Altını olanlar dikkat! Alım satımlarda yeni sistem başlıyor: Artık herkes öylece gidip altın alıp satamayacak

Altını olanlar dikkat! Alım satımlarda yeni sistem başlıyor: Artık herkes öylece gidip altın alıp satamayacak

Altın fiyatlarındaki yükselişin ardından yeni düzenlemeler paylaşıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan düzenlemeler, önlem almak amacıyla olduğu belirtildi. Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) uygulamasının yakın zamanda hayata geçirilmesi bekleniyor. İşte tüm detaylar...

Değerli maden kapsamında yeni düzenlemeler paylaşıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan düzenlemede, yeni uygulama başlıyor. Altın ve diğer değerli madenlerin izlenmesi adına, darphane tarafından üzerinde yeni belirtiler yer alacak.

ALTIN YATIRIMCILARININ DİKKATİNE

Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) çerçevesinde, "Üretici, üretim tarihi ve yeri, ağırlığı, saflık ayarı, seri numarası" gibi bilgiler yer alacak. Sistem yatırım amaçlı kullanılan altınları kapsarken, takı ve ziynetler uygulamanın dışında tutulacak. Bir diğer güvenlik önlemi ise güvenlikli etiket olarak paylaşıldı.

0,5 gram ile 100 gram arasında yer alan ürünler kart ambalaj içerisinde bulunacak. Etiket ise kart ara katmanında yer alacak. 100 gramdan ağır olan ürünler için ise dayanıklı şeffaf bir ambalaj içine yerleştirilecek. Ambalajın içinde sertifika, sertifikanın içerisinde ise güvenlik etiketi ve kod yer alacak.

0x0-1692257712430.jpg

KMTS SİSTEMİ GELİYOR

Günümüzde sadece 24 ayar külçe altını kapsayan yenilik, düzenlemeden sonra gram altınları da kapsayacak. 22 ayar ve 18 ayar işlenmiş takılar, bilezikler ve yüzükler bu düzenlemede yer almayacak. Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) öncesinde bulunan altınlar sistemde yer almayacak.

Bu durum altınların düşeceğini de işaret etmiyor. Yatırımcıların güvenli liman olarak nitelendirdiği altın için sahte ayar ve gramaj sorunlarını ortadan kaldırmak adına yapılıyor. Üretilen altınlar, Darphane tarafından belirlenen güvenlik standartları kapsamında ambalajlara yerleştirilerek, özel güvenlik etiketleri bulunacak.

0x0-altin-deger-kaybetmeye-devam-ediyor-ons-altinda-endiselendiren-gelisme-altin-fiyatlarinin-rotasi-nasil-olacak-1638433133280.jpg

ZORUNLU HALE GELDİ

Yeni sistem ile birlikte sahtecilik riskinin ortadan kaldırılması bekleniyor. Kıymetli Maden Takip Sistemi sayesinde, geçmiş dönemlerde üretilen ve henüz satılmayan, standart, işlenmemiş kıymetli madenler ve basılı kıymetli madenlerin, rafinerileri tarafından KMTS uygulamasına geçmesinin üzerine 1 ay içinde kaydını yaptırma zorunluluğu getirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN