Hasat bitince krem ve sabun haline gelecek! Kayınvalidesinde gördü seri üretime geçti: Yılda 16 kez ürün veriyor

Hasat bitince krem ve sabun haline gelecek! Kayınvalidesinde gördü seri üretime geçti: Yılda 16 kez ürün veriyor

Adana’da kurduğu 2 kooperatif sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığının Uzman Eller Projesi’yle hibe desteği alarak aynısefa serası kuran ziraat mühendisi Emel Gültekin, büyük başarı elde ediyor. Öyle ki bu serada ekilenler 1 yılda 16 kez ürün veriyor, cildin vazgeçilmezi oluyor. İşte detaylar…

Üniversite eğitiminin ardından bir süre iş hayatına atılan Gültekin, evlenip çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatına ara verdi. Koronavirüs zamanında kooperatifçilikle ilgili araştırmalarda bulunan Gültekin, Tarım ve Orman Bakanlığı’yla sivil toplum kuruluşlarınca verilen kooperatifçilik ve girişimcilik eğitimlerine katıldı.

Eğitimden sonra 2022 yılında Çukurova Başak Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi, 2023 yılında da Başak Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kuran Gültekin, özellikle ev kadınlarının el işi ürünlerinin yanı sıra tıbbi aromatik bitki ürünlerinin pazarlanması alanına yoğunlaştı. Kooperatif çalışmaları süren Gültekin, kayınvalidesinin bahçesindeki tıbbi aromatik bitki aynısefadan tohum elde edip üretmeye karar verdi.

Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Uzman Eller Projesi’ni öğrenen Gültekin, başvuru yaparak hibe kazandığı projeyle memleketi Ceyhan’a bağlı Narlık Mahallesi’nde sera kurdu. Serasında kayınvalidesinin bahçesinden aldığı tohumları kullanan Gültekin, hasadı yaklaşan çiçekleri kullanarak üreteceği ürünleri kendi markası ile pazarlamayı amaçlıyor.

adanada-aynisefa-serasi-1.jpg

YILDA 16 DEFA ÜRÜN ALACAK

AA muhabirine, kooperatif aracılığı ile tıbbi aromatik bitki üretimi yapan kadınlarla çalıştığını söyleyen Gültekin, bakanlık tarafından oluşturulan proje kapsamında destek aldığını ve aynısefa bitkisi yetiştirmeye başladığını anlatarak şunları söyledi:

"Geçen yıl kasım ayında ilk ekimi yaptım. Bu yılın şubat ayı sonlarında ilk çiçekler açtı. Bu bitki, takvim bitkisi olarak geçer. Açık tarlada yılda 8 defa ürün alabilirsiniz. Ben bunu serada yaparak yılda 16 defa ürün almayı planladım. Normalde nisan ayında açan bitki, bizim serada optimal koşullarda şubat ayında açmaya başladı, ilk hasadımızı yapacağız."

adanada-aynisefa-serasi-2.jpg

İLK HASATTAN 4 KİLO ALACAK

İlk hasattan yaklaşık 4 kilo ürün alma hedefi olduğunu söyleyen Gültekin, "Ürünlerimizi daha hasat başlamadan ekili haldeyken almak isteyenler oldu. İnşallah hasadımız verimli olacak. Kendi köyümde kadınlara bir kadın, bir anne, bir ziraat mühendisi olarak yol gösterici olmak istiyorum.

Sabun, yağ hidrosol (bitkisel su), gıda ve tekstil boyaları oluşturmak, markalaşmak istiyorum. Aynı zamanda bu bitkiyle ilgili kitap ve makaleler yazmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN