Zeytinyağı zammı engellenemiyor! İndirim beklentisi hayal olacak: Fabrikada 350, raflarda ise 600 TL..

Zeytinyağı zammı engellenemiyor! İndirim beklentisi hayal olacak: Fabrikada 350, raflarda ise 600 TL..

Zeytinyağı fiyatları 11 ay içinde yüzde 180 artış yaşadı. Fiyatlardaki artışın ne zaman son bulacağı merak edilirken, tüketiciyi korkutan haber geldi. Öyle ki zeytinyağı fiyatlarının 600 TL’yi göreceği iddia ediliyor…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “Fiyat değişmedi, çok küçük artışlar olabilir” dediği zeytinyağı fiyatları yıllık enflasyonu geride bırakırken, 11 aylık dilimde yüzde 180’i buldu. Bir taraftan rekoltede yaşanan düşüş diğer tarafta üretici maliyetlerinde yaşanan artışlardan dolayı fiyatlardaki artışın süreceği ve fiyatların 600 lirayı bulacağı söyleniyor.

“Maliyet düşmeden fiyat artmaz. Kimse fırsatçılık yapmıyor” diyen üretici, fiyattaki istikrar için AB standardında destek ve alım desteği istiyor.

YÜZDE 178 ZAMLA SATILIYOR

TÜİK’in Tarım Üretici Fiyat Endeksi’ne göre, Ekim’de fiyatı en fazla yükselen ürün yüzde 35.35 oranıyla zeytin oldu. Yılbaşında 114 TL olan 1 litrelik sızma zeytinyağı bugün yüzde 178 zam ile 320 liraya satılıyor. Hasadı biten zeytinyağında bu yılki alım fiyatıysa üretici birliği Tariş tarafından 74 TL’den 295 TL’ye çıktı. Açıklanan verilere göre 2022’de 422.000 ton zeytinyağı üretimi yapıldı. Bu sene bu rakamda yüzde 40-70 oranlarında bir azalış yaşanarak 80.000 tona gerilemesi bekleniyor. Gerek iklim değişikliği gerek artan maliyetlerden dolayı zeytinyağındaki fiyat artışının önüne geçilemiyor.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Kurucu Başkanı Mustafa Tan, fiyatlardaki artışla ilgili üreticiye suç atılmasına şöyle tepki gösterdi:

“Maliyetlerin yüksekliği ve dünyadaki zeytinyağı fiyatları iç pazar fiyatlarını artırıyor. Kimse fırsatçılık yapmıyor. Her gün her şey zamlanırken sadece zeytinyağı günah keçisi yapılmak isteniyor. İlaç, gübre, akaryakıt bunları konuşmuyor kimse. Fiyatlar dünya borsasında da arttı. Dünyada da hiç zeytinyağı yok, stok bile yok. İspanya’da, Tunus’ta, İtalya’da yüzde 50’den fazla rekolte düşüşleri oldu. Son 500 yılın en kötü mevsimini yaşıyoruz. Maliyetler düşmeden fiyat da düşmeyecek. Üreticilere desteğin artması lazım. Avrupa Birliği standartlarında üretim desteği gerek. Yunanistan’da bir üretici kilogram başına 1.32 Avro (41 TL) alıyorken biz 8 kuruş destek alıyoruz. 50 kat fazla.”

zeytinyagi-fiyatlari-artacak-mi-1.jpg

FABRİKADA 350, RAFLARDA 600 TL OLACAK

Devletin buğday ile çaya yaptığı gibi zeyitnyağında da alım fiyatı açıklaması gerektiğinin altını çizen Çanakkale Zeytinyağı ve Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Cem Murat Erdilek, Tariş’in hasadın bitmesine yakın fiyat açıklamasına isyan ederek, “Tariş sadece kendi üyelerinin malını alıyor. Bir de en iyi mal ucuza satıldıktan sonra fiyat açıklıyorlar. En kaliteli yağı 295 liradan alıyor. O da mevsim dolayısıyla çıkmadı zaten. Ya tüketim alışkanlıkları değişecek ya da fiyatlara müdahale gelecek. Geçen hasat yılında fiyatlar çok düşük kalmıştı. 100 liradan 150 liraya sıçradı 3-4 ay önce. Ondan sonra yavaş yavaş çıkarak 200 liraya geldi. Şu an fabrikalar dökme olarak 330 liradan satıyorlar litresini. Fabrikada 350 liraya satılan yağ rafa girince 600 lira olacak” dedi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN