Histrionik konversiyon nedir?

Histrionik konversiyon nedir?

Histrionik konversiyon, diğer adıyla histrionik kişilik bozukluğu, sürekli dikkat arama, duygusal aşırı tepki ve baştan çıkarıcı davranışla karakterizedir.

Histrionik konversiyon rahatsızlığına sahip insanlar durumları aşırı dramatize etme eğilimindedir, bu da ilişkileri bozabilir ve depresyona yol açabilir. Yine de son derece önerilebilirler ve başkalarının etkisine kolayca duyarlıdırlar.

HİSTRİONİK KONVERSİYON NEDİR?

Kişilik, derinlemesine kökleşmiş davranış kalıplarını ve bireylerin kendilerini ve dünyalarını algılama, ilişki kurma ve düşünme biçimlerini yansıtır. Kişilik özellikleri, kişiliğin göze çarpan özellikleridir ve mutlaka patolojik değildir, ancak belirli kişilik tarzları kişilerarası sorunlara neden olabilir.

Kişilik bozuklukları, katı, esnek olmayan ve uyumsuz düşünme ve davranış kalıplarını ifade eder, bu da işlevsellikte bozulmaya ve / veya önemli iç sıkıntılara yol açar. Çoğu kişilik bozukluğunun başlangıcı ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde olur, zamanla stabildir ve önemli iç kargaşaya veya bozukluğa yol açar.

Histrionik kişilik bozukluğu olan bireyler aşırı duygusallık - olaylara duygusal bir şekilde bakma eğilimi - sergiler ve dikkat arayan kişilerdir. Bu bozukluğa sahip kişiler, ilgi odağı olmadıklarında rahatsız olurlar veya takdir edilmediklerini hissederler. Tipik davranışlar, sürekli onay veya dikkat arayışı, kendini dramatize etme ve teatralliği içerebilir. Histrionik kişilik bozukluğu olan kişiler, sosyal bağlam için uygun olanın ötesinde sosyal, mesleki ve profesyonel ilişkiler dahil olmak üzere uygunsuz durumlarda ben merkezli veya cinsel olarak baştan çıkarıcı hareket edebilir. Canlı ve dramatik olabilirler ve başlangıçta yeni tanıdıkları şevkleri, açıklıklarıyla veya çapkınlıklarıyla büyüleyebilirler. Bununla birlikte, arkadaşlarını ve tanıdıklarını, sıradan tanıdıklarını tutkuyla kucaklamak, küçük aksilikler yüzünden kontrolsüz bir şekilde ağlamak veya öfke nöbetleri yaşamak gibi kamusal aşırı duygu gösterileriyle utandırabilirler.

Histrionik kişilik bozukluğuna sahip kişiler "parti hayatı" rolünü üstlenirler. İlgi alanları ve sohbetleri kendine odaklı olacaktır. Dikkatleri kendilerine çekmek için fiziksel görünümlerini kullanırlar. İlişkilerin gerçekte olduklarından daha samimi olduğuna inanma eğilimindedirler. Duygusal ifadeleri sığ olabilir ve hızla değişebilir. Konuşma tarzları aşırı derecede empresyonist ve detaylardan yoksundur. Hayal gücü ve yaratıcılığa değer veren ve gerektiren işlerde başarılı olabilirler, ancak muhtemelen mantıksal veya analitik düşünme gerektiren görevlerde zorluk çekeceklerdir.

HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

  • Ben merkezli olma, ilgi odağı olmadığında rahatsızlık hissetme
  • Sürekli güvence veya onay aramak
  • Uygun olmayan şekilde baştan çıkarıcı görünüm veya davranış
  • Başkalarına sığ görünen, hızla değişen duygusal durumlar
  • Fiziksel görünümle aşırı ilgilenme ve dikkatleri kendine çekmek için fiziksel görünümü kullanma
  • Abartılı duygu gösterileri ile aşırı dramatik tavırlar
  • İlişkilerin gerçekte olduğundan daha samimi olduğuna inanma eğilimi
  • Başkalarından kolayca etkilenme

histrionik-konversiyon-nedir.jpg

HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ

Histrionik kişilik bozukluğunun nedeni bilinmemektedir, ancak hem çocukluk olayları hem de genetik söz konusu olabilir. HPD, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür, ancak bazı uzmanlar bunun kadınlarda daha sık teşhis edildiğini iddia etse de, çünkü dikkat çekme ve cinsel ilerleme kadınlar için erkeklerden daha az sosyal olarak kabul edilebilir.

Bu bozukluğa sahip kişiler genellikle yüksek düzeyde işlev görebilir ve sosyal ve mesleki ortamlarda başarılı olabilirler. Genellikle kendi durumlarını gerçekçi bir şekilde göremezler, bunun yerine aşırı dramatize etme ve abartma eğilimindedirler. Başarısızlık veya hayal kırıklığı için sorumluluk almak yerine, genellikle başkalarını suçlar. Yenilik ve heyecan arzuladıkları için kendilerini riskli durumlara sokabilirler. Davranışları, depresyon geliştirme riskinin artmasına neden olabilir.

HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Histrionik kişilik bozukluğu için önerilen tedavi şekli psikoterapidir. Bununla birlikte, bu tanıya sahip kişiler için terapi genellikle zordur, çünkü semptomlarını veya işlev görme yeteneklerini abartabilirler. Ayrıca duygusal olarak muhtaç olabilirler ve terapist tarafından konulan davranışsal sınırlara meydan okuyabilirler. Terapi genellikle destekleyici ve çözüm odaklı olmalıdır.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN