Yüzde 25 sınırlama bitiyor: Yeni kira kararında neler olacak?

Yüzde 25 sınırlama bitiyor: Yeni kira kararında neler olacak?

Fahiş kiralar başta büyük kentler olmak üzere 'barınma krizini' meydana getirirken yetkililer tarafından artışın önü yüzde 25 sınırlama ile kesilmeye çalışılmıştı. Düzenleme 1 Temmuz itibarıyla bitiyor. Yetkililer düzenlemenin uzayacağına dair sinyali vermişti fakat düzenleme yasalaşmadığı için yeni tarih ve zam oranı henüz net değil. Alınan önlemlerden birinin de fahiş kiraya 'hapis' olması beklenirken yeni düzenlemede ev sahiplerinin durumu ise en çok merak edilen konu oldu.

Yaklaşık bir buçuk yıldır süren konut fiyatlarındaki artış son aylarda içinden çıkılmaz bir hal aldı. Başta büyük kentler olmak üzere kira fiyatları asgari ücretin üzerine çıktı. Ev sahipleri ile kiracılar arasında tartışmalara hatta ölümlere sebep olan artışlara yetkililer de yasalarla çözüm bulmaya çalışıyor.

Geçen yıl kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kira artış oranına sınırlama getirilmişti. Yapılan düzenlemeyle “11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında (1 Temmuz dahil) yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak” denildi. Yasanın getirdiği yüzde 25 zam sınırının dolmasına sayılı günler kaldı. Şimdi gözler alınacak yeni kararlarda.

YENİ TARİH VE ZAM ORANI BELLİ DEĞİL

Yetkililer son haftalarda yaptıkları açıklamalarda kira artış sınırında sürenin uzatılacağını söyledi. Ancak düzenleme yasalaşmadığı için uygulama için yeni tarih ve zam oranı henüz netleşmedi. Ayrıca kira düzenlemesi ile sadece zam oranı değil daha sert yaptırımlar da planlanıyor.

HAPİS CEZASI YOLDA

Evini piyasa rayicinin üzerinde fahiş fiyata kiraya veren ev sahiplerinin 1-3 yıl hapisle yargılanması da bekleniyor.

EV SAHİPLERİNE NE OLACAK?

Yeni düzenleme ile merak edilen bir başka konu da ev sahiplerinin durumu. Özellikle kira geliri ile geçinen, ya da evini kiraya verip başka bir evde kiracı olanlar sınırlama nedeniyle mağdur olduklarını, her iki tarafın korunması gerektiğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN