Dolar kurunda ortalık karıştı! O günün sabahına dikkat: Dolar 25 TL olacak!

Dolar kurunda ortalık karıştı! O günün sabahına dikkat: Dolar 25 TL olacak!

Bir süredir 18 TL seviyesinde seyreden dolar-TL kuru, son bir haftada 19,4 seviyesini geçti. Dolara yatırım yapanlar ve dolar borcu bulunanlar, doların hızlı yükselişi karşısında yeni hamle yapıp yapmama konusunda kararsız kaldı. Finans uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, doların TL karşısında geleceği noktayı açıkladı. İşte, dolar ne kadar yükselir yorumlar...

TL, ABD doları karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. 2020 yılında pandemiyle birlikte başlayan ekonomik darboğaz, 2021 yılının sonlarında düşük faiz politikası nedeniyle ekonomi krize dönüştü. 2022 yılında son 24 yılın en yüksek enflasyonu yaşanırken, 2023 yılında yaşanan deprem felaketi nedeniyle döviz kuru rekor üstüne rekor kırdı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (FED) tam tersi yönelim ile faiz azaltmaya karar vermesiyle dün yüzde 0,04 yükselen dolar, bir önceki kapanışını 19,3946 TL'den yapmıştı. Dolar, dün alışını 19,3922 TL'den, satışını ise 19,4018 TL'den yaptı.

ANALİSTLER UYARIYOR: 25 TL OLACAK

Bugün için dolar 19,40 TL seviyelerinde gözükse de finans uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından açıkladığı bir paylaşımda serbest piyasada ve kapalıçarşıda doların şu anki satışının 20 TL olduğuna vurgu yaptı.

Demirtaş, seçim süreci boyunca baskılanmaya devam etse de 15 Mayıs 2023 sonrası itibarıyla kim kazanırsa kazansın doların 23 TL ile 25 TL seviyelerinde yükselerek fırlayacağını duyurdu.

Dolar/TL'nin seçimlerin ardından önce 24-25 TL seviyesine yükseleceğini ve yılı 26 TL seviyesinde kapatacağı tahmin ediliyor. Buna göre, ekonomide borçlanma maliyetleri için önemli olan gösterge tahvil faizlerinin de yüzde 25'e yükseleceği öngörülüyor.

BÜTÇE MART AYINDA 47,2 MİLYAR TL AÇIK VERDİ

Bugün iç piyasada Hazine'nin 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ihaleleri izlenecek. Merkezi yönetim bütçe dengesi martta 47,2 milyar TL açık verdi.

Deprem felaketinin yaşandığı şubatta vergi gelirlerindeki düşüşle bütçe açığı 170,6 milyar TL'ye yükselmişti. Bir önceki yıl aynı dönem verilen yaklaşık 30 milyar TL açık ile karşılaştırıldığında veriler kötüleşme hızının arttığını gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN