İstanbullulara kritik uyarı: 4 ilçe için tehlike çanları çalıyor

İstanbullulara kritik uyarı: 4 ilçe için tehlike çanları çalıyor

İstanbul'da son günlerde artan trafik yoğunluğu ve Marmara Bölgesi’nin büyük bölümünün sise gömülmesi sağlık endişelerini tetikledi. Türk Toraks Derneği’nden Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, İstanbul'da son 24 saatte Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane ve Mecidiyeköy ilçelerinde hava kirliliğinin 4 kat arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Bayram'dan ise, özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlı ve çocuklar gibi hassas gruplara uyarı geldi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile atmosferdeki yüksek basınç, son bir haftadır megakent başta olmak üzere Türkiye genelinde hava kirliliği artışı ciddi boyutlara ulaştı.

Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberine göre; Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, İstanbullulara sağlığa yönelik önemli uyarılarda bulundu.

UZMANLARDAN 4 İLÇE İÇİN 'YÜKSEK HAVA KİRLİLİĞİ' UYARISI

Özellikle İstanbul'un 4 ilçesine dikkat çeken Doç. Dr. Aykaç, “Son 24 saate bakıldığında Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane, Mecidiyeköy'de PM10 açısından DSÖ’nün izin verdiği 24 saatlik eşik değerin (45μg/m3) 4 katı kadardır. Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kalitesi istasyonlarının verilerine bakıldığında İstanbul’da son 1 haftadır, Adalar dışında hemen hemen tüm istasyonlarda kirlilik boyutundaki artışın önemlidir. Ayrıca son 24 saate bakıldığında Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane, Mecidiyeköy'de PM10 açısından DSÖ’nün izin verdiği 24 saatlik eşik değerin (45μg/m3) 4 katı kadardır" dedi.

HAVALARIN SOĞUMASI, SOBALARIN YAKILMASI….

Türk Toraks Derneği 1. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, havaların soğuması ve kalorifer ile sobaların yanmasıyla hava kirliliğinin daha da artmaya başladığını söyledi:

“İstanbul’da başta Esenyurt, Kağıthane ve Göztepe olmak üzere birçok semtte (bölgede) hava kirliliği özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlı ve çocuklar gibi hassas gruplar olmak üzere insan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeylere çıkmıştır. Başta partiküler madde (PM10) ve azot dioksit (NO2) gibi hava kirleticilerin düzeyinde artışlar söz konusudur.”

KORUNMA YOLLARI NELER?

Hava kirliliğinden korunmanın yollarını anlatan Prof. Dr. Bayram, şu önerilerde bulundu:

Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde özellikle yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olan hassas grupların iç ortamda kalmaları uygun olur.

Hastaların şikayetleri artıyorsa, doktorlarına başvurmalı, gerekiyorsa tedavileri yeniden düzenlenmelidir.

Kaloriferlerin yoğun olarak yakıldığı, sabah ve akşam saatlerinde pencereler kapalı tutulmalı, gerekiyorsa evler gün ortası saatlerde havalandırılmalıdır.

Açık havada yürüyüş ve sportif faaliyetler havanın nispeten temiz olduğu yeşil alan ve parklarda gün ortası saatlerde yapılmalı, trafiğin yoğun olduğu yerlerden kaçınılmalıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN