Gelecek Partisi: Azerbaycan’ın caydırıcı gücü artırılmalı

Gelecek Partisi: Azerbaycan’ın caydırıcı gücü artırılmalı

Gelecek Partisi, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki krizde Türkiye’nin yapması gerekenlere ilişkin yayınladığı eylem planında Azerbaycan’ın caydırıcı gücünün artırılması için her türlü desteğin sağlanması gerektiğine yer verdi.

Gelecek Partisi “Azerbaycan Ermenistan Krizi Bağlamında Yapılması Gerekenlerle İlgili Eylem Planı” başlığı ile 11 maddelik bir çözüm önerisi sundu. Azerbaycan’ın caydırıcı gücünün artırılması olmak üzere her türlü desteğin sağlanması gerektiği belirtilen planda, “Azerbaycan Ermenistan gerilimi sebebiyle TC vatandaşı Ermeniler ve Türkiye’de çalışan Ermenistan vatandaşlarına yönelik provokasyonlar önlenmelidir” denildi.

“AZERBAYCAN’IN CAYDICI GÜCÜ ARTIRILMALI”

Gelecek Partisi tarafından hazırlanan 11 maddelik eylem planı şu şekilde:

1- Sorunun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümü için gerekli çaba sarfedilmelidir. Bu çerçevede Ermenistan’ın son saldırıları karşısında başta Azerbaycan’ın caydırıcı gücünün artırılması olmak üzere her türlü destek sağlanmalıdır.

“ÖZEL ORTAK ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULMALI”

2- Minsk Grubu acilen toplantıya çağrılmalı ve 30 yıldır süren geçici ateşkesten kalıcı barışa geçilmesi için adımlar atılmak üzere AGİT bünyesinde yeni bir girişim başlatılmalıdır.

3- Türkiye Minsk Grubu eş başkanları olan ABD, Fransa ve Rusya ile ikili ve çok taraflı görüşmeler gerçekleştirmelidir.

4- 2008 yılında Gürcistan-Rusya savaşında gündeme getirdiğimiz Kafkas İstikrar ve İşbirliği platformu tekrar gündeme alınmalıdır.

5- Bu bağlamda Rusya ile Üst Düzey İşbirliği Konseyi çerçevesinde Kafkasya konularında özel bir ortak çalışma grubu oluşturulmalıdır.

“NATO NEZDİNDE GEREKLİ GİRİŞİMLER YAPILMALI”

6- Gerilimin daha da tırmanması durumunda NATO nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmalı ve kriz ile ilgili perspektifimiz üye ülkelerle paylaşılmalıdır.

7-Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan dışişleri bakanları enerji hatları başta olmak üzere üçlü projeleri etkileyecek bu gerilim konusunda acilen bir araya gelerek durumu değerlendirmelidirler.

“TÜRKİYE-İRAN VE AZERBAYCAN TOPLANMALI”

8- Krizin daha yaygın bir bölgesel niteliğe dönüşmesini engellemek amacıyla daha önce kurduğumuz üçlü işbirliği mekanizması çerçevesinde Türkiye-İran-Azerbaycan dışişleri bakanları istişare amaçlı olarak toplanmalıdır.

“BÜYÜKELÇİLER BİLDİLENDİRİMELİ”

9- Son yaşanan gelişmeler konusunda bilgilendirmek amacıyla Azerbaycan ile eşgüdüm içinde BM, İİT, EİT ve KEİ nezdinde girişimler başlatılmalıdır. Bu bağlamda Azerbaycan’ın temsilciliğinin bulunmadığı başkentlerde Türkiye Cumhuriyet büyükelçileri bilgilendirme amacıyla talimatlandırılmalıdır.

10-Gerilim bağlamında Türk Konseyinde liderler düzeyinde bir zoom toplantısında istişareler gerçekleştirilmelidir.

11- Daha önce yürütülen bütün süreçler göz önünde bulundurularak, Kafkaslar’da kalıcı bir barış düzeni oluşması için, stratejik bir çerçeve geliştirilmelidir.

PROVOKASYON UYARISI

Ayrıca, Azerbaycan Ermenistan gerilimi sebebiyle TC vatandaşı Ermeniler ve Türkiye’de çalışan Ermenistan vatandaşlarına yönelik provokasyonlar önlenmelidir. Ermeni vatandaşlarımıza ait dini ve diğer kurumların korunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır.

gelecek-partisi.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN