EYT başvurusunu böyle yaptıysanız yandınız! Haberiniz olmadan geçersiz sayılacak: Emeklilik hayalleri suya düşebilir

EYT başvurusunu böyle yaptıysanız yandınız! Haberiniz olmadan geçersiz sayılacak: Emeklilik hayalleri suya düşebilir

Ülkemizin gündem maddelerinden birisi olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte milyonlarca çalışana emeklilik hakkı tanındı. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen EYT düzenlemesi ile birlikte Resmi Gazete'de yayınlanan karar yürürlüğe girdi. Başvuruda bulunmak isteyen EYT'li vatandaşlardan bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Başvuru şartlarının sağlanmaması halinde emeklilik bir hayal olabilir. Peki başvuru için ne yapılması gerekir? İşte tüm detaylar...

EYT BAŞVURUNUZ GEÇERSİZ SAYILABİLİR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında başvuru süreci nihayet başladı. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı ifade edilirken bazı sorunlar meydana çıktı. EYT başvurularına dair bulunan şartlar dikkat çekti. Başvuru için gerekli olan şartların yerine getirilmemesi halinde başvuru geçersiz sayılarak emeklilik hakkı tanınmayacaktır.

Noyan Doğan tarafından yapılan açıklamaya göre EYT kapsamında yapılan en çok hatalardan birisi Bağ-Kur prim borcu olan kişilerin başvuru da bulunması gerektiğini belirtti. Bağ-Kur prim borcu olan vatandaşlar EYT düzenlemesinden yararlanamayacaktır. Bu vesile ile birlikte emeklilik haklarını kaybedeceklerdir.

Başvuru yapabilmek için belirli prim gün sayısına ulaşılması gerekiyor. EYT düzenlemesi ile birlikte 1999 yılı öncesi sigortalı olarak kaydı olan vatandaşların en az 5.900 prim gününe sahip olmaları gerekirken şartların yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde başvurular geçersiz olarak sayılacaktır.

0x0-promosyon-yarisi-buyudu-bazi-bankalarin-odeme-tutari-7500-tl-buldu-nelere-dikkat-edilmeli-iste-tum-detaylar-1659512950917-1.jpg

EYT KAPSAMINDAN NASIL FAYDALANILIR?

EYT başvurusu yaparken çok yapılan hatalardan birisi Bağ-Kur prim borcu bulunurken emeklilik için başvuru yapılması oldu. EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için belirli bir prim günü sayısına ve yaş şartlarına uygun olunması istenir.

EYT düzenlemesi ile birlikte emekli olmak isteyen vatandaşların sigortalılık süresi ve prim gün sayısı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla belirtilen Sosyal Güvenlik Gösterge Tablosu'na göre hesaplanması gerekir. Örnek verilecek olursa 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortası başlayan vatandaşlar EYT kapsamında emeklilikten faydalanabilir.

Memur statüsünde çalışanlar için prim gün sayısı 9000 olarak belirlenir. EYT kapsamından faydalanmak isteyen memur vatandaşın en az 9000 prim gününe sahip olması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN