Maraş, Elbistan, Adıyaman, Malatyalılar aniden yakalayacak! Profesörden korkunç tablo: 6 büyüklüğünde deprem

Maraş, Elbistan, Adıyaman, Malatyalılar aniden yakalayacak! Profesörden korkunç tablo: 6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da Perşembe günü yaşanan 5,3 büyüklüğündeki deprem, bölge halkını yeniden korkuttu. Bölgede yaşanan depremlere değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, ara ara 6 şiddetini bulabilecek artçı depremlerin meydana gelebileceğini söyledi. İşte, Prof. Dr. Sözbilir'in Malatya grafiği...

Malatya Yeşilyurt'ta Perşembe günü saat 20:48 sularında 5,3 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem çevre illerden de hissedilirken, büyük bir paniğe neden oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem esnasında Malatya'da 22, Adıyaman'da ise 1 kişi olacak şekilde toplam 23 kişinin düşme ya da yüksekten atlama sonucunda yaralandığını açıkladı.

Deprem bölgeye büyük bir korku salarken, vatandaşların çoğu geceyi parklarda geçirmeyi tercih etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise korkutan deprem sonrası kritik açıklamalara imza attı.

Merkez üssü Malatya Yeşilyurt ilçesi olan 5,3 şiddetindeki depremin artçı deprem sınıfına girebileceğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Artçı depremlerin sıklığı ve büyüklüğü her ne kadar zaman içinde azalarak devam etse de bazen 6'ya varabilecek büyüklükte pik yapacak şekilde artçı depremlerin yaşanması olağandır" ifadelerini kullandı.

Sözbilir, 6 Şubat tarihinde 7,7 şiddetindeki Maraş-Pazarcık depreminden 9 saat sonra yaşanan tetiklenmeden dolayı 7,6 büyüklüğündeki Maraş-Elbistan-Ekinözü depreminin yaşandığını, Çardak ve Doğanşehir Fayı'nın birlikte çalışarak ikinci depreme neden olduğunu hatırlattı.

yeni-proje-27.jpg

3 NOKTAYA DİKKAT!

Depremin ardından arazide yapılan gözlemlerde Doğanşehir fayının Doğanşehir-Çığlık-Eskiköy hattını takip ederek kuzeydoğu yönünde Yeşilyurt'a doğru uzadığını gözlemlediklerini söyleyen Sözbilir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çalışmalarımıza göre Malatya fayı ile Yeşilyurt arasındaki bölgede kalan Doğanşehir fayı, Malatya'ya doğru kollara ayrılarak sonlanmakta. Dolayısıyla 5,3 büyüklüğündeki Yeşilyurt merkezli deprem, Doğanşehir fayının Yeşilyurt'a uzanan kolunun kuzeydoğu ucunda meydana gelmiştir. Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerinden gelen odak mekanizma çözümlemelerine dair bilgiler, depremin sol yanal doğrultu atımlı faylanma neticesinde geliştiğini göstermektedir.

Bu özellikleriyle deprem, artçı deprem sınıfında değerlendirilebilir. 6 Şubat depremlerinden beri geçen 6 aylık sürede 50 binin üzerinde artçı deprem yaşandı. Bu artçı depremlerin sıklığı ve büyüklüğü her ne kadar zaman içinde azalarak devam etse de bazen 6'ya varabilecek büyüklükte pik yapacak şekilde artçı depremlerin yaşanması olağandır. Bu depremler özellikle kırılan fayların uç kısımlarını temsil eden Yeşilyurt ve Göksun güneybatısında, Çelikhan-Pütürge arasındaki bölgede, Antakya güneyinde gelişebilir."

yeni-proje-28.jpg

Sözbilir, Maraş depremlerinde Doğu Anadolu Fayı'nda gelişen 7 metrelik sol yanal atımdan dolayı Bingöl-Karlıova ve Adıyaman-Hakkari arasında uzanan bindirme fayları üstünde ve Malatya ile Kayseri arasında kalan gölgede yer alan faylarda stres transferinin meydana geldiği bilgisini verdi.

Bu türdeki depremlerin orta ve ağır hasarlı binalarda ağır hasar ya da yıkıma neden olabileceğini söyleyen Sözbilir, AFAD yetkililerinden alınan bilgiler ışığında hareket edilmesi ve yetkililerden izinsiz hasarlı binalara hiçbir şekilde giriş yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN