İstanbul'da ne memur maaşına, ne işçi maaşına kiralık ev kaldı! Ortalama kiraları duyunca aklınız çıkacak!

İstanbul'da ne memur maaşına, ne işçi maaşına kiralık ev kaldı! Ortalama kiraları duyunca aklınız çıkacak!

Konut kiralarındaki kriz git gide büyüyor. Pandemi süreciyle başlayan ve 6 Şubat depremleri sonrası daha da artan kira sorunu özellikle İstanbul'da hayati seviyelere vardı. İstanbul'da ortalama kira 13 bin lirayı geçti. Ortalama kiralık konut değeri ise metrekare başına 130 lirayı aştı. Peki İstanbul'un en ucuz kiralara sahip ilçeleri hangileri? İstanbul'da kaç yabancı uyruklu insan yaşıyor? İşte ayrıntılar...

2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi sonrası tırmanışa geçen konut kira bedelleri ekonomik daralma ve döviz kurundaki artış sonrası daha da yükselmişti. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası ise tamamen kontrolden çıkmış durumda.

Kiralardaki fahiş artışlarda en büyük etkenlerden birinin de yabancı uyruklu nüfus olduğu düşünülüyor.

Ancak TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan'a göre kira artışlarını sadece yabancılara bağlamak doğru değil.

sariyer.jpg

EN UCUZ VE EN PAHALI İLÇELER

Medyatava'da yer alan habere göre İstanbul'da ortalama kira 13 bin lirayı aştı.

Kira artış hızı ise azalmadı. Bir gayrimenkul platformunun yaptığı araştırmaya göre, kiralar mart ayında yüzde 11 artarken yükseliş bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 140'ı aştı. Kiralık konut değeri metrekare başına ortalama 130 lira oldu.

İstanbul'un en pahalı ilçesi olarak birinci sıraya Sarıyer yerleşiyor. Sarıyer'de 10 bin lira ile sadece 36 metrekarelik bir daire kiralanabiliyor. Aynı paraya Beşiktaş'ta ise 39 metrekarelik daire kiralanabiliyor.

Üçüncü sırada gelen Beyoğlu'nda 10 bin liraya 52 metrekare, onu takip eden Kadıköy'de 53 metrekare, Şişli'de ise 55 metrekare evde kalınabiliyor.

Kiraların en ucuz olduğu ilçe ise Silivri. 10 bin liraya Silivri'de 167 metrekarelik bir dairede kalınabiliyor.

Silivri'yi 152 metrekare ile Arnavutköy, 145 metrekare ile Çatalca, 139 metrekare ile Sultanbeyli ve 130 metrekare ile Sultangazi izliyor.

ikamet-izni-ile-ulkemizde-bulunan-yabancilarin-yillara-gore-dagilimi.jpg

MÜLTECİ VE GÖÇMEN SAYISI ARTIYOR

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre 4 Mayıs 2023 itibarıyla Türkiye’de 3 milyon 395 bin 909 Suriyeli mülteci var. 1 milyon 307 bin 847 yabancı da resmi ikamet izni ile yaşıyor.

2005 yılında ikamet izni bulunan yabancı sayısı 179 bin iken 2015 yılında bu sayı 400 bini aştı ve 2018 yılında ise 856 bine ulaştı. 2019 yılında ise 1 milyon 101 bine yükselmişti. Şimdi ise 1 milyon 307 bini aşıyor.

ikamet-izni-ile-ulkemizde-bulunan-ilk-10-uyruk.jpg

Yabancıların uyruklarına bakıldığında ilk sırada 147 bin 717 ile Rus vatandaşları geliyor. Ukrayna vatandaşları ise 44 bin ile 9. sırada.

suriyeli-gocmenler.jpg

EN FAZLA SURİYELİ İSTANBUL'DA

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan geçici koruma kapsamında en fazla Suriyelinin yaşadığı ilin İstanbul olduğunu ancak kira artışlarının sadece yabancı nüfusun yoğunluğuna bağlanamayacağını ifade etti. Akdoğan şöyle konuştu;

“Geçici koruma kapsamında, Suriye vatandaşlarının en yoğun olduğu il, 531 bin 55 ile İstanbul. İstanbul'da kayıtlı Suriyeli sayısının ilde yaşayan toplam kişi sayısına oranı yüzde 3,23 seviyesinde. İkamet izni alarak İstanbul'da yaşayan 680 bin 280 yabancı bulunuyor. Bunlar içinde aile ikamet izni ile, öğrenci ikamet izni ile, kısa dönemli olmak üzere de farklılıklar gösteriyor. Kiralardaki artışın sadece yabancılar nedeniyle yükseldiğini söyleyebilmek mümkün değil.

Lakin İstanbul ve Antalya gibi bazı illerde Rusya Federasyonu vatandaşlarının ve Suriye vatandaşlarının etkisi ile bir etkisi var. İstanbul'da yabancıların ikametinin yoğun olduğu ilçelerimiz var. Hatta bu ilçelerdeki bazı mahallelerde de yeni ikamete izin verilmiyor. Bunlara baktığımızda Fatih en yoğun ilçelerimizin başında geliyor. Bunun yanı sıra Esenyurt, Beyoğlu, Zeytinburnu yoğun olanlar arasında gösterilebilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN