Elif Sanchez: Yaptığım müziğe flamenko diyemeyiz’

Elif Sanchez: Yaptığım müziğe flamenko diyemeyiz’

Azerbaycan’dan İspanya’ya uzanan geniş bir coğrafyanın zengin müzikal birikimini şarkılarında harmanlayan Elif Sanchez: “Paco de Lucia dinleyerek küçük yaşta tanıdım flamenkoyu. Fakat profesyonel olarak hayatıma son bir kaç yıl içinde dahil oldu. İspanya’ya taşınmamla bu kültürün içine daha çok dahil oldum. Benim için uzun bir yolculuğun başlangıcındayım şu an. Fakat yine yaptığım müziğe de ikinci albümüme de flamenko diyemeyiz. Flamenko etkileşimli daha doğru olur.”

AKARSU MELİKE DEMİRKOL

Azerbaycan’dan İspanya’ya uzanan geniş bir coğrafyanın zengin müzikal birikimini şarkılarına taşıyan Elif Sanchez, 18. Alanya Uluslararası Caz Günleri kapsamında dinleyici ile buluşamaya hazırlanıyor. İspanya’da Fflamenko konusunda yaşayan en önemli müzisyenlerden biri olan Javier Limon ile kaydettiği İspanyolca albümü ‘Mi Voz’u geçtiğimiz sene yayınlayan sanatçı, geçtimiz aylarda da bir Selami Şahin parçası olan ‘Sen Benim İçin Öldün’ü seslendirerek dikkatleri üzerine çekmişti. Yurt içinde ve dışında birçok konsere imza atan Sanchez parlak müzik kariyerine ise Madrid’te devam ediyor. 21 Eylül’de Kızılkule Redtower‘da Türkiye’deki hayranları ile buluşmaya hazırlanan Sanchez ile konseri öncesi KARAR okurları için konuştuk.

Yasmin Levy’yle karşılaştırıldığınız birçok yorum gördüm. Flamenco tam olarak nasıl bir yerde duruyor sizin müzik felsefenizde? İkinci albümünüzün adının da ‘Sesim’ olduğunu göz önünde bulundurursak… Öncesinde de bir Doğu Akdeniz kimlikli bir grubunuz varmış.
Yasmin Levy’nin kendine has kimsede duyamayacağınız bir ses tonu ve yorumu var. Ben de bugüne kadar yaşadığım her şeyin harmanı olarak görüyorum sesimi. Kendime ait bir yorum oluşturdum. Belki o benzetiliyor olabilir. Onun dışında hem tarzımız hem ses tonumuz çok farklı. Paco de Lucia dinleyerek küçük yaşta tanıdım flamenkoyu. Fakat profesyonel olarak hayatıma son bir kaç yıl içinde dahil oldu. İspanya’ya taşınmamla birlikte de bu kültürün içine daha çok dahil oldum ve tanımaya başladım. Benim için uzun bir yolculuğun başlangıcındayım şu an. Fakat yine yaptığım müziğe de ikinci albümüme de flamenko diyemeyiz. Flamenko etkileşimli daha doğru olur.

‘Küçelere Su Serpmişim’den ‘Vuelve’ye nasıl vardı Elif Sanchez? Ya da ilk albümdeki bildiğimiz coğrafyalardan ikinci albümdeki aşina olduğumuz ama yine de daha uzak olan Endülüs’e?

Ben dünya insanıyım o yüzden farklı kültürlerin içine girip çıkmam, onlardan etkilenmem her zaman olası. İspanyol kültüründen önce hayatıma giren Latin kültürüdür aslında. İspanyolca aksanım bile Latin Amerika aksanıdır. İspanyolca söylemeye başlama nedenim de odur aslında. İspanya’ya gelmek, buranın müziğini yapmak gibi bir planım yoktu ama hayat beni buraya getirdi. Kendimi hayatın akışına bıraktım ve olduğum yerden çok mutluyum.

‘ŞARKIMIN İSPANYOLCAYA ÇEVİRİ DEĞİL ADAPTE OLMASI ÖNEMLİ’

Eşiniz Ekvatorlu ve o da müzisyen. Birlikte yazdığınız, adapte ettiğiniz şarkılar da var. Adapte etmeyi seçtiğiniz şarkılar da yaptığınız İspanyol müziğinin ruhuyla gerçekten uyumlu (İspanyolca konuşan bir kültür tarihçisi olarak söylüyorum). Birlikte mi karar verdiniz? Duyguyu nasıl adapte ettiniz?

Benim için şarkıların kendi anlamlarını kaybetmemeleri çok önemli. O yüzden, önce Paul’le (eşim) orijinal şarkının Türkçesini tartışıyoruz. Önce Türkçesini içselleştirip sonra biz bunu İspanyolcada nasıl anlatırdık diye düşünüp öyle adapte ediyoruz. Çeviri değil adapte olması önemli.

Yirmi yılı aşan müzik yolculuğunuzu nasıl değerlendiriyorsunuz? İstediklerinizi yapabildiniz mi? Sırada ne var?

İstediklerimden fazlasını yaptım ama bilmeyerek. Tamamen her şey yolda gelişti. Asla olacağını tahmin etmediğim şeyler oldu hayatımda ve olurken de o kadar gerçeküstü hissettirdi ki sanki rüya gibi geçti gitti. Sanki hiç olmamış gibi. Bu yolda çok şey öğrendim ve öğrendiğim en önemli şey ise inandıktan sonra ve doğru donanımı elde ettikten sonra hiç bir şey hayal etmek için çok büyük değil. Ve etrafınızda bunun aksini söyleyen kim varsa mutlaka uzak durunuz. Sırada ne var bilmiyorum ama eminim hayat beni daha çok şaşırtacak.

‘GÜNLÜK HAYATIMDA ARABESK DİNLEMİYORUM’

Selami Şahin şarkısı da seslendirdiniz. Bir röportajınızda annenizin Halk Müziği, babanızın Sanat Müziği sanatçısı olduğunu ve sizin popüler müziği pek bilmediğinizi söylüyorsunuz. Arabesk nerde duruyor?

Arabesk günlük hayatımda dinlediğim bir müzik tarzı değil. Dinlediğim müzik benim hayatımı çok etkiliyor o yüzden arabesk çok ağır geliyor. Fakat dinlediğim zaman çok keyif alırım ve iyi de bilirim. Teyzem Canan Sabah çok iyi bir arabesk şarkıcısıdır. 80’lerin sonu 90’ların başı büyük başarılara imza atmış ve arabeskin devleriyle çalışmış bir şarkıcı. Çok örnek aldığım ve hayran olduğum bir ses ayrıca. O yüzden arabesk hem çok yakın hem de çok uzak bana diyebilirim.

SON ÜÇ YILA İKİ ALBÜM SIĞDIRDI

Elif Sanchez, 10 yaşına kadar ailesinden aldığı müzik eğitiminin ardından, İstanbul Devlet Konservatuvarından üstün başarı ödülü ile mezun oldu. 2015’te kurduğu ‘Mediant Collective’ grubu ile dünyaca ünlü besteci, gitarist ve prodüktör Javier Limon tarafından ‘Refuge of Sound’ projesine konuk sanatçı olarak davet edildi. 2017’de Bill Pierce Ödülü ve Akdeniz Müzik Enstitüsü Ödülü’nü kazanarak Berklee College of Music’den mezun olan şarkıcı, Drom NYC, Rockwood Music Hall ve The Well Brooklyn’de birçok konser verdi.

2021’de kendi adıyla yayınladığı ve Anadolu’dan Azerbaycan coğrafyasına kadar uzanan geniş bir repertuvar sunduğu ilk albümünün ardından, 11 eserden oluşan ikinci albümünde 7 orijinal Javier Limon şarkısı, ‘Dos Gardenias’ ve ‘Perfidia’ olmak üzere 2 adet İspanyolca cover, Kenan Doğulu ile düet olarak seslendirdiği ‘Vuelve’ (Kurşun Adres Sormaz Ki) ve İspanyolca seslendirdiği ‘Amanecer’ (Gel Ey Seher)’e yer verdi. Sanatçının iki albümü de Pasion Turca etiketiyle müzikseverlerle buluştu. Ünlü bir bolero olan ‘Tres Palabras’ şarkısını da eşi Paul Sanchez ile birlikte kaydeden sanatçı, Javier Limon’un son albümü ‘Viajeras’ta ise ‘A Donde Te Has Ido’ şarkısını seslendirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN