Bankalardan ihtiyaç kredisi çekmek isteyenlere kötü haber! En fazla o miktarda kullanılabilecek

Bankalardan ihtiyaç kredisi çekmek isteyenlere kötü haber! En fazla o miktarda kullanılabilecek

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında ihtiyaç kredisi faizleri de değişiyor. Yıllık oranı yüzde 41,68 olan ihtiyaç kredisi faizlerinin artması beklenirken, bankaların 70 bin TL'ye kadar kredi kullandırma sınırlamasının devam edeceği belirtiliyor. Tüm detaylar haberimizde...

1 Temmuz itibarıyla Türkiye'de ihtiyaç kredisi faizlerinde değişiklikler yaşanacağı bildirildi. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında, yıllık oranı yüzde 41,68 olarak belirlenen ihtiyaç kredisi faizlerinin artması bekleniyor. Bununla birlikte, bankaların 70 bin liraya kadar kredi kullandırma sınırlamasının devam edeceği ifade ediliyor.

YENİ FAİZ LİMİTLERİ BELİRLENİYOR

2

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde beklenenden daha düşük bir artış yaparak oranı yüzde 8,50'den 650 baz puanlık bir artışla yüzde 15 seviyesine yükseltti. Bu karar, referans faiz oranlarını da yükseltti ve beraberinde kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki faizlerin ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yeniden belirleneceği anlamına geliyor.

Önceden belirlenen referans faiz oranı yüzde 0,81 ve yıllık bileşik referans faiz oranı yüzde 10,31'di. Ticari kredi faizi için ise referans faiz oranının aşılması durumunda menkul kıymet tesis zorunluluğu bulunuyordu. Politika faizi yüzde 15'e yükseltildiğinde, referans faiz oranı yüzde 1,36 olarak belirlendi ve ticari kredi faizinde limitler yüzde 25,04 ile yüzde 32,2 arasında değişti.

İhtiyaç kredisi faizinde ise referans faiz oranının aşılması durumunda menkul kıymet tesis zorunluluğu bulunuyordu. Politika faizinin yükselmesiyle birlikte, ihtiyaç kredisi faiz oranı limitleri yüzde 32,2 ile yüzde 35,72 arasında değişti.

Bu gelişmelerle birlikte, ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 42'ye yaklaştı ve bankaların daha yüksek faiz oranları uygulamasına olanak sağladı. Sektör kaynaklarına göre, ihtiyaç kredisi faizlerinde artış beklenirken bankaların 70 bin lira altında kredi kullandırmayı tercih edeceği belirtiliyor. Bu da ihtiyaç kredisi kullanacak bireyler için daha yüksek faiz oranlarına neden olabilir.

Bu durumda, ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen bireyler daha yüksek faiz oranlarıyla karşılaşabilir ve borçlanma maliyetleri artabilir. Bankaların düşük tutarlı kredilere daha yüksek faiz uygulama eğiliminde olması, düşük gelirli ve dar gelirli kesimleri olumsuz etkileyebilir. Bu da ekonomik eşitsizliklerin daha da derinleşmesine neden olabilir. Öte yandan, bankaların daha yüksek faiz oranlarından kar etme potansiyeli artabilir, ancak ekonomik büyüme ve tüketici güveni gibi faktörler üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.      

Bu gelişmelerle birlikte, ekonomi ve bireyler arasında dikkatli bir denge sağlanması önem kazanıyor. Faiz oranlarının ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde ayarlanması ve düşük gelirli kesimleri koruyacak önlemlerin alınması gerekebilir. Ayrıca, ekonomik istikrarın sağlanması ve borçlanma maliyetlerinin sürdürülebilir seviyelerde tutulması için uygun politika adımlarının atılması önemlidir.     

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN