Kurban kesmek yerine fakire para vermek kurban ibadeti yerine geçer mi? Kurban kesmek yerine sadaka verilebilir mi?

Kurban kesmek yerine fakire para vermek kurban ibadeti yerine geçer mi? Kurban kesmek yerine sadaka verilebilir mi?

İslam dinin 5 şartından biri olan 'kurban kesmek', Müslümanların önemli ibadetlerinden biridir. Kurban Bayramı'nda yapılan bu ibadet, bazen çeşitli nedenlerle yapılamayabiliyor. 'Kurban kesmek yerine fakire para verilse kurban yerine geçer mi?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. Diyanet'in fetvasına göre kurban kesmek yerine sadaka verilip verilemeyeceğini vatandaşlar tarafından internette araştırılıyor. Detaylar haberimizde...

'Kurban kesmek yerine fakire para vermekle kurban ibadeti kabul olur mu?', 'Kurban kesmek yerine sadaka verilebilir mi?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Kurban kesmek; aklı yerinde olan, büluğ çağına girmiş, yeterli miktarda ekonomik durumu olan her Müslümanın üzerine vacip bir ibadettir. Vatandaşlar, Diyanet'e göre kurban kesmek yerine fakire sadaka verilirse kurban ibadeti yerine geçip geçmeyeceğini merak ediyor. İşte detaylar...

KURBAN KESMEK YERİNE FAKİRE PARA VERMEK KURBAN İBADETİ SAYILIR MI?

İbadetlerin şekil, şart ve asli unsurları olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir.

Öte yandan ibadetler ancak Allah'ın emir buyurduğu şekliyle yerine getirilir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 40).

Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir.

Sadece maddi bedel ödeyerek, sadaka vererek kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Zira hayvanın kesilmesi bu ibadetinin asli unsurlarından biridir.

Nitekim İslam Peygamberi Hz. Muhammed de (SAV), kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek suretiyle bu ibadeti yerine getirmiştir.

Hz. Muhammed Peygamber (SAV) Kurban Bayramı'nda, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini ifade etmiştir.

Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslümanın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir.

Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez. Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz.

2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Arife günü - 30 Temmuz 2020 Perşembe günü

1. gün - 31 Temmuz 2020 Cuma günü

2. gün - 1 Ağustos 2020 Cumartesi günü

3. gün - 2 Ağustos 2020 Pazar günü

4. gün - 3 Ağustos 2020 Pazartesi günü

2020 YILI RESMİ TATİLLER

KURBAN BAYRAMI'NDA YAPILMAMASI GEREKEN 10 HATA

EN GÜZEL BAYRAM MESAJLARI İÇİN TIKLAYIN

KURBAN BAYRAMI'NDA HAVA NASIL OLACAK?

İSTANBUL KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ BELLİ OLDU

İBB 'ASKIDA KURBAN' BAĞIŞI VE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ABB 'AFİYET VER' BAŞVURUSU VE BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

EMEKLİLERİN BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

2020 KURBAN VEKALET ÜCRETİ NE KADAR?

KURBANLIK HAYVAN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

AKİKA KURBANI NEDİR VE ADAK YERİNE GEÇER Mİ?

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

TÜRKİYE'NİN 'YENİ NORMALLEŞME' TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN