Karadeniz'de olağanüstü hal! Tehlike gittikçe büyüyor, böyle giderse Karadeniz'i yiyip bitirecekler, uzmanlar acil durum dedi...

Karadeniz'de olağanüstü hal! Tehlike gittikçe büyüyor, böyle giderse Karadeniz'i yiyip bitirecekler, uzmanlar acil durum dedi...

Karadeniz'de olağanüstü hal başladı! Tehlike her geçen gün daha da büyüyor! Eğer böyle devam ederse Karadeniz'i yiyip bitirecek! Uzmanlar acil durum diyerek uyardı...

Karadeniz Bölgesi'nde, kahverengi kokarca adı verilen zararlı böcek türünün popülasyonu hızla artıyor, bu durum ise bölgedeki tarım ürünlerine ciddi zararlar veriyor. Özellikle Ordu ilinde, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününde rekolte kayıpları yaşanıyor.

YILDA 300 KAT ÇOĞALIYOR

karadenizde-tehlike1.webp

Kahverengi kokarca, evler, ambarlar ve depolar gibi yerlere girerek kış aylarında saklanan böcekler yılda 300 kata kadar çoğalabiliyor.

Kivi, çilek, ceviz, elma, fındık ve Trabzon hurması gibi birçok tarım ürününe zarar veren bu böcek, çiftçilerin kabusu haline geldi. Hasat sonrası rekolte düşüklüğü, talep fazlalığı nedeniyle fiyatlar da artış gösteriyor. Yetkililer, bu zararlı böceğin görüldüğü yerlerde öldürülmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

"AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ"

karadenizde-tehlike2.webp

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, bu tehlikenin boyutunu "Böceğin bulunduğu bölgeler afet bölgesi olarak ilan edilmeli, acil eylem planları hazırlanmalı ve bölge olağanüstü hâl ilan edilmeli" sözleriyle ifade etti.

Kahverengi kokarca ile mücadele için kullanılan ilaçların 15 günde bir uygulanması gerektiği belirtiliyor. Atakan Akça, bu ilaçların insan sağlığına zarar vermediğini vurgulayarak ziraat odalarından temin edilebileceğini ifade etti. Özellikle evlerin içinde ve ahırlarda kullanılabilecek bu ilaçlar, zararlıların popülasyonunu azaltmada önemli bir rol oynuyor.

2024 YILINDA REKOLTEDE BÜYÜK KAYIP BEKLENİYOR

karadenizde-tehlike3.webp

Kahverengi kokarca sadece fındık üretimini tehdit etmiyor, aynı zamanda Türkiye'nin tarım ürünlerinin ihracatını da ciddi şekilde tehlikeye atıyor. Eğer bu soruna acil önlem alınmazsa, 2024 yılında tarım ürünlerinin rekoltesinde büyük kayıplar yaşanabilir.

Kahverengi kokarca, meyve ve sebzelerin özsuyunu emerek ürünlerde şekil bozukluğuna ve çürümeye neden oluyor. Birçok fındık üreticisi, bu böcek nedeniyle mahsullerini satamadı ve ürünler depolarda çürümeye terk edildi.

BÖCEK 2017 YILINDA GÜRCİSTAN'DAN GELDİ

karadenizde-tehlike4.webp​​​​​​​

Kokarca, 2017 yılında Türkiye'ye Gürcistan ile olan ticaret nedeniyle gelmiş bir böcek türüdür. Mevsimlik işçilerin kışın yer değiştirmesiyle birlikte tüm ülkeye yayılma potansiyeli taşır. Bu böceğin zararı dünya genelinde ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Örneğin ABD'de şeftali ağaçlarına zarar veren bu böcek, büyük mahsul kayıplarına yol açmıştır.

Mine Ataman'ın Tarımdan Haber sitesinde yer alan makalesine göre ulaşımın kolaylaşması ve iklim değişikliği gibi faktörler, bu zararlı böceklerin yayılmasını daha da hızlandırıyor. Uzmanlar, bu soruna karşı acil önlemler alınmadığı takdirde tarım ürünlerinde ciddi kayıplar yaşanacağı konusunda uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN