İstanbul'da depremin seyrini değiştirecek harita! Zeytinburnu, Fatih, Eyüp, Ihlamurdere, Yedikule... Tek tek test edilecek

İstanbul'da depremin seyrini değiştirecek harita! Zeytinburnu, Fatih, Eyüp, Ihlamurdere, Yedikule... Tek tek test edilecek

İstanbul'da depremin kaderini baştan çizecek harita! Harita için jeoloji uzmanından 1 yıl süre talep edildi! O bölgelerde tek tek testler başlayacak! Bu harita depremler üzerinden ivmeleri hesaplıyor... İşte tüm detaylar...

İstanbul'da beklenen büyük deprem hakkında çarpıcı açıklamalar geldi! İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak'ın açıklamalarına göre, depremin seyrini değiştirecek haritayı paylaştı.

DEPREM İÇİN KRİTİK HARİTA

Depremin seyrini değiştirecek harita 12 ay içerisinde geliştirilerek her 100 metrede bir hesaplama imkanı sunacak. Ülkemizde büyük bir önem taşıyam kentsel dönüşümün öncelikli olduğu bölgelerin belirlenmesinde hız kazandıracak. Harita sayesinde deprem ihtimali bulunan bina ve sokakların ivmelerle karşılaşma olasılığının tespit edilebileceğini söyledi.

6572d29c50acca810c73fac5.webp

DEPREM SENARYOLARINA HAZIRLIK

Kentsel dönüşüm değerlendirmesi yapan Yaltırak, önceliğin önemine vurgu yaptı. Binaların yaşına betonuna bakarak değil, sağlamlığına bakılması gerektiğini söyledi. Binaların deprem halinde kritik öneme sahip ivmeye dikkat çekti. Deprem senaryosunda binanın görebileceği maksimum kuvveti belirlemek gerektiğini paylaştı.

İvmenin bilinmesi halinde binanın hangi kuvvetten etkileneceğinin bilinmesinin mümkün kılınacağını paylaştı. Haritada en büyük depremin yaşanması halinde, "Sıfır 0.1G (daha az riskli) değerinin altında kalan yerler var ve 0.1G'nin altında kalan yerlerin büyük bir çoğunluğunda da kent var. Buralarda da kentsel dönüşüm başladı, hatta sadece burada başladı. Çünkü, bu alanlar rantsal olarak da çok değerli alanlar ve bu bir kentsel dönüşüm göstermiyor. Çünkü 0.1G olan bir yerde eskimiş bir binanızı, hem kat sayısını artırıyorsunuz, hem değerini arttırıyorsunuz." ifadelerini paylaştı.

6572d29d50acca810c73fac7.webp

ÖNCELİKLİ VE ÖNCELİKLİ OLMAYAN BÖLGELER

Deprem haritasında kentsel dönüşümün öncelikli olduğu bölgelerin işaretleneceğini işaret etti. Harita üzerinden deprem senaryoları çiziyor. Öncelikli ve öncelikli olmayan bölgeler hakkında konuşan uzman isim; Ihlamurdere'nin öncelikli olduğunu söyleyen uzman isim, "Dikilitaş öncelikli değil ama Ihlamurdere mi yapılıyor ? Hayır. Neresi yapılıyor? Dikilitaş yapılıyor. Herkes evini yaptırıyor çünkü inanılmaz bir değer artışı var orada. İnsanlar borç harç buluyor, yaptırıyor. Bu arada Fatih ne durumda? Duruyor. Eyüp ne durumda? Duruyor. Yedikule ne durumda? Duruyor. Zeytinburnu ne durumda? Duruyor. Çünkü, insanların orada o hamleyi yapacak paraları da yok. Onun için devletin bu işlerde bir önceliklendirme yapması lazım. Bu harita ve bu ivmeler hesaplar yani farklı farklı modeller ve senaryolar için ivme değerleri üretiyor ve burada önceliklendirme yapmak mümkün." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN