Eritrosit (Rbc) testi nedir?

Eritrosit (Rbc) testi nedir?

Eritrosit (Rbc) Testi Nedir? Eritrosit, tıp dilinde kırmızı kan hücreleri olarak bilinmektedir. Kan değerlerindeki hücreler arasında en çok bulunandır. Kandaki diğer hücreler, beyaz kan ve trombositlerdir. Vücutta kanda bulunan bu hücreler, zarar gördüklerinde kişinin hasta olasına sebep olmaktadır.

RBC testi hemogram testinde net göründüğü için önemli testlerdendir. RBC vücutta bulunan kan hücrelerinin, oksijen ve karbondioksit işlevlerinden sorumludur. Eritrositler, kişinin vücudunda hayati önem taşımasının sebebi, eritrositler yardımıyla alınan hava akciğerlere, akciğerlerden de vücuttaki bütün doku ve organlara iletmektedir.

RBC değerleri her kişide farklı değerlere sahiptir. Yeni doğanlarda; 4.8-7.2 milyon, çocuklarda; 4.6-4.8 milyon, yetişkin kadınlarda; 4.2-5.4 milyon, yetişkin erkelerde ise; 4.7-6.1 milyon arasında değerlere sahiptir.

ERİTROSİT (RBC) YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin, oksijen ve karbondioksit üretiminde yetersiz kalması, vücuttaki doku ve organlara oksijen verememesi durumunda, kemik iliğinin çok fazla eritrosit üretmesine denir. Belirtileri;

Halsizlik
Kulak çınlaması
Nefes darlığı
Bulanık görme
Huzursuzluk ve sinirlilik
Baş ağrısı ve dönmesi
Ciltte solukluk
Eklem ve göğüs ağısı
Yüksek tansiyon
Uyku problemi
Soluk bir cilt, kaşıntı
Kalp atışında düzensizlik

Eritrosit yüksekliği belirtilerinden, herhangi birkaçını kişi kendine görüyorsa kan değerlerine baktırması faydalı olacaktır. Eritrosit değerlerini düşürmek için, demir içerikli vitaminlerden kaçınarak ve beslenmeye dikkat edilerek değerlerin normale dönmesi sağlanabilir.

ERİTROSİT (RBC) YÜKSEKLİĞİ SEBEPLERİ

Eritrositin değerlerinin yükselmesi için, buna bağlı olarak bir hastalık tetiklemektedir. Eritrosit değerlerinin yükselmesine sebep olan hastalıklar;

Akciğer hastalıkları
Böbrek hastalıkları
Kalp damar rahatsızlıkları
Kemik iliği hastalıkları

Eritrositin yüksekliğine sebep olan hastalık tespit edilip, hastalığı iyileştirilerek eritrositin normal değerlere dönmesi sağlanır.

ERİTROSİT (RBC) DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Eritrosit düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerinin normal değerler altında olma durumudur. Bu duruma bağlı olarak kişide ilk olarak anemi yani kansızlık gelmektedir. Eritrosit düşüklüğü belirtileri;

Anemi
Gerginlik ve sinirlilik
Halsizlik ve çabuk yorulma
Soluk cilt ve benizde sararma
Uyku problemleri
Düzensiz kalp atışları
Enerji kaybı

Eritrosit düşüklüğü belirtileri, genel olarak kişi aynı belirtiler görülmektedir. B12, demir, bakır gibi vitaminleri alarak ve beslenmeye dikkat edilerek değerlerin yükselmesi sağlanabilir.

ERİTROSİT (RBC) DÜŞÜKLÜĞÜ SEBEPLERİ

Eritrosit değerlerinin düşüklüğü sonucu kişide bazı hastalıklar görülmeye başlar. Bunlar;

Anemi
Lösemi
Tiroid bozuklukları
Epilepsi
Multipl myelom (beyaz kan hücrelerinde oluşan kanser)

Eritrosit değerlerini yükseltmek için kan yapıcı besinler tüketilerek yani, B12, demir, vitamin ve mineraller alımına dikkat edilmelidir. Kan yapıcı besinler, yumurta, kırmızı et, ıspanak, kuru üzüm, yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdaları düzenli bir şekilde tüketildiği taktirde, değerlerin yükselmesi görülür.

İDRARDA ERİTROSİT (RBC) NEDİR?

Eritrositin idrarda olması, idrara kanın karışması anlamına gelmektedir. İdrarda görülme sebepleri; idrar yolu iltihaplanması, idrar kesesinde veya böbreklerde enfeksiyon, böbrek taşı, böbrek kanseri, prostat kanseri, idrar yollarında tümör görülebilmektedir. Hastanın vakit kaybetmeden tedavi edilmesi sağlanmalı, aksi taktirde hastalık daha da ilerleyerek ciddi boyutlara gelebilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN