Zeytinyağı pahalandı, zeytinyağı mafyalığı türedi! ABD, İspanya, İtalya'da kol geziyorlar: 260 bin litre sıvı altın yakalandı

Zeytinyağı pahalandı, zeytinyağı mafyalığı türedi! ABD, İspanya, İtalya'da kol geziyorlar: 260 bin litre sıvı altın yakalandı

‘Sarı altın’ olarak anılan zeytinyağı fiyatlarındaki artış sahte zeytinyağı üretimini artırdı! Zeytinyağı pahalandı, zeytinyağı mafyalığı türedi! Sadece Türkiye değil, dünyanın birçok yerinde sahte zeytinyağı çeteleri çoğaldı! ABD, İspanya, İtalya'da kol geziyorlar! 260 bin litre sıvı altın yakalandı...

Zeytinyağı, İspanya ve Yunanistan gibi önemli üreticilerde yaşanan kıtlık nedeniyle dünyanın dört bir yanında değerini artırdı. Bu durum, zeytinyağı pazarında sahtekarlık ve "zeytinyağı mafyalığı" gibi olguların yaygınlaşmasına neden oldu. Zeytinyağı, sadece bir gıda maddesi olmanın ötesinde bir değere sahip olarak görülüyor. Zeytinyağının önemi ve artan fiyatlar zeytinyağı ticaretinde sahtekarlığın başlamasına neden oldu.

SAHTE ZEYİNYAĞI ÇETELERİ ÇOĞALDI

sahte-zeytinyagi-nasil-belli-olur-3.webp

CNN'in haberine göre; özellikle İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi zeytinyağı üretiminin yoğun olduğu bölgelerde fiyatların düşmesi, sahte zeytinyağı üretimini artırdı. Europol'ün müdahalesiyle bu ülkelerde sahte zeytinyağı suç çetelerine yönelik operasyonlar düzenlenirken, büyük miktarlarda sahte zeytinyağı ele geçirildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ise zeytinyağının kanola, ayçiçeği yağı ve gaz yağı gibi diğer yağlarla karıştırılarak litresini 30 dolardan sattıkları bildirildi.

FİYATLAR YÜZDE 80’DEN FALZA ARTMIŞTI

Avrupa Birliği, İspanya'da yaşanan kuraklık sebebiyle 2022'de zeytinyağı fiyatlarının yüzde 80'den fazla arttığını, İtalya'da ise normal hasat ortalamasına rağmen fiyatların yüzde 66 yükseldiğini açıkladı.

TÜRKİYE’DE ZEYTİNYAĞI FİYATLARI

sahte-zeytinyagi-nasil-belli-olur-2.webp​​​​​​​

Türkiye, İspanya'nın ardından dünyanın ikinci büyük zeytin üreticisi olma özelliğini taşıyor. Ancak, geçen yıl İspanya ve İtalya'da yaşanan kuraklık sebebiyle üretim azalırken, Türkiye'de tarihi bir artış gözlendi. Zeytin üretiminde yüzde 71'lik bir artışla 2.9 milyon ton, zeytinyağı üretiminde ise yüzde 79'luk bir artışla 421.7 bin ton kaydedildi.

Bu yıl Türkiye'de yaşanan kuraklık ise üretimde düşüşe neden olabileceği tahmin ediliyor. Geçen yıl zeytinyağı için 74 lira olan alım fiyatı, bu sezon 295 liraya yükseldi. Şu anda zeytinyağı litre fiyatı 350-400 TL arasında seyretmekle birlikte, bu rakamın 600 TL'ye kadar çıkması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN