayan pilot uygulama hem işçi hem de işvereni mutlu etti. Uygulamadaki amaç iş ile aile arasındaki bağların kuvvetlenmesi ve iş yerindeki verimliliğin artırılmasıydı. Ki öyle de oldu... Çalışanların kaygı ve gerginlik seviyesi yüzde 21'e, yorgunluk düzeyi ise yüzde 23'e geriledi.

mesai.jpg

Hem ev hem işi bir arada yürütmenin zor olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 46'dan yüzde 8'e düştü. Stres ve uykusuzluk sorunları yüzde 21, yalnızlık hissi ise yüzde 14 azaldı. Yüzde 65'i aileleriyle daha fazla vakit geçirdiğini söyledi. Pilot uygulamada yer alan şirketlerin yüzde 95'inin ise 4 gün çalışma uygulamasından memnun olduğu öğrenildi.

BU SİSTEM TÜRKİYE’DE DE OLUR MU?

Kanal D muhabirinin ‘kaç gün çalışıyorsunuz?’ sorusuna ‘Haftanın her günü’ şeklinde yanıt veren çalışanlar 4 gün çalışma uygulaması için de “dinlenmek bile yetiyor insana, hani üç gün tatil güzel bir şey… Eşler birbirlerine vakit ayırır, çocuklarıyla ilgilenir, mutlu oluruz! Ailecek vakit geçiririz. Tatilini yaparsın. Gezersin” dedi.

calisabn.jpg

‘4 gün çalışsaydınız, işe nasıl giderdiniz?’ sorusuna ise “Sevinçle giderdim. Daha çok bağlı olurduk, iyi bir maaş da alıyorsam hele koşa koşa giderdim büyük ihtimalle. Tabii ki de mutlu giderim öyle dinlendikten sonra 3 gün. Bir de sevdiğim bir işse gayet de güzel olur” şeklinde yanıt verdiler.

TÜRKİYE'DE MESAİ SAATLERİ AVRUPA’YA KIYASLA NASIL?

Türkiye'deki haftalık mesai saatleri Avrupa'ya göre ortalama 6 buçuk saat daha uzun. Türkiye’de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42.9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36.4 saat. Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28.

oalfg.jpg

MESAİ SAATLERİNE İLİŞKİN TEKLİF TBMM’DE

Mesai saatlerine ilişkin muhalefet, TBMM'ye teklif sunmuş ve haftalık çalışma saatinin 45 saatten 37.5 saate düşürülmesini talep etmişti. Teklifin ardından gözler alınacak olan karara çevrildi. Sunulan teklifin TBMM'de kabul edilip edilmeyeceği ise henüz belli değil.

bakan.jpg

BAKAN'DAN ÇALIŞMA SAATLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Daha önce yaptığı konuşmasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma saatlerinde değişiklik sinyali vermişti. Bakan Işıkhan konuşmasında "Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz." ifadelerine yer vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN