Asgari ücret arttı ilk zam geldi! O kişiler artık ayda 402 TL ödeyecek!

Asgari ücret arttı ilk zam geldi! O kişiler artık ayda 402 TL ödeyecek!

Milyonlarca insanın beklediği asgari ücret haberleri geldi. Peki asgari ücret zammı sonrasında ilk olarak hangi ödemeler yükseldi? Tüm detaylar haberimizde.

Asgari ücret ara zamları heyecanla beklenirken bayram gelmeden zamlar açıklandı. Peki asgari ücret ne kadar oldu? Asgari ücret zammı sonrasında hangi ödemeler zamlandı? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRET SONRASINDA HANGİ ÖDEMELER ZAMLANDI

Asgari ücrete yapılan ara zamlar sonrasında ilk artan ödemeler GSS primleri oldu. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olan vatandaşların primleri devlet tarafından karşılanıyor. Geliri üçte birinden fazla olan vatandaşlar kendi primlerini kendileri ödüyor. GSS prim hesaplamaları brüt asgari ücretin üçte biri baz alınarak hesaplanıyor. 2023 senesinin ilk 6 aylık süreci boyunca GSS primleri aylık 300.24 TL olarak ödeniyordu. 

Asgari Ücret Sonrası İlk Zamlar

Asgari ücrete yapılan yüzde 34.04 zam sonrasında GSS primleri arttı ve 402 TL'ye yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan asgari ücreti vatandaşla paylaştı ve asgari ücret brüt 13 bin 414 TL, net 11 bin 402 TL oldu. Asgari ücreti tespit etmek için görüşmeler yapan komisyon 15 kişiden oluşuyor. Üyeler arasında beşi hükümet üyesi, beşi işçileri, beşi ise işverenleri temsil ediyor ve oybirliğiyle asgari ücret kararlaştırılıyor. Asgari ücret brüt 10 bin 8 TL, net olarak 8 bin 506 TL 80 kuruş olarak ödeniyordu. Bir işçinin işverene maliyeti ise 11 bin 759 TL 40 kuruş. Bu ödemenin 10 bin 8 TL'si asgari ücret, 1551 TL 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 TL 16 kuruşu ise işsizlik sigorta fonu olarak ödeniyor. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN