Perşembe gününe kadar kredi çeken yaşadı! Uzmanlar gün vererek uyardı

Perşembe gününe kadar kredi çeken yaşadı! Uzmanlar gün vererek uyardı

Merkez Bankası Temmuz ayı faiz kararı öncesinde ihtiyaç kredisi faiz oranları hızla yükselerek 20 yılın zirvesine çıktı. Taşıt ve konut kredisi oranları da artmaya devam ediyor. TCMB'nin faiz kararı için beklentiler yüzde 20'ye kadar artışa işaret ederken, ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinin de değişeceği öngörülüyor. Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 20 Temmuz Perşembe günü yeni faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimiz ay politika faizini 6.5 puan artıran Merkez Bankası, oranı yüzde 15'e yükseltmişti. Bu ay ise beklentilere göre faiz oranında bir artış daha olması bekleniyor.

Foreks'in anketine katılan ekonomistler, Temmuz ayı PPK toplantısında politika faizinin yüzde 15'ten yüzde 20'ye yükseltilmesini öngörüyor. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler ise, 250 ila 650 baz puanlık bir artış öngörerek politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 20,00'ye çekileceğini belirtiyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 25 ile 50 arasında değişiyor. Ekonomistlerin medyan yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 28,50 olarak belirlenmiş durumda.

KREDİ FAİZ ORANLARI YÜZDE 48'E YAKLAŞTI

fdsfsd.jpg

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından ihtiyaç kredisi faizleri de arttı. Bankalar, referans faiz oranının yükselmesiyle birlikte ticari ve ihtiyaç kredi faizlerinde adımlar attı. Son zamanlarda yüksek mevduat faizleri nedeniyle ihtiyaç kredisi faizleri yükselmeye devam etmektedir. Örneğin, 7 Temmuz itibariyle ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 47,95'e yükseldi. Bu, son iki haftada 6,43 puanlık bir artışa ve 30 Haziran'dan 7 Temmuz'a kadar olan süreçte ise 4 puanlık bir artışa denk gelmektedir.

Aynı şekilde taşıt ve konut kredi faizleri de artış göstermektedir. Taşıt kredi faizleri son iki haftada 7.2 puan ve bir haftada 5 puan artarak yüzde 41,22'ye yükseldi. Konut kredi faizleri ise son iki haftada 4.32 puan ve bir haftada 3.85 puan artarak yüzde 28,3 seviyesine ulaştı.

Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredi büyümesi hız kaybetmektedir. Kamu bankalarında tüketici kredi büyümesi yüzde 28,4, özel bankalarda ise yüzde 48,3 olarak gerçekleşti. Toplam sektörde tüketici kredi büyümesi ise 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 40 seviyesinde kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN