Medeniyetin izini ‘sevgide’ sürmüştü

Medeniyetin izini ‘sevgide’ sürmüştü

Hadis ve siyer âlimi, Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Küçük Hakk’a yürüdü. Kur’an ve sünnette sevgi kavramına odaklandığı ‘Sevgi Medeniyeti’ eseri ile tanınan, yaşamı boyunca binlerce öğrenci yetiştiren, liselerde okutulan din kültürü ve siyer kitaplarının yazarlarından olan Küçük’ün naaşı Fatih Camii Haziresine defnedildi.

SALİHA SULTAN

Hadis ve siyer alanındaki çalışmalarıyla tanınan, Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Küçük (75) Hakk’a yürüdü. Prof. Dr. Küçük, İstanbul’da bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Öğretim üyeliği boyunca binlerce öğrenci yetiştiren Küçük, ayrıca tebliğler, bildiriler, müzakereler ve ansiklopedi maddeleri gibi birçok çalışmaya imza atmıştı. Prof. Dr. Küçük’ün vefat haberinin ardından siyasetten akademi dünyasına birçok isim sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajları yayınladı. 22011-2014 tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Küçük, ardından üstlendiği Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanlığı görevini Eylül 2022 tarihine kadar sürdürmüştü.

‘Kur’an ve Sünnette Sevgi Kavramı-Özellikle Allah Sevgisi’ çalışması, ‘Sevgi Medeniyeti’ adıyla 1990’da kitaplaşan Prof. Dr. Küçük’ün bu eseri aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği’nin fikir dalında ‘Birincilik Ödülü’ne layık görülmüştü. Küçük’e son olarak bu yıl, ‘İlme ve Talebeye Hizmet’ kategorisinde YÖK Üstün Başarı Özel Ödülü takdim edilmişti. Dün son yolculuğuna uğurlanan Prof. Dr. Küçük’ün Fatih Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

Erbaş, cenazede yaptığı konuşmada Küçük için “Hocamız sadece bir hoca değil, aynı zamanda bir rehber, dert babası idi. Öğrencilerine sadece ders vermez, dertleriyle dertlenir, problemlerini çözerdi. Örnek bir hocaydı” ifadelerini kullandı. Ardından Küçük’ün öğrencilerinin ve dostlarının omuzlarında taşınan naaşı Fatih Camii Haziresine defnedildi.

1.jpg

‘GÜLER YÜZÜ VE NEZAKETİ İLE ÖRNEK BİR İNSANDI’

MEHMET GÖRMEZ: Değerli ilim adamı, sözü hikmet, sükutu ahlak olan, duruşuyla, vakarıyla, samimiyetiyle, şahsiyetiyle herkese numune-i imtisal olan, ömrünü dinine, Hadis ve Sünnete hizmetle geçirmiş pek muhterem Raşit Küçük Hocamız ahirete irtihal etmiştir. Mekanı cennet, makamı âlî olsun.

KEMAL SAYAR: Kıymetli Raşit Küçük hoca güler yüzü, nezaketi ve zarafetiyle daima örnek bir âlimdi. Tanıdığım, sohbet edebildiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Makamı âli, menzili mübarek olsun. Allah rahmet eylesin.

MUSTAFA KARATAŞ: Üzerimde çok emeği olan değerli hocam Prof. Dr. Raşit Küçük Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Sevgi Medeniyetini yazdı. Yüzlerce talebe yetiştirdi. Davası uğruna yaşadı. Mekanı Firdevs Cennetleri olsun.

ALİ KÖSE: “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır; işlerin en hayırlısı orta yolda olandır” sözleri sanki onun için söylenmişti. Marmara İlahiyat bir yıldızını daha kaybetti. Raşit Küçük hoca rahmetli oldu.

HADİS VE SİYER ÂLİMİ

1947’de Antalya’da doğan Prof. Dr. Raşit Küçük, 1966’da Antalya İmam-Hatip Okulu’ndan, 1970’de Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldu. 1975’te Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü Hadis ve aynı zamanda İslam Ahlakı öğretim görevliliğine atandı, 1981’de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne geçti. 1979’da Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde başladığı doktora çalışmasını, 1983’te Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. 1997’de doçent, 2003’te ise profesör oldu. İlmî ve akademik çalışmalarında hadis ve siyer alanlarında yoğunlaşan Küçük, liselerde okutulan siyer, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri kitaplarının ortak yazarlarındandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN