Cumhurbaşkanlığından 13 kategoride ödül yağdı

Cumhurbaşkanlığından 13 kategoride ödül yağdı

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri 2022 sahipleri belli oldu. 1995’ten beri verilen ödüller bu yıl tarihinde ilk kez 13 kategoride verildi. Ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter hesabından “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni almaya hak kazanan birbirinden kıymetli sanatçılarımızı, ilim ve kültür insanlarımızı en kalbî duygularımla tebrik ediyorum. Vefa Ödülü sahibi büyük halk ozanımız Âşık Veysel’i rahmetle yâd ediyorum” ifadeleriyle duyurdu.

SALİHA SULTAN

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin bu yılki edebiyat ödülü 86 yaşındaki şair Yavuz Bülent Bakiler’e verildi. Edebiyat ödülleri daha önce sırasıyla Adalet Ağaoğlu, Cahit Külebi, Turgut Özakman, Oktay Akbal, Yaşar Kemal, Sezai Karakoç, Selim İleri, İskender Pala, Alev Alatlı, Rasim Özdenören, Mustafa Kutlu, Nuri Pakdil, İbrahim Tenekeci ve Gürbüz Azak’a verilmişti. Önceki yıllarda Kemal Tahir, Necmettin Okyay, Nurettin Topçu gibi isimlere verilen vefa ödülü de Âşık Veysel’in oldu.

GASTRONOMİ ALANI DA EKLENDİ

2022 ödüllerinde müzik ödülüne Ajda Pekkan, sinema ödülüne Yılmaz Erdoğan, tiyatro ödülüne Ayla Algan, resim ödülüne Süleyman Saim Tekcan, geleneksel sanatlar ödülüne Gülbün Mesara, karikatür-animasyon ödülüne Varol Yaşaroğlu, dans-bale ödülüne Tan Sağtürk, ilim-kültür ödülüne Hayrettin Karaman, mimari ödülüne Hilmi Şenalp, zanaat ödülüne Sevan Bıçakçı layık görüldü. Daha önce eleştiri, arkeoloji, sahaflık gibi farklı dallarda da verilen ödüllerde bu yıl ilk kez gastronomi ödülü yer aldı.

Ödüle Ömür ve Yunus Emre Akkor kardeşler layık görüldü. İlki Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1995 yılında verilen ödüllerde Ahmet Necdet Sezer dönemi olan 2000 ve 2004 yıllarında kimseye verilmedi. 2005-2006 yeniden takdim edilen ödüller ardından iki yıl daha sekteye uğradı. Abdullah Gül’ün dönemi olan 2009’dan beri aralıksız verilmeye devam eden ödülleri son dokuz yıldır Cumhurbaşkanı Erdoğan ilan ediyor. Ödüller, ‘Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan özgün eserleri veya hizmetler veren kişi veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek üzere’ veriliyor. Bu yılki ödüller, ileri bir tarihte düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

hayrettin-karaman.jpg

Prof. Dr. Hayrettin Karaman

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri 2022 sahipleri açıklandı. Tarihinde ilk kez 13 kategoride verilen ödüllerde vefa ödülü Âşık Veysel’e edebiyat ödülü Yavuz Bülent Bakiler’e verildi. Tiyatro ödülü Ayla Algan’ın, resim ödülü Süleyman Saim Tekcan’ın olurken, Ajda Pekkan müzik, Tan Sağtürk dans bale, Yılmaz Erdoğan sinema ödüllerine layık görüldü. İlahiyatçı yazar Hayrettin Karaman ise ilim-kültür kategorisiyle ödül tablosunda yer aldı.

SAZDAN SÖZE DÖRT USTA

Bu yılki vefa ödülü takdim edilen, aşık geleneğinin en büyük temsilcilerinden Aşık Veysel 1973 yılında yaşama veda etmişti. Yunus Emre’nin etkisindeki şiirlerinde halk kültürünün mayasına karışan yönleriyle tasavvuftan izler sunan ozan, Türk edebiyatının ve saz şiiri geleneğinin kuşakları etkileyen büyük ustalarından biri olarak anılıyor. 1960 doğumlu Yavuz Bülen Bakiler de, Türk şiirinde kendine özgü şiir lûgati, söyleyiş tavrı ile öne çıkıyor. Âşık Veysel üzerine bir biyografi çalışmasına da imza atan şair, ‘Gözlerin İstanbul Oluyor Birden’ gibi İstanbul konulu şiirleri ile de tanınıyor. Tiyatro sanatçısı Ayla Algan da, oyunculuk, seslendirme, müzik çalışmalarının yanı sıra Yunus Emre’nin şiirlerini müzikle birlikte Almanca, Fransızca, İngilizce okuyarak dünyada tanıtan bir isim. Ressam, heykeltıraş ve gravür sanatçısı Tekcan, Türk resmine at figürlü çalışmalarıyla damga vurdu. Aynı zamanda önde gelen baskı resim ustalarından biri olan Tekcan, Türkiye’nin ilk çağdaş baskı resim müzesi IMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’nin kurucusu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN