Büyükada Davası Yargıtay'dan döndü! Mahkumiyet kararları bozuldu

Büyükada Davası Yargıtay'dan döndü! Mahkumiyet kararları bozuldu

Yargıtay, 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı Büyükada Davası'nda, Temmuz 2020'de verilen hapis cezası kararlarını bozdu. 2022'de Taner Kılıç'a 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran'a ise 1 yıl 13 ay hapis cezası verilmişti.

Halk arasında 'Büyükada Davası' ismi ile bilinen olarak bilinen 11 insan hakları savunucusunun yargılanmış olduğu davada Temmuz 2020’de karar çıktı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç'a 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlaması ile 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran'a 'örgüte yardım' suçlamaları sebebi ile 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, insan hakları aktivistleri için hapis cezalarına dair olan dosyayı inceledi. Yüksek yargı Taner Kılıç’a verilmiş olan hapis cezasında 'eksik araştırma' ile hüküm kurulduğu ifade edildi. Yargıtay İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın hapis cezasına gerekçe gösterilirken PKK/KCK ve DHKP/C silahlı terör örgütlerine, sanık Günal Kurşun'un da FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yardım ettikleri ile ilgili dosyada her türlü şüpheden uzak kesin delil bulunmadığını açıklandı.

Yüksek yargı dört isme verilen hapis cezası kararlarını bozdu ve kararın İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.

NE OLMUŞTU?

Büyükada’da 5 Temmuz 2017 günü düzenlenen bir atölye çalışması esnasında gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 11 insan hakları savunucusunun yargılanmış olduğu dava İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.

Hak savunucularının yargılandığı davada Taner Kılıç'a 'örgüt üyeliği' iddiasından 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran'a 'örgüte yardım' iddiasından 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında beraat kararı verilmiş, mahkeme heyeti kararı oy çokluğu ile almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN